Lorena Balićfoto: ŽNK OSIJEK

Lorena Balić

ŽNK OSIJEK
18.9.2024., 20:15
LIGA EUROPSKIH PRVAKINJA

Unatoč porazu osječke nogometašice nisu razočarale

Sljedeći četvrtak je uzvrat u Nizozemskoj, koji će očito biti samo formalnost

Nogometašice Osijeka poražene su u prvom susretu drugog kruga Lige prvakinja. Nizozemski Twente slavio je u Gradskom vrtu 4:1 te stekao golemu prednost uoči uzvrata sljedeći četvrtak u Enschedeu.

Unatoč porazu nogometašice Osijeka nikako ne trebaju biti ni razočarane niti se trebaju sramiti zbog prikazaog tijekog 90. minuta. Odigrale su hrabru utakmicu, na poluvremenu imale čak i aktivnih 1:1, no protiv sebe imale su objektivno kvalitetnije suparnice.

Balić iskoristila pogrešku

Ugodno popodne u Osijeku začinili su i zvukovi Lige prvakinja, koji još uvijek nemaju magičnu moć privlačenja većeg broja publike na osječki stari plac. Istina, termin početka susreta, od 14.30, nikako ne ide u prilog onima koji su možda i poželjeli pogledati utakmicu i dati podršku osječkim nogometašicama koje su je zbog svega što rade i postižu i zaslužili. S druge strane koliko u Nizozemskoj daju pozornost ženskom nogometu svjedoči da je u Gradskom vrtu susret u društvu predsjednika ŽNK Osijek, Bojana Bodražića, pratio Paul van der Kraan, predsjednik FC Twente, u kojem djeluje ženska sekcija, ali i puno slavnija nizozemska muška momčad. Koliko su gošće iz Enschedea bile favoritkinje uoči susreta svjedoči da su pobjedu na njih u prvoj utakmici drugog kruga kladionice procijenile koeficijentom 1,01. Gošće su vrlo brzo opravdale tu ulogu i stigle do vodstva. U 7. minuti povratnu loptu u kaznenom prostoru s lijeve strane uputila je Van Ginkel, a mrežu vratarke Osijeka Ariane Anastasiadis probila je Peddermors. S obzirom na rano vodstvo na trenutak smo se uplašili kako će još jedan hrvatski predstavnik u nogometnoj Ligi prvaka doživjeti potop. Međutim Osječanke su tijekom prvog poluvremena djelovale prilično organizirano u obrani, uspjele su držati ravnotežu na terenu, a u napadu su znale zaprijetiti. Tako je Lorena Balić u 14. minuti zatresla gostujuću mrežu, ali se napadačica Osijeka našla u zaleđu. U 24. minuti Anastasiadis je odlično obranila nakon što se u prilici našla napadačica Twentea glasovitog prezimena Van Dijk. U 26. minuti Balić nije uspjela primiti loptu u kaznenom prostoru, koja je otišla u korner, nakon kojeg je Madison Cox, Portorikanka u redovima Osijeka pucala glavom, ali pokraj vratnice. U 27. minuti Osječanke su poravnale. Poigravala se vratarka Twentea Olivia Clark, iskoristila je to Balić i pogodila mrežu. Sigurno je to bilo veliko olakšanje za napadačicu Osijeka nakon što se ispromašivala u prethodnoj rundi Lige prvakinja. U 39. minuti Osijek je imao prigodu kada je izvan šesnaesterca pucala Lojna.

Uzvrat je formalnost

U nastavku je ipak presudila kvaliteta na strani nizozemske ekipe. Nije prošlo ni deset minuta drugog poluvremena kada su gošće stigle do drugog vodstva. Nakon što je Anastasiadis odlično obranila udarac Hulst, u nastavku akcije lopta je na oko 18 metara malo iskosa s druge lijeve strane došla do Tuin. Igračica je odlično naciljala suprotne rašlje, lopta je preletjela vratarku Osijeka i završila u mreži. Tuin je bila asistentica trećeg pogotka gošći. Nakon ubačaja u kaznenom prostoru loptu je odlično prihvatila Van Dijk, a nakon što se oslobodila čuvarice, mirno je poslala loptu u mrežu iza leđa Anastasiadis. Oba trenera potom su posegnula za izmjenama. Tako je Paula Petković, jedna od junakinja susreta protiv Peamount Uniteda, koji je donio Osječankama plasman u drugi krug Lige prvakinja, među 28 ekipa starog kontinenta, u 71. minuti zamijenila stijelkinju pogotka protiv Twentea Lorenu Balić. U redovima Nizozemki bili smo svjedoci leteće zamjene. U igru su ušle tri potpuno nove, svježe igračice. Jedna od njih, Islanđanka Armanda Andradottir bila je i strijelac četvrtog pogotka za Twente u 77. minuti. U kaznenom prostoru snažno je opalila loptu koja se odbila od jedne igračice Osijeka i završila u mreži. U završnici susreta kod gošći ušla je u igru igračica očito domaćih korijena Daniela Galić. Poslije susreta vidjeli smo je u razgovoru s očito brojnom rodbinom koja je stigla u Osijek kako bi ju pozdravile. Ona će i ostale igračice Twentea sljedeći četvrtak ugostiti Osječanke u uzvratnom susretu, koji će, objektivno, po svemu biti samo formalnost. Prije toga hrvatske prvakinje u nedjelju dočekuju zagrebački Agram.