GOJKO MITIĆ
7.9.2024., 07:15
ŽNK Osijek protiv Peamount Uniteda

Irkinje igrale dva sata, trebalo bi to iskoristiti i izboriti prolaz u drugi krug Lige prvakinja

Izabela Lojna prvo je soloakcijom uz pomoć nove mlade suigračice Paule Petković, koja je propustila loptu kroz noge na početku drugog poluvremena, probila obranu Spartaka nakon niza propuštenih prigoda u prvom poluvremenu i Osječankama donijela prednost.

Nove se uklopile

Četiri minute kasnije nakon sjajnog centaršuta Barbare Živković i neodlučnosti slovačke obrane i njihove vratarke Lojna je zabila još jedan i potvrdila pobjedu i prolaz nogometašica Osijeka u finale devete skupine Lige prvakinja u Gradskom vrtu. Dva Lojnina pogotka za konačnih 2:0. Dovoljno je bilo i njezinih 70-ak minuta na terenu jer treba sačuvati energiju i za subotu, kada hrvatske prvakinje protiv irskog Peamount Uniteda traže prolaz u drugi krug Lige prvakinja, među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta. Protiv Slovakinja u prvom susretu u polufinalu redale su se prilike u prvom poluvremenu, no dojam je bio da su u nastavku krenule puno odlučnije i rezultatski potvrditi razliku u kvaliteti. Rezultat toga su dva Lojnina "blickriga".

- Iznenadile su me Slovakinje u neku ruku. Dobre su taktički i fizički, ali smo i mi ušle u utakmicu malo opreznije. Čekale smo ih da vidimo kako otvaraju igru. Imale smo prilika koje nismo iskoristile, ali sve je došlo na svoje u drugom poluvremenu. Kvaliteta je prije svega došla do izražaja. Možda su i one malo fizički pale, spustile su tempo igre. Moji pogodci? Znate već što ću vam reći, to je zasluga cijele ekipe. Vidjeli ste kako mi je Barbara Živković centrirala kod drugog pogotka - pričala je Izabela nakon susreta.

Danas ponovno dvije utakmice

U subotu program na stadionu Gradski vrt opet počinje u 11 sati utakmicom za treće mjesto između FC Dinamo BSUPC i Spartak Myjava. Istog dana, na istom mjestu, u 17 sati, finalnu utakmicu Grupe 9 igraju Peamount United i ŽNK Osijek. Osječanke vjeruju u pobjedu i nastavak natjecanja u Ligi prvakinja.

Prve službene minute u dresu ŽNK Osijek odradile su i četiri nove igračice, Portorikanke, središnja obrambena igračica Madison Cox te desna bočna Veronica Garcia, zatim Amerikanka Lindsey Porter te Bračanka Paula Petković, koja je u nastavku zamijenila Lorenu Balić. Prvi dojam? Dosta dobar za sve četiri igračice. U ŽNK Osijek čini se ovo ljeto nisu pristizali nikakvi "ni Kemali ni Kewali"! Na osnovi 90 minuta protiv Spartaka najviše se nekako zbog angažmana i hrabrosti svidjela desna bočna Garcia, koja ima određene taktičke manjkavosti koje se mogu korigirati. Njezina sunarodnjakinja djeluje pouzdano, ali joj definitivno sigurnost daje kolegica iz srca obrane, hrvatska reprezentativka Kristina Nevrkla, koja je bila dominantnija u posljednjoj liniji. Tehnički najobučenija igračica je Amerikanka Porter. I to se vidjelo na nekoliko njezinih poteza, ali kao da joj nedostaje svježine. Naravno, i prilagodbe novim suigračicama, što je karakteristika za sve novopridošle igračice. Mlada Paula Petković nešto je drukčiji profil napadačice od Lorene Balić, ali će sigurno pomoći ove sezone, posebice kada Osijek potpuno preuzme dominaciju i pritisne suparnice. Susret sa Spartakom odradile su one provjerene igračice. Uz Lojnu definitivno treba istaknuti Maju Joščak, koja je još uvijek klasa za sebe, ali i golem posao koji je odradila na sredini terena Anela Lubina. Odlične reakcije imala je i vratarka Osijeka Ariana Anastasiadis. Jer da nije bilo nekih njezinih odličnih reakcija u prvom poluvremenu, put prema subotnjoj utakmici s Irkinjama od 17 sati u Gradskom vrtu bio bi mnogo teži.

Poziv navijačima

U taboru ŽNK Osijek vjerujemo kako će jako dobro izanalizirati ekipu Peamounta, a posebice njihovu utakmicu s bjeloruskim Dinamom BSUPC odigranom u srijedu po nenogometnim uvjetima s početkom u 11 sati.

- Igrali su 120 minuta, otišli u produžetke, i to po najvećoj žegi, tako da ih je ta utakmica sigurno izmorila. Bili su naši treneri na utakmici, pričali su da nakon svega igračice obje ekipe nisu mogle hodati. Igrati na 35 stupnjeva, to nisu normalni uvjeti ni za koga. Malo će možda u subotu ova žega popustiti, ali kako god bilo, znamo što nam je cilj i želja, a to je pobjeda.

Prilika je to i za dolazak navijača u Gradski vrt.

- Vjerujem kako će se okupiti u što većem broju. Ovo nam je puno važnija utakmica i njihova pomoć sigurno će nam trebati - zaključila je osječka "desetka" Izabela Lojna.