Zagreb, 02.09.2024. - Trening nogometne reprezentacije Hrvatske pred početak novog izdanja Lige nacija.Na fotografiji Ivan Perišić.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Trening nogometne reprezentacije Hrvatske

Hina
4.9.2024., 07:30
MUKE PO IZBORNIKU

Desni bek je Dalićeva najveća briga

Ozljede su Daliću uzele oba desna beka, a trećeg rješenja, bar ne prirodnog, u kadru nema

Hrvatska reprezentacija opet je na okupu, ali ovaj se put vode prilične polemike oko izbora igrača koje je Zlatko Dalić pozvao za rujanske akcije u Ligi nacija protiv Portugala i Poljske. Prije su se rijetko događali prijepori oko Dalićevih izbora, no sada je situacija drukčija.

Dalićev roster prilično je "krezub", ne samo njegovom "zaslugom", jer u priču se upetljala viša sila te našeg izbornika praktično ostavila bez pravog rješenja za poziciju desnog beka. Ozljede Josipa Stanišića i Josipa Juranovića aktualizirale su problem na toj poziciji koji praktično nije na pravi način riješen od povlačenja Šime Vrsaljka. I opet ne može se samo Dalića okrivljavati za to jer probleme s desnim bekom imaju i sve mlađe hrvatske reprezentacije. Dakle, govorimo o globalnom problemu hrvatskog nogometa.

Pjaca ili Jakić

Potencijalno rješenje za tu poziciju bio je Hajdukov mladac Niko Sigur, ali on se iznenada odlučio prikloniti reprezentaciji Kanade premda je igrao za Hrvatsku U-21 reprezentaciju.

- Niko Sigur izabrao je Kanadu, ja sam nekoliko dana prije objave popisa razgovarao s njime, kao i tehnički direktor Pletikosa, i on je iznio svoju želju da igra za Kanadu, i to poštujemo, na to ima pravo. Podržavam ga, tako je odlučio. Neka ide kamo tko hoće. Igrač mora nešto zaslužiti, igrati za Hrvatsku je čast - komentirao je Dalić.

11.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Liga nacija, 3. kolo, skupina 3, Hrvatska - Svedska. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
PIXSELL

Za ovu će akciju morati izmišljati "toplu vodu". Jedna od opcija jest i promjena formacije iz uobičajnih 4-2-3-1 u 3-5-2. Odabir igre s tri centralna braniča ima smisla jer Hrvatska je na tim pozicijama najbolje pokrivena, bez obzira na to što je za ovu akciju otpao jedan od njih - Martin Erlić. Ako bi se Dalić odlučio za tu opciju, mjesto desnog wing-beka mogao bi zauzeti Marko Pjaca, koji se, recimo, u Dinamu već žrtvovao na tom mjestu u susretu protiv Qarabaga. No, Pjaca baš nije "lud" za takvim eksperimentom. Možda će se pristati žrtvovati u jednoj ili dvije utakmice, ali ga ne treba gledati kao na dugoročno rješenje. Druga je opcija Kristijan Jakić, koji je po vokaciji veznjak, ali je u svojim klubovima znao po potrebi zaigrati na desnom beku. U tom slučaju Dalić bi mogao ostati vjeran sustavu s četvoricom u posljednjoj liniji.

Rotterdam, 14.06.2023 - Utakmica polufinala Lige nacija Nizozemska - Hrvatska na Feijenoord stadionu u Rotterdamu. Na slici hrvatski nogometaši slave treći zgoditak kojij je postgao Bruno Petković.foto HINA/ Daniel KASAP/ ds
Hina

- Možda ćemo mijenjati i sustav, treba što prije naći rješenja, uključujući i ono za desni bok, možda će moći pokriti Jakić ili Pjaca. Posvetit ćemo tome pažnju - rekao je naš izbornik.

Promjena stila igre

Ipak, možda i važnije od toga u kojem će sastavu zaigrati Hrvatska jest pitanje hoće li se napokon nešto promijeniti u samoj igri. Hrvatska je na Euru djelovala užasno sporo i tromo. Jedan će podatak s Eura najbolje opisati način na koji je igrala Hrvatska. Naime, najveća brzina trčanja izmjerena je našem stoperu Marinu Pongračiću, kojem brzina nije jedna od glavnih vrlina. I to dovoljno govori koliko smo bili spori, bez sprintova i ulazaka u prazne prostore, na čemu se temelji moderni nogomet. Pongračić sigurno nije najbrži igrač u našoj selekciji, ali brzanci u Dalićevoj filozofiji nogometa jednostavno teško dolaze do izražaja. S takvim "veteranskim" nogometom Hrvatska neće daleko stići. On nam je poslužio kada smo u napadu imali ljude poput Mandžukića i Rebića, koji su mogli zbrisati svakoj obrani, ali danas, kada "gore" imamo drukčiji tip napadača, protok lopte nam mora biti brži i potrebno je mnogo više ulazaka iz drugog plana.

ZNAČENJE LIGE NACIJA

Ovosezonsko izdanje Lige nacija ima posebnu važnost za Hrvatsku. Naime, rezultat postignut u tom natjecanju može biti presudan za status nositelja u nadolazećim kvalifikacijama za SP 2026., čime bi si Hrvatska olakšala posao. Za siguran status nositelja u tim kvalifikacijama Hrvatska treba proći skupinu u Ligi nacija, točnije, osvojiti jedno od prva dva mjesta u društvu Portugala, Poljske i Škotske.

Dalić, napokon, mora početi rješavati i pitanje raznolikosti u poziciji centralnog napadača. Nemamo centarfora koji traži dubinu, pa se izbornik odlučio u ovoj akciji isprobati stasitog Igora Matanovića iz frankfurtskog Eintrachta. Ostaje i otvoreno pitanje zadnjeg veznog nakon povlačenja Brozovića iz reprezentacije.

Priličan je broj nedoumica, pa će zbog toga ova Liga nacija za Hrvatsku imati veliko značenje. Ne samo zbog rezultata i plasmana koji joj olakšava ždrijeb kvalifikacija za SP 2026. godine nego i zbog potrebe stvaranja novih vrijednosti unutar momčadi.