Muenchen, 17.09.2024. - Susret 1. kola nogometne Lige prvaka Bayern Muenchen - GNK Dinamo Zagreb na Allianz Areni u Muenchenu. Na slici rezultat na kraju utakmice 9 - 2.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA
18.9.2024., 19:39
Blamaža Modrih odjekuje Europom

Sramota Dinama, ali i hrvatskog nogometa

Nakon blamaže u Münchenu razočarani navijači imaju samo jednu poruku: “Jakire, odlazi!” Na potezu je Uprava Dinama

Lijepo je igrati Ligu prvaka, ali tužno je biti vreća za napucavanje. Upravo je to zagrebački Dinamo bio minhenskom Bayernu na startu novog izdanja nogometne Lige prvaka. Vreća u koju su utrpali devet komada.

Ovo je sramota!

Bila je to tužna večer za Modre i njihove navijače na velikoj nogometnoj sceni. U prelijepoj Allianz Areni Dinamo je doživio katastrofu i sramotu koja će se dugo pamtiti. Bayern je slavio s visokih 9:2 i postao prva momčad koja je u Ligi prvaka na jednoj utakmici zabila devet komada. Rezultat je to o kojem priča nogometna Europa i pravi viceve na račun Zagrepčana, koji su već imali blamaža i teških poraza u elitnom rangu europskog klupskog natjecanja, ali nikad kao sad. U sezoni 2011./12. Dinamo je od Lyona inkasirao sedam, od Real Madrida šest komada, ali ovime je i to prebrisao. U utorak navečer Modri su baš zglajzali i srušili svoj (i europski) neslavni rekord. Jest da je to bio sudar dviju različitih nogometnih klasa, ali, realno, taj je poraz teška sramota Dinama. Za koju jednostavno nema opravdanja i alibija. Ne može se govoriti o atomskom domaćinu ili jednoj lošoj večeri Dinama, jer brod trenera Sergeja Jakirovića u posljednje vrijeme gubi kompas i leluja čak i na hrvatskim terenima.

- Iza nas je teška večer, bilo je jako teško parirati, oni su svijet za sebe - kazao je Dinamov trener, čiju ostavku navijači traže odmah i sad. Nakon poraza u nedavnom derbiju od Hajduka bilo je poruka "Jakire, odlazi!", one su nakon potopa u Bavarskoj još glasnije. Svjesni su navijači da je Bayern svijet za sebe, ali Dinamo se predstavlja kao ozbiljan klub, a iole ozbiljniji klub ne dopušta devet komada u svojoj mreži. Protiv bilo koga.

U Münchenu je Dinamo na poluvremenu gubio 3:0, no s dva brza gola na otvaranju nastavka, Brune Petkovića (49) i Takuya Ogiwara (50), smanjio je na 3:2. Probudila se nada gostiju, ali onda je krenuo bavarski uragan, serija od čak šest golova za konačnih 9:2. Inače, Modre su s četiri gola potopili Harry Kane (20 -11 m, 57, 73 - 11 m, 78 - 11 m), dva je zabio Michael Olise (38, 61), a među strijelce su se upisali i Raphael Guerreiro (33), Leroy Sane (85) i Leon Goretzka (90+2).

Isprika navijačima

- Nakon prvog poluvremena rekao sam igračima da pokažu više hrabrosti, da pokažu više. Rekao sam da se postavimo kao da je 0:0. Na 3:2 smo imali dobru priliku Pjace. Nažalost, slijedilo je 4:2, pa 5:2, pa dva jedanaesterca. Svaki napad bio je latentna napast za gol. Iz ovoga treba izvući pouke, treba stjecati iskustvo. Bayern je bio nemilosrdan, da su mogli zabiti 20, zabili bi - kazao je Jakirović, uz ispriku navijačima što su morali gledati i proživljavati blamažu na Allianz Areni.

Muenchen, 17.09.2024. - Susret 1. kola nogometne Lige prvaka Bayern Muenchen - GNK Dinamo Zagreb na Allianz Areni u Muenchenu. Na slici trener GNK Dinama Sergej Jakirović.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA

Može sad Sergej pričati o klasi za sebe ili nemilosrdnom Bayernu, ali ono što Dinamo igra je - očaj. U posljednje dvije utakmice domaćeg prvenstva uzeo je samo bod, igrao neodlučeno kod Rijeke, pa kod kuće izgubio od neuvjerljivog Hajduka. Da bi muka bila veća, dogodila se minhenska tragedija u devet činova, nakon koje se možda dogode promjena u "modrom" taboru. Dinamo se voli hvaliti da je ozbiljan klub, a ozbiljni klubovi nakon blamaže europskih razmjera obično prave neke rezove.

O svojoj sudbini na Maksimiru Jakirović, bez puno samokritike i objašnjenja je li mogao nešto drukčije napraviti, kaže:

- Neka slobodno udare na mene, prošao sam već u Dinamu sito i rešeto. Ali ne osjećam da nemam podršku momčadi, kad to osjetim, onda ću to sam i riješiti.

Ili će ipak prije njega to riješiti Uprava.