epa11588270 Krzysztof Piatek (L) of Poland and Grant Hanley (R) of Scotland in action during the UEFA Nations League soccer match between Scotland and Poland at Hampden Park in Glasgow, Scotland, Britain, 05 September 2024. EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT
EPA
5.9.2024., 23:17
Liga nacija

Škotska - Poljska 2-3, povijesna pobjeda San Marina

U skupini 1 elitne Lige A, gdje nastupa i Hrvatska, nogometaši Poljske su u Glasgowu, na Hampden Parku, pobijedili Škotsku 3-2 golom u 97. minuti.

Dramatična je bila završnica utakmice gdje je debelo u nadoknadi dosuđen jedanaesterac za Poljake. Odgovornost je u 97. minuti preuzeo Zalewski te je pogodio za gostujuće slavlje. Poljska je, inače, vodila 2-0 nakon što je Szymanski postigao prvi pogodak u osmoj minuti, dok je Lewandowski realizirao jedanaesterac u 44. minuti za 2-0.

Vrlo brzo se Škotska vratila nakon što je Gilmour na startu drugog dijela smanjio na 1-2, dok je McTominay u 76. pogodio za 2-2. Ipak, Škotska  je ostala bez ičega, a Poljska zbog pobjede u dobrom raspoloženju dočekuje nedjeljno gostovanje u Osijeku kod Hrvatske.

U skupini 4 Lige A u Beogradu su Srbija i Španjolska odigrali 0-0, u ogledu gdje nisu prštale prave prilike na obje strane. Aktualni europski prvak Španjolska je bila bolja, imali su gosti 21 udarac prema suparničkim vratima, ali samo pet u okvir. Najbolju je šansu propustio Lamine Yamal u 71. minuti.

Tvrdo je bilo i u drugom susretu ove skupine sve do same završnice. Na svom je Parkenu na kraju Danska ipak pobijedila Švicarsku 2-0 golovima Dorgua u 82. i Hojbjerga u 92. minuti.

Danska je iskoristila u završnici igrača više jer je u 52. minuti isključen Elvedi kod Švicaraca koji su ogled završili s devetoricom nakon drugog žutog kartona Xhake u 87. minuti.

U Ligi C, skupini 1, Švedska je u Bakuu pobijedila Azerbajdžan s 3-1, u susretu gdje su svi golovi postignuti u drugom poluvremenu, a u toj je skupini još Slovačka u Tallinnu pobijedila Estoniju 1-0 pogotkom Suslova u 70. minuti.

Prvu pobjedu u povijesti, u nekoj službenoj utakmici, ostvario je San Marino koji je kao domaćin pobijedio Lihtenštajn 1-0, u skupini 1 Lige D. Povijesni pogodak postigao je Sensoli u 53. minuti.