sport...vukovar...24.08.2024.supersport prva nl 24./25. 02. kolo vukovar1991 - zrinski osjecko 1664- branko karacic, trener hnk vukovar 1991;foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ
17.9.2024., 08:00
SAVRŠEN START I UŽIVANJE NA VRHU PORETKA

Sretan sam što sam dio ove vukovarske nogometne priče

Karačić je gospodin “100 posto”. U novom derbiju po novu pobjedu

Ubrzan je ritam u SuperSport Prvoj nogometnoj ligi. Tijekom vikenda odigrane su utakmice 5. kola, tijekom tjedna na rasporedu je šesta etapa. Kreće na stadionu u Borovu naselju, gdje lider Vukovar 1991 danas (utorak) dočekuje drugoplasiranu Opatiju. Vukovarci su u prošlom kolu igrali derbi kola i u Zagrebu pobijedili Dubravu Tim kabel (1:2). Nisu stigli pošteno ni analizirati tu utakmicu, a pred vratima je novi derbi.

I to u Borovu naselju, gdje teren nije u idealnom stanju ni kad su uvjeti dobri, a nakon ove kiše, koja danima neumorno pada u Slavoniji, vjerojatno će biti u - očajnom. Jedno je sigurno, bit će blata i prljavštine, a domaći se nadaju čistoj pobjedi. Naravno, svojoj.

Savršen početak

- Opet derbi, pa idemo ga dobiti. Iako igramo protiv jako dobre momčadi kao što je Opatija - kaže trener Branko Karačić, koji s momčadi Vukovara 1991 ima savršen ulazak u sezonu. Pet od pet za uvjerljivo prvo mjesto na tablici s maksimalnih 15 bodova. No Karačić je čvrsto na zemlji, kaže tek je početak, a prvoligaški prvenstveni maraton jako je dugačak.

- U dobrom smo nizu, ali ne treba se zanositi jer nismo još ništa napravili. Ovo je tek početak prvenstva i nema nikakvog upadanja u euforiju. Kao što se mi ne trebamo uzdizati, tako recimo posljednji BSK ni slučajno ne smije potonuti, prvenstvo je izjednačeno, svatko svakoga može dobiti, bit će na tablici još svakakvih promjena - dodaje Karačić. Naravno, nada se kako do promjene neće doći na samom vrhu, gdje stoluje njegova momčad. I to je u skladu s najavama iz Borova naselja, odakle je uoči sezone jasno poručeno: "Napadamo naslov prvaka i plasman u elitni rang hrvatskog klupskog nogometa."

- Naša je ambicija poznata i nadamo se da ćemo je ostvariti. Idemo u dobrom smjeru, ova današnja utakmica protiv Opatije nam je jako važna, pobjedom bismo potvrdili da smo na tragu onoga što želimo napraviti.

Karačić se u rodnu Slavoniju vratio pred kraj prošlog prvenstva. Dogovorio je sve s Vukovarcima, trenirao s momčadi, ali službeno je trener postao tek ljetos, uoči ove sezone. Dobro je snimio situaciju u svlačionici, selektirao momčad, u dogovoru s vodstvom kluba, odnosno dvojcem Ivan Štrek/Markus Buzov, nekim igračima se zahvalio, neke nove doveo, i to za sada djeluje vrlo ozbiljno. SuperSport Prva liga je ove sezone dosta izjednačena, neki bi rekli "sve momčadi su u deset deka", a u uvodnim kolima Vukovarci ostavljaju najozbiljniji dojam. Igraju dobar nogomet, momčad ima glavu i rep, puca od samopouzdanja i nije joj se nikakav problem vratiti iz zaostatka i okrenuti stvari na svoj mlin.

- Ono što je sigurno nitko nas ne smije podcijeniti. U ovih pet utakmica i pet pobjeda imali smo dobrih, ali i lošijih trenutaka u igri, ali smo recimo u drugom poluvremenu protiv Cibalije pokazali potencijal i širinu, kao i ovaj vikend protiv Dubrave Tim kabel kada smo se vratili iz rezultatskog zaostatka i pobijedili. Igrači, oni iz prvih 11 ili s klupe sjajno reagiraju na sve zahtjeve. Za pravi rezultat tako i treba biti, svi trebamo razmišljati i težiti istom cilju. Za sada ide dobro...

Za kraj - suze

Iako Karačić ne voli izdvajati ni jednog pojedinca, jer kaže svaki igrač mu je isto važan, onaj koji sjedi na klupi ili je neizostavni član prve postave, ipak, Mateo Andačić zaslužio je da ga se izdvoji. Po vokaciji branič, nakon pet kola prvi je strijelac lige. Zabio je četiri pogotka u posljednje četiri utakmice, neki su bili ključni za pobjedu, a bili su jedan ljepši od drugog. Usporedbe radi, prošle sezone se nijednom nije upisao u strijelce.

- Mateo je ljetos bio na prekretnici, razmišljao je ostati ili otići iz Vukovara. Razgovarao sam s njim, rekao da računam na njega, ulio mu dodatno samopouzdanje i doista je odlično krenuo u sezonu. Dobar je dečko, recimo zbog pravila igrača tzv. zaštićenog godišta (momčad mora započeti i završiti utakmici s dva igrača mlađa od 21 godinu) koji nama trenerima diktira postavljanje momčadi, protiv Zrinskog sam ga ostavio na klupi i odlično je to podnio, bez ijednog prigovora ili neke ljutnje. Ušao je u igru u drugom poluvremenu i zabio. To je ono što me dodatno veseli, naše zajedništvo i jasan cilj. Nije važno tko igra, samo da pobjeđujemo - dodaje Karačić, poznato hrvatsko nogometno ime, plemeniti veznjak, koji je krenuo u rodnom Ivankovu pa stigao u osječki Gradski vrt, gdje je bio i kapetan bijelo-plave momčadi. Igrao je u splitskom Hajduku zajedno s Asanovićem, Bokšićem, Jarnijem, Štimcem... U inozemstvu je branio boje Cercle Bruggea, Genta, Linza i Union SG-a, a u trenerskoj karijeri, koja je počela 1999. godine, prošao je mnoge hrvatske i bosanskohercegovačke sredine. Bio je trener nekadašnjih i sadašnjih hrvatskih prvoligaša, između ostalog i u dva navrata i to ona u turbulentna vremena NK Osijek. Sad je ponovno u ravnici, njegove je davno vlak bez voznog reda iz Hercegovine doveo u Slavoniju, u Ivankovo, njemu nije trebao nikakav vlak, poziv Vukovara je bez puno razmišljanja prihvatio, jer ova sredina mu je posebna. Bit će još posebnija ako napravi taj korak naprijed u društvo Osijeka, Dinama, Hajduka, Rijeke...

- Ovdje mi je odlično, stalno ponavljam da svi mi u klubu, od nas iz stručnog stožera do igrača, možemo i moramo biti sretni što smo ovdje. I moramo dati sve za ovaj klub, jer to je zaslužio. Ja sam tu iz Slavonije, iz Ivankova, sama riječ Vukovar meni jako puno znači, svi znamo što je Vukovar... I Karačić nije mogao dalje, slomile su ga emocije, krenule su suze. Emotivac i nogometni majstor, ove sezone ima samo jedan cilj - odvesti HNK Vukovar 1991 u najviši razred hrvatskog klupskog nogometa.

   
      Standings provided by Sofascore