Osijek.29.01.2020. DVORANA GRADSKI VRT HRVATSKA - AZERBAJDŽAN, KVALIFIKACIJE ZA SP U FUTSALU Na fotografiji:Luka PericFoto:Marko Mrkonjic
MARKO MRKONJIĆ
19.9.2024., 14:41
SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Hrvatska treba visoku pobjedu nad Kubom

Hrvatska futsal-reprezentacija sutra (petak) igra svoj treći susret u skupini B Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu. Suparnik će joj biti nominalno najslabiji u grupi, Kuba, a taj ogled naša selekcija dočekuje s praznim skupom na bodovnom kontu. Porazi od Tajlanda i Brazila doveli su naše "haklere" u neugodnu situaciju kada je u pitanju plasman u osminu finala. Nada još postoji, jer osim dvije prvoplasirane selekcije iz svake skupine u nokaut-fazu prolaze i četiri najbolja trećeplasirana. Zvuči dobro, ali pred Hrvatskom je zahtjevan zadatak s obzirom na jako lošu razliku pogodaka, minus osam. To znači samo jedno, narodnim rječnikom rečeno, treba nam pobjeda s "jedno dvajst razlike" kako bismo imali objektivne izglede za prolazak. Dobro, možda smo pretjerali s razlikom, ali slika je bila potpunija tek nakon jučerašnjih susreta u skupinama E i F, makar ni tada naši nisu mogli biti sigurni ni u što. Zato treba loviti pobjedu sa što je moguće većom razlikom. Kubanci su u prva dva susreta inkasirali 20 golova, ali taj podatak može malo i zavarati.

- Na Svjetskom prvenstvu nema loših protivnika, Kuba je protiv Tajlanda u prvom poluvremenu bila u potpunom egalu, a na utakmici imala čak 51 udarac prema protivničkim vratima. Dakle, riječ je o reprezentaciji koja može biti vrlo neugodna. S obzirom na to da nam treba gol-razlika, morat ćemo maksimalno kontrolirati igru u oba smjera - smatra Marinko Mavrović, izbornik reprezentacije Hrvatske.

Kubanci su očito pomalo "divlja" reprezentacija, koja se voli nadigravati jer nema što izgubiti. Baš zbog toga Hrvatska mora biti koncentrirana i disciplinirana, a ne si dopustiti ulazak u nekakvu jurnjavu. Put do visoke pobjede trebat će graditi strpljivo i metodički, a ne nekakvim "hu-bu-du" futsalom.

- Nakon dvaju poraza moramo razmišljati jedino o pobjedi, koja nam potencijalno može osigurati plasman u drugi krug natjecanja. Pritom moramo promijeniti mentalitet, ubrzati pas u otvaranju igre, brže donositi odluke i rješenja te imati više dubine - smatra naš izbornik.

Mi bismo dodali - i bolju realizaciju, jer smo protiv Tajlanda, recimo, potrošili 43 udarca za samo jedan pogodak, a dosta toga smo propustili realizirati i u onom drugom, posve nekotroliranom poluvremenu protiv Brazila. Hrvatska opet neće biti kompletna jer će zbog crvenog kartona izostati Marko Kuraja, ali se u momčad vraća Kristijan Postružin, koji je zbog istog razloga (crveni karton) preskočio susret s Brazilom.

- Nemamo Kuraju, ali imat ćemo Postružina, koji je bitan za našu igru. Mislim da će on dati detalje igri koji su nam nedostajali, mirnoću u pasu i dubinu. Njegov povratak će nam sigurno podići igru - zaključuje Mavrović.

Hrvatska će susret s Kubom igrati u Taškentu, za razliku od prve dvije utakmice, koje smo igrali u Bukhari. Možda je i to dobrodošla promjena nakon neugodnih iskustava koja smo doživjeli u tom gradu.

Susret Hrvatska - Kuba igra se sutra (petak) s početkom u 14.30, uz izravan prijenos na HRT2.