Maja Joščak (treća slijeva) na treningu uoči starta u sezonu

Maja Joščak (treća slijeva) na treningu uoči starta u sezonu

GOJKO MITIĆ
4.9.2024., 07:10
LIGA EUROPSKIH PRVAKINJA U GRADSKOM VRTU

Osječankama je mjesto u Europi

ŽNK Osijek i slovački Spartak Myjava igraju od 17 sati, a finale je na rasporedu u subotu

Ne izvodi se uoči susreta glasovita himna Lige prvaka koju je Tony Britten adaptirao na Handelovu skladbu, čak ni ovaj novi aranžman, ali zvukovi nogometne elite skoro svake godine odjekuju i Gradskim vrtom.

Zasluge za to imaju višestruke hrvatske prvakinje, koje su i ove godine domaćini devete skupine prvoga kruga Lige prvakinja. Rijetko koji je europski klub toliko puta, bar u ovom uvodnom dijelu, nastupio u Ligi prvakinja kao ŽNK Osijek. Čak 12 puta.

Igra se turnirskim načinom. Danas su na rasporedu polufinalne utakmice. Prvo će na teren Gradskog vrta, već od 11 sati, bjeloruski Dinamo BSUPC i irski Peamount United. Dnevna poslastica je u 17 sati, kada će hrvatske prvakinje snage odmjeriti sa slovačkim Spartakom Myjava. U subotu je od 17 sati na rasporedu finalna utakmica. Pobjednici polufinalnih susreta borit će se za plasman u drugi krug među 32 najbolje ekipe. Tamo su Osječanke bile prije tri godine, kada su u finalu na svom terenu svladale belgijski Anderlecht. Prošle godine domaćin kvalifikacijskog turnira bio je ŽNK 2000 Sarajevo, kojeg su Osječanke nadigrale sa 4:0, a u finalu su s 3:0 poražene od ukrajinske Vorskle.

Svih 12 puta dres Osijeka u Ligi prvakinja nosila je kapetanica i najbolja hrvatska nogometašica prošle sezone, Maja Joščak. S 20 pogodaka najbolja je klupska strijelkinja u Europi, a sa 17 asistencija ušla je u TOP 10 u povijesti ovoga natjecanja. Unatoč golemom iskustvu svaki put uoči europskog nastupa osjeća uzbuđenje.

Maja Joščak tijekom utakmice Osijeka i Anderlechta prije tri godine u Gradskom vrtu

Maja Joščak tijekom utakmice Osijeka i Anderlechta prije tri godine u Gradskom vrtu

ZDENKO PUŠIĆ

- Svaki početak je drukčiji i ima svoju draž. Imam naravno i lijepa, ali i ona malo manje lijepa sjećanja na sve europske utakmice... Žalim zbog nekih utakmica, posebice kada smo prolazile skupinu, pa ostale na korak do elitne faze. Na prvu se prisjećam utakmice sa Zürichom i ove najsvježije kada smo prošli Anderlecht. Igrale smo na Islandu protiv Breidablika. Dojam je da smo se mogli bolje predstaviti, čak i proći dalje - prisjeća se Maja.

Realan cilj za ovu je godinu plasirati se u drugi krug. Sve su suparnice, dojam je, itekako prolazne. Je li Osijek s obzirom na domaći teren blagi favorit?

- Teško da se itko u ovoj skupini može nazvati favoritom, ali zbog publike sigurno imamo vjetar u leđa. Sve su ekipe stigle s ciljem ostvariti plasman dalje i imaju realne izglede. Možemo biti sretni što nas je ždrijeb pomazio, pa smo izbjegli puno kvalitetnije suparnice poput Norvežanki ili Arsenala. Zato moramo biti spremni boriti se sa svima jer šansa postoji.

Nogometašice Osijeka u kineskom kampu
Female Universal Youth Cup

Mlade nogometašice Osijeka u Kini

Na kraju prošle sezone, kada joj je dodijeljena nagrada za najbolju hrvatsku nogometašicu, govorila je kako se još uvijek veseli i treniranju i igranju nogometa. Igrati u Ligi prvakinja i borba za drugi krug može samo povećati taj motiv?

- Ništa se tu nije promijenilo. Zvuči možda kao floskula, ali volim nogomet kao prvoga dana kada sam ga počela igrati. Naravno, Liga prvakinja je bonus i kruna na odrađeno u prošloj sezoni. Dobro je i što krećemo u sezonu s Ligom prvakinja jer nam se nakon stanke probudi golema želja za igranjem nogometa. Prošla se sezona nepotrebno odužila. Svi smo već bili umorni i jedva čekali da sve završi, no sada se vratila glad, a kud ćeš veći motiv od toga da se pokažeš što boljim u Ligi prvaka.

Liga prvaka u Gradskom vrtu trebala bi biti i mamac za publiku. Dnevna ulaznica od 10 eura ne bi trebala biti alibi za nedolazak. Nogometašice Osijeka kao jedne od rijetkih koje u grad donose trofeje zaslužuju podršku.