Zagreb, 04.09.2024 - Trening Hrvatske nogometne reperzentacije na maksimirskom stadionu pred utakmice Lige nacija protiv Portugala i Poljske. Na slici izbornik Zlatko Dalić, Luka Modrić, Joško Gvardiol, Ante Budimir.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA
5.9.2024., 09:10
LIGA NACIJA

Dva zadatka za Zlatka Dalića: Nove ideje i lov na rezultat

Hrvatska će u Lisabonu istrčati bremenita problemima i s nekim nepoznanicama

Hrvatska novo izdanje UEFA Lige nacija otvara protiv Portugala. Stari znanac s kojim smo rijetko imali dobra iskustva.

Istina, posljednje je bilo najbolje, kada smo Portugalce u pripremnom susretu uoči Eura u Njemačkoj na njihovu terenu pobijedili sa 2:1, ali poslije je ispalo da nas je taj rezultat zavarao, jer smo na europskoj smotri put završili u skupini. No prošlost treba ostaviti iza sebe. Portugal i Hrvatska su favoriti u skupini A Lige nacija, u kojoj još Poljska i Škotska.

Potraga za rješenjima

Izbornik Zlatko Dalić uoči starta u Ligi nacija postavio je dva cilja. Prvi je iskristalizirati momčad s kojom će naša selekcija u proljeće krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026., drugi proći skupinu u Ligi nacija, što bi nam donijelo status nositelja u tim kvalifikacijama, što uopće nije nevažno.

Početak neće biti idealan jer Dalić se suočio s izostancima nekih važnih igrača, a najviše ćemo patiti na poziciji desnog beka, jer su se oba dosadašnja rješenja, Josip Stanišić i Josip Juranović, ozlijedila, pa ih neće biti u susretu s Portugalom i u onom koji se u nedjelju igra u Osijeku na Opus Areni. Zbog toga se povela živa rasprava o tome kako doskočiti tom problemu s desnim bekovima. Hoće li Dalić promijeniti formaciju, pa zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji ili će ostati dosljedan svom uobičajnom sustavu 4-2-3-1, pa za tu akciju, silom prilika, samo zakrpati to mjesto. Logika nalaže kako bi se izbornik već sada trebao odlučiti na koji način misli igrati u kvalifikacijama za SP, pa se tako ponašati i uigravati te taktičke zamisli kroz cijelu Ligu nacija. Zapravo, najveći je problem naše selekcije u nedostatku krilnih igrača, pa je formacija s dva centralna napadača nekako najmudrija opcija.

- Cilj je u Ligi nacija napraviti sistem i selekciju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, no cilj je i ostati u elitnoj skupini, odnosno proći u četvrtfinale, te tako izboriti povoljan ždrijeb za kvalifikacije. Možda ćemo mijenjati i sustav, treba što prije naći rješenja, uključujući i ono za desni bok, možda će moći pokriti Jakić ili Pjaca. Posljednja utakmica protiv Portugala bila je dobra, makar poslije nije bilo dobro. Portugalci i mi vjerojatno smo favoriti za prva dva mjesta, ali ne treba zanemariti Poljsku, pogotovo kad ima Lewandowskog. Treba nam dobar rezultat - poručio je naš izbornik.

Hrvatska u pravilu bolje igra protiv jačih suparnika kada nije u statusu favorita, a ovo je jedna od takvih utakmica. Portugalci su domaćini, pa će oni trebati preuzeti više rizika. Što se Hrvatske tiče, Dalić će od tog susreta pa u svim daljnjim susretima istraživati nova rješenja za neke pozicije. Prije svih za mjesto zadnjeg veznog, jer tu više nemamo Brozovića, koji se oprostio od nacionalnog dresa, a ne bi bilo zgoreg napokon pronaći i neke svježe napadačke opcije. Zbog toga je prvi put pod zastavu pozvan Igor Matanović.

Igrati na rezultat

Opet, rezultat nikako ne treba stavljati u drugi plan. Objasnili smo već zbog čega. No isto vrijedi i za Portugalce, koji će također sigurno željeti proboj u drugu fazu natjecanja Lige nacija. Nema dvojbe kako će taj susret u Lisabonu pokazati gdje je naša reprezentacija u ovom trenutku, te koliko se brzo oporavila od razočaranja na Euru u Njemačkoj. Prije smo se u pravilu lakše oporavljali od neuspjeha negoli od uspjeha. No sada nemamo razloga spavati na lovorikama, jer se s posljednjeg velikog turnira nismo vratili u dobrom raspoloženju, pa Liga nacija može biti prilika za novi uzlet.

- Očekujemo tešku utakmicu, znamo kakav i koliko težak protivnik nas očekuje. Pritom se ne treba vraćati na našu međusobnu prijateljsku utakmicu uoči Eura i uspoređivati ju s ovom utakmicom. Čeka nas novi izazov, u novom natjecanju, koje je za nas jako važno. Bit će zahtjevno, ali želimo i dalje biti u A Ligi nacija - rekao je Ante Budimir, napadač hrvatske reprezentacije.

Uglavnom, uoči gostovanja u Lisabonu prevladava određena znatiželja. Prije svega vezana uz neke odluke izbornika Zlatka Dalića.

Trebali bismo vidjeti je li on tijekom ljetnog odmora smislio neke nove taktičke i strateške ideje kada je igra naše reprezentacije u pitanju.