Osijek 07. 09. 2024, Stadion Gradski vrt. UEFA Women's Champions League 24/25, First qualifying round. ŽNK Osijek - Peamount United FC.snimio GOJJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.9.2024., 19:02
IZBORILE PLAY-OFF LIGE PRVAKINJA

Lojna i Petković preokretom za nastavak europskog puta osječkih nogometašica

Grad na Dravi danas slavi zaorilo se Gradskim vrtom nakon što je kazahstanska sutkinja Elvira Nurmustafina odsudila kraj utakmice finala devete kvalifikacijske skupine Lige prvakinja. Nogometašice Osijeka plasirale su se među 32 najbolje ekipe starog kontinenta. Našle su se na samo korak do skupine elitnog natjecanja za nogometašice, a tko će im biti suparnice u play-offu doznati će u ponedjeljak kada je zakazan ždrijeb. Imati će hrvatske prvakinje i u nedjelju jednu aktivnost. Naime, već od 11 sati startati će u Supersport Prvoj ligi za nogometašice. U Gradskom vrtu ugostit će Neretvu iz Metkovića.

Na početku susreta rekli bismo hladan tuš, ali na ove vrućine ovo je bilo kao polijevanje vrućom vodom. U 4. minuti naime Irkinje su povele. Izvan 16 metara pucala je Duggan, Ariana Anastasiadis umjesto da uhvati odbila je loptu, u blizini je bila Beirne koja je natrčala i pogodila mrežu. Reakcija vratarke Osijeka podsjetila je na intervenciju jednoga vratara na drugoj strani grada čije izjave ovih dana izazivaju polemike.

Osijek, 04. 09. 2024, Stadion Gradski vrt. UEFA Women's Champion League. First qualifying round. ŽNK Osijek - Spartak Myjava. ŽNK Osijek.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Nesreća ne dolazi sama. U 11. minuti ozlijedila se ovog ljeta pristigla Portorikanka Veronika Garcia pa je umjesto nje išla Ivana Kirilenko. Morala je osječka klupa mijenjati još jednom u 35. minuti. Ozlijedila se Anela Lubina. Prve prognoze kažu da se ne radi baš o bezazlenoj ozljedi stopala. Igračice Peamount Uniteda su se u prvom poluvremenu pokazale u boljem izdanju od domaćih. Imale su još jednu priliku u 22. minuti gdje je opet loše intervenirala Anastasiadis. Prije toga po desnoj strani prilično lako prošla je Fitzgerald pa je na kraju obrana Osijeka panično intervenirala izbacivši loptu u korner. Prvo uzbuđenje pred gostujućim vratima dogodilo se u 29. minuti. Prije nego li je izašla Lubina je ubacila iz slobodnog udarca u kazneni prostor. Lopta je odskakala prije negoli ju je uhvatila vratarka Reid Burke. Dojam je da je u 38. minuti kazahstanska sutkinja Elvira Murmustafina mogla dosuditi i kazneni udarac za Osijek. S leđa je odgurnuta Izabela Lojna, no sutkinja je samo odmaknula. U prvom poluvremenu dogodila se jedna neobična situacja. Nakon sudara s glavama raskrvavljena je s terena izašla napadačica Peamount Uniteda Ellen Dolan. Vratila se, ali s drugim brojem dresa. Umjesto s brojem 15 s kojim je započala susret do kraja je igrala s dresom broj 32 kojeg uopće nije bilo u zapisniku.

OSIJEK 2 (0)

PEAMOUNT UNITED 1 (1)

OSIJEK – Gradski vrt. Sutkinja: Elvira Nurmustafina Kazahstan. Strijelkinje: 0:1 Beirne 4., 1:1 Lojna 47., 2:1 Petković 51.. Žuti kartoni: Lojna, Joščak, Živković Osijek, Moloney Peamount United.. Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Anastasiadis 6, Garcia - od 12. Kirilenko 6, Nevrkla 7, Cox 6, Bulut 6,5, Porter 6,5, Joščak 7, Lubina 6 od 36.Petković 7, Lojna 7, Živković 6,5 i Balić 6,5 od 78. Andrlić.

PEAMOUNT UNITED: Reid-Burke 6, O'Callaghan 6, Berrill 6, Moloney 6,5, Mccartan 6, Fitzgerald 6,5, Farrally 6,5 od 87. Healy -, Duggan 6,5, Watkins 6, Beirne 7 od 71. Lettmon 6 i Dolan 6.

Igračica utakmice: Kristina Nevrkla

Nakon samo dvije minute nastavka Osijek je izjednačio. Sjajno je ubacila na drugu vratnicu Maja Joščak, pogodila je Izabela Lojnu koja je bila koncentrirana i pogodila mrežu, već po treći put na ovom turniru devete kvalifikacijske skupine jer je tri dana ranije dvaput pogodila mrežu slovačkog Spartaka. U 51. minuti ŽNK Osijek je poveo. Vratarka Peamounta Reid-Burke loše je reagirala. U ispucavanju lopte pogodila je u neposrednoj blizini Paulu Petković koja je primijetila kako se irska vratarka nije vratila. Novopridošla igračica gađala je odmah praznu mrežu i pogodila - 2:1.

Osijek 07. 09. 2024, Stadion Gradski vrt. UEFA Women's Champions League 24/25, First qualifying round. ŽNK Osijek - Peamount United FC.snimio GOJJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Pokušavale su Irkinje, koje su imale i podršku svojih navijača u Osijeku, doći do izjednačenja. Bili su t o sve jalovi pokušati. Najveću priliku imale su u 71. minuti. Duggan je zakačila loptu Anastasiadis je ovaj put obranila, ali je lopta u njezinom naručju završila tek nakon što se odbila od grede. Zaiskrilo je malo u kaznenom prostoru Osijeka. Ostala je ležati obrambena gostujuća igračica Berrill. Domaće su smatrale kako je odglumila prekršaj, dok su gošće mislile da je prekršaj doista postojao što bi značilo i kazneni udarac. Došlo je do naguravanja pa su žutim kartonima nagrađene Joščak kod Osijeka i Moloney kod Peamount Uniteda. Prvakinje Republike Irske do kraja susreta doista nisu više ozbiljnije ugrozile domaća vrata. Nogometašice Osijeka su prilično mirno sačuvale loptu sve do isteka sudačke nadoknade. Uslijedilo je naravno veliko slavlje. Sada se i ova generacija ŽNK Osijek upisuje da su ostvarile plasman u play-off Lige prvakinja.