epa11565448 (FILE) - Sven Goran Eriksson, manager of England before a friendly soccer match against Belarus at Madejski stadium, Reading, Britain, 25 May 2006 (reissued 26 August 2024. Eriksson has died on 26 August 2024 at the age of 76, his agent has announced. EPA/DANIEL HAMBURY *** Local Caption *** 00722610
EPA
13.9.2024., 11:20
PRVI STRANAC NA KLUPI ENGLESKE

Pokopana švedska legenda Sven Goran Eriksson

Pogreb Sven-Gorana Erikssona, prvog stranca koji je vodio englesku nogometnu reprezentaciju, održan je u petak u malom švedskom gradu u kojem je odrastao prije nego što je započeo dugogodišnju karijeru.

Eriksson je vodio momčadi u Švedskoj, Portugalu i Italiji do velikih trofeja 80-ih i 90-ih godina prije nego što je preuzeo posao u Engleskoj 2001., trenirajući zvijezde kao što je David Beckham, s kojim je uspostavio blisku vezu.

Eriksson je u siječnju objavio da je neizlječivo bolestan od raka gušterače od čega je umro prošli mjesec.

Sprovod se održao u Torsbyju, gradiću s manje od 5000 stanovnika u blizini granice s Norveškom, a unutar crkve mu je nazočilo nekoliko stotina ljudi, uključujući Beckhama. Drugi su pratili službu na velikom ekranu postavljenom vani, a pogreb supratili u švedski mediji.

Premijeri, klubovi i bivši igrači odali su počast na vijest o njegovoj smrti, dok su nacionalne reprezentacije, uključujući Englesku i Švedsku, igrale s crnim trakama na dresu utakmice Lige nacija zadnjih tjedan dana.

Eriksson, poznat u Švedskoj jednostavno kao "Svennis", vodio je Englesku do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2002. i 2006., te na Europskom prvenstvu 2004., vodeći zlatnu generaciju igrača koja je osim Beckhama uključivala zvijezde poput Franka Lamparda, Waynea Rooneya i Stevena Gerrarda.

Počeo je graditi svoju međunarodnu reputaciju kada je odveo švedski klub IFK Göteborg do naslova u Kupu UEFA 1982. nakon čega je ostvario sjajne rezultate kao trener portugalske Benfice i talijanskih klubova Rome, Fiorentine, Lazia i Sampdorie.

Nakon što je napustio kormilo engleske reprezentacije 2006., trenirao je Manchester City i Leicester City, zatim reprezentacije Meksika i Obale Bjelokosti te klubove u Kini i na Filipinima.