Muenchen, 17.09.2024. - Susret 1. kola nogometne Lige prvaka Bayern Muenchen - GNK Dinamo Zagreb na Allianz Areni u Muenchenu. Na slici trener GNK Dinama Sergej Jakirović.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/DAMIR SENČAR
19.9.2024., 14:48
OČEKIVANA ODLUKA NA MAKSIMIRU

Sergej Jakirović nije preživio povijesnu blamažu, Dinamo u potrazi za novim trenerom

Sergej Jakirović nije preživio devetku protiv Bayerna na Allianz Areni. Poraz na Maksimiru od Hajduka (0:1), a onda potop u Münchenu i sramotni poraz u Ligi prvaka od Bayerna sa 9:2 bili su previše da bi Jakir ostao trener Modrih.

Odmah nakon dolaska momčadi iz Njemačke, u srijedu, održan je krizni sastanak na Maksimiru sa samo jednom točkom dnevnog reda - trener. Navodno je odluka o smjeni pala još u srijedu, ali službena potvrda stigla je dan poslije.

- GNK Dinamo dogovorio je sporazumni raskid ugovora s dosadašnjim trenerom Sergejom Jakirovićem. Prvu momčad će kratkoročno, do odluke o novom dugoročnom trenerskom rješenju, voditi dosadašnji član stručnog stožera Sandro Perković. Jakiroviću od srca zahvaljujemo na svemu što je dao za naš klub i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku karijere. Ovim putem apeliramo i na medije i javnost da imaju razumijevanja prema Sergeju Jakiroviću i njegovoj obitelji te da ne pogoršavaju ionako stresnu situaciju - stoji u objavi Dinama.

Jakirović je na klupi zagrebačkog nogometnog kluba proveo nešto više od godinu dana. Početkom prošle sezone iznenada je napustio Rijeku i prihvatio poziv Dinama, na Rujevici su bili razočarani takvim načinom odlaska, ali Jakirovića nisu puno dirala prozivanja i uvrede s Kvarnera. Dinamo je uspješno vodio do naslova prvaka Hrvatske i osvajanja Kupa, ovog ljeta Modri su ušli u skupinu novog formata Lige prvaka, s Maksimira su stizale velike najave, a onda se u rujnu sve raspalo. Već nakon poraza od neuvjerljivog Hajduka navijači su uzvikivali “Jakire, odlazi”, no Uprava Modrih stala je uz trenera, jer nije imala drugo rješenje. Nema ga ni sad, ali München i povijesni debakl teško je probaviti, pa su Velimir Zajec i društvo koje vodi klub s Maksimira morali napraviti rez. Nije Jakirović jedini kriv za blamažu u Bavarskoj, zbog koje se Dinamu podsmijava cijela Europa, ali mnogo toga mu se zamjera. U prvom redu njegova postava momčadi, taktika, lutanje oko izbora igrača, vjera u senatore, koji nisu u najboljem izdanju, malo prilika novopridošlim igračima, stagnacija ili čak nazadovanje nekh igrača. U prvom redu Martina Baturine, koji posljednjih mjesec dana igra neuvjerljivo. Ništa bolja situacija nije ni s Brunom Petkovićem, kao i s još nekim pojedincima iz svlačionice.

Iako su nakon minhenske katastrofe krenule priče da bi na klupu Dinama mogao doći Niko Kovač, on je takvu mogućnost navodno odbio. Kao novo trenersko rješenje spominje se Nenad Bjelica, kao i Željko Sopić, Kruno Jurčić, Igor Bišćan, Igor Jovićević, Ante Čačić... Modri su u potrazi za novim trenerom, a Dinamo će u subotu protiv Slaven Belupa voditi Perković.