epa11588032 Diogo Dalot (L) of Portugal scores the 1-0 goal during the UEFA Nations League group A soccer match between Portugal and Croatia, in Lisbon, Portugal, 05 September 2024. EPA/JOSE SENA GOULAO
EPA
5.9.2024., 22:54
Minimalan poraz u Lisabonu

Igra Vaternih budi nadu za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini i prolazak u četvrtfinale

Nogometaši Portugala su u Lisabonu, u sklopu skupine 1 Lige A, bili bolji od Hrvatske s 2-1 (2-1).

Diogo Dalot u sedmoj i Cristiano Ronaldo u 34. minuti su doveli Portugalce u vodstvo od 2-0, dok je jedini hrvatski pogodak bio autogol Dalota u 41. minuti.

Hrvatska je i četvrti puta poražena na startu Lige nacija, ali za razliku od ostalih poraza od Španjolske (0-6), Portugala (1-4) i Austrije (0-3), ovoga puta u Lisabonu je poraz bio minimalan, a igra potpuno ravnopravna s favoriziranim domaćinom. Iako desetkovana brojnim ozljedama i odlascima, Hrvatska je u zadnjih petnaest minuta pritisnula moćni Portugal, koji nije izlazio iz svoga šesnaesterca.

Prikazana igra na Luzu budi nadu da će Hrvatska osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini i proći u četvrtfinale, što bi joj omogućilo bolji ždrijeb u kvalifikacijama za SP 2026.

PORTUGAL - HRVATSKA 2-1

Pred 60.000 gledatelja na stadionu Luz sudio je Meler iz Turske.

Strijelci: 1-0 Dalot (7), 2-0 Ronaldo (34), 2-1 Dalot (41ag)

PORTUGAL: Diogo Costa - Dalot, Dias, Inacio, Mendes - Bruno Fernandes, Vitinha (od 90. Goncalves), Bernardo Silva - Neto (od 46. Semedo), Ronaldo (od 87. Jota), Leao (od 46. Neves).

HRVATSKA: Livaković - Pongračić (od 46. Ćaleta-Car), Šutalo, Gvardiol - Jakić (od 77. Peršić), Modrić (od 77. P Sučić), Kovačić, Sosa - Mario Pašalić (od 67. L. Sučić), Baturina (od 61. Matanović) - Kramarić

U 5. minuti Martin Baturina je neoprezno izgubio loptu na rubu svog kaznenog prostora, Bruno Fernandes šutira, a Livaković odbija u korner. Samo dvije minute kasnije Portugalci vode pogotkom Dalota. Branič Manchester Uniteda se ubacio ispred Borne Sose i s pet metara, kroz noge Livakovića, zabio gol.

Hrvatska uzvraća u 14. minuti udarcem Modrića, koji je prošao tik pored vratnice, a u 22. minuti Livaković još jednom spašava Hrvatsku. Rafael Leao je petom ostavio loptu za Ronalda, koji tuče iskosa s desetak metara, ali Livaković nogom, na rukometni način, skida njegov udarac. U 31. minuti Andrej Kramarić je sjajno potegao, no portugalski vratar paradom vadi loptu iz samog kuta.

epa11588210 Bruno Fernandes (R) of Portugal in action against Mateo Kovacic (C) of Croatia during the UEFA Nations League group A soccer match between Portugal and Croatia, in Lisbon, Portugal, 05 September 2024. EPA/RODRIGO ANTUNES
EPA

U 34. minuti Portugalci su došli do drugoga gola i opet nakon ubačaja s lijeve strane. Nuno Mendes je uputio sjajan centaršut na kojeg je naletio Ronaldo i lako postigao svoj 131. gol za Portugal.   

Hrvatska je smanjila u 41. minuti nakon prodora Kramarića i njegova ubačaja, kojeg je prema petercu zavrnuo Sosa, a Dalot je loptu skrenuo u svoju mrežu. Tako je Hrvatska ipak nagrađena za svoju ofenzivnu igru na Luzu u prvom dijelu.

Dvije minute kasnije Neto se sjurio sam prema hrvatskom kaznenom prostoru, ali je pogodio gredu. 

U drugom dijelu je izbornik Dalić izvukao Marina Pongračića, a uveo Duju Ćaletu Cara.

U 62. minuti Portugalci su odigrali najbolju kombinaciju na utakmici, ali Livaković još jednom brani opasan šut Ronalda iz blizine. Tri minute kasnije hrvatski vratar kroti udarac Fernadesa, a na drugoj strani Mario Pašalić je bio u odličnoj situaciji, ali se spetljao u ključnom trenutku. U 75. minuti najveća šansa za Hrvatsku, prošao je Luka Sučić, ubacio za debitanta Igora Matanovića, čiji udarac odlazi pored vratnice. 

Dalić: Imali smo loš ulazak u utamicu

Imali smo loš ulazak u utamicu, kazao je nakon poraza u Ligi nacija od Portugala (1-2) izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. "Imali smo loš ulazak u utamicu, u obrani sporo s puno grešaka i lako smo primili golove. Portugal je bio brz i opasan. Kasnije je bilo puno dobrih stvari. Slažemo neku novu priču, imamo nove igrače i sustav, a za ovakav sustav ipak treba vremena. Drugo poluvrijeme je bilo bolje, pogotovo u obrani, šteta što nismo izjednačili. Zadnjih pola sata smo djelovali dobro, pričuve su reagirale dobro i to budi nadu. Bitan nam je rezultat, nemamo vremena za nešto puno raditi, ali moramo dobiti Poljsku u Osijeku", kazao je Dalić.

 

Napadač Igor Matanović je debitirao za Hrvatsku na ovoj utakmici.

"Mislim da smo imali dosta šansi, ali Portugal je ipak vrlo kvalitetna momčad i zasluženo je pobijedio. Meni je najveći cilj i san bio zaigrati za Hrvatsku, a sada se san ostvario. Jedva čekam druge utakmice".

 

Joško Gvardiol je bio stup naše obrane.

"Nismo zadovoljni porazom, bilo je i dobrih stvari,  ali nije išlo kao što smo zamislili. Igrali smo drugacčije nego što inače igramo, prvih pola sata nismo bili dobri, primili smo dva gola i teško se bilo vratiti, pogotovo u gostima. Sada se moramo vaditi na Poljskoj".

Odmah nakon toga u igru ulazi još jedan debitant Petar Sučić, kao i Ivan Perišić, dok Hrvatska sve više preuzima igru i rizik na Luzu. U 80. minuti Matanović dvaput pokušava udarcima glavom, a u 90. minuti na ubacivanje Luke Sučića na drugoj vratnici Kramarić pogađa vanjski dio mreže.

U nedjelju će Hrvatska odigrati utakmicu drugog kola u skupini. Suparnik će biti Poljska na osječkoj Opus Areni, a dvoboj počinje u 20.45 sati.

   
      Standings provided by Sofascore