epa11468980 Daniel Olmo of Spain celebrates after scoring the 2-1 goal during UEFA EURO 2024 semi-finals soccer match between Spain and France in Munich, Germany, 09 July 2024. EPA/CLEMENS BILAN
EPA
8.9.2024., 18:37
ŽELJA JE BILA SAMO - ŠPANJOLSKA

Dani Olmo: Hrvatska i Dalić zvali su me u momčad 2018., ali sam im se zahvalio

Dani Olmo bio je ovog ljeta ponajbolji igrač Španjolske i najzaslužniji član svoje momčadi na putu prema osvajanju naslova eurpskog prvaka u Njemačkoj. Nogometaš koji je kao mlad stigao u Zagreb i afirmaciju doživio u Dinamu, nakon Eura je napustio Leipzig i prešao u Barcelonu za 55 milijuna eura, a u DAZN-ovu dokumentarcu Come On Futbol otkrio je da ga je zvala i hrvatska nogometna reprezentacija, ali je odbio poziv Zlatka Dalića jer je želio igrati samo za svoju domovinu - Španjolsku. Ispričao je da se Zlatku Daliću zahvalio na pozivu da ide na Svjetsko prvenstvo u Rusiji prije šest godina, na kojem je Hrvatska osvojila srebro:

- Tada sam bio najbolji igrač hrvatske lige, a španjolska reprezentacija nije me zvala. No rekao sam Hrvatima da ne želim igrati za njih. Zahvalio sam im i rekao da je moj san igrati za Španjolsku - otkrio je Olmo.

Španjolac je sa 16 godina stigao u redove Dinama, na Maksimiru je imao sjajne godine, stekao nogometno ime i otišao u Leipzig. Sada je tamo gdje je oduvijek najviše želio biti - u Barceloni.

- Želio sam biti dio sportskog projekta i Dinamo mi je to omogućio. Kada napustiš Barcelonu, nije sve savršeno. U Hrvatskoj sam to shvatio. Tamo sam postao čovjek, na terenu i izvan njega. Nogomet može pomoći na razne načine. Mi nogometaši smo utjecajne osobe, iako ponekad ne razmišljamo tako. Želio sam pomoći u Hrvatskoj. Na mene su najviše utjecali ljudi koji su tamo proživjeli rat. Među njima je bilo i nogometaša. Neki nisu imali ruku ili nogu. Govorim o klupskim legendama - kazao je Olmo, koji uvijek biranim riječima govori o Dinamu, Zagrebu, Hrvatskoj... Uvijek naglašava kako ga se je Hrvatska dojmila i formirala ga, kao i burna povijest naše države.