LEIPZIG, 24. 06. 2024. - HRVATSKA - ITALIJA, LEIPZIG, NOGOMET, HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA, HNS, NJEMACKA, EURO 2024. SNIMIO: VEDRAN KARUZA
VEDRAN KARUZA
2.9.2024., 18:44
NOVA AVANTURA U LIGI NACIJA

Okupljanje "Vatrenih" podvučeno brojnim - problemima

Hrvatska u novi natjecateljski ciklus Lige nacija kreće s priličnim brojem problema zbog oproštaja, ali i ozljeda igrača

Hrvatska reprezentacija opet je zajedno. Izbornik Zlatko Dalić okupio je svoje izabranike prvi put nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj, gdje se nisu proslavili jer su natjecanje završili u skupini.

“Vatreni" će u rujanskom turnusu krenuti u sezonu UEFA Lige nacija u kojoj su prošle godine igrali u finalu gdje su nakon izvođenja jedanaesteraca poraženi od Španjolske. Očekivale su se određene promjene na popisu igrača, one su se i dogodile, ali više zbog oproštaja nekih zaslužnih igrača od reprezentativnog dresa (Vida, Brozović) ili zbog brojnih ozljeda (Stanišić, Erlić, Majer, Juranović) negoli zbog Dalićeve želje za promjenama.

Kompliciran početak

Ti brojni izostanci sigurno su Daliću izazvali glavobolje, ali on je ionako već otprije najavio kako će Ligu nacija iskoristiti, prije svega, za formiranje reprezentacije koja će u proljeće krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će 2026. godine ugostiti SAD, Kanada i Meksiko.

- Ostali smo bez dva velikana, Brozovića i Vide, i uvijek mi je teško kada se netko iz te zlatne generacije, najbolje u povijesti hrvatskog nogometa, oprašta. Nažalost, to je neizbježno. No moramo dalje. Cilj je u Ligi nacija napraviti sistem i selekciju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, no želimo i ostati u elitnoj skupini, odnosno proći u četvrtfinale te tako izboriti povoljan ždrijeb za kvalifikacije. Nisam očekivao da će početak sezone biti ovako kompliciran s ozljedama, mnogi su otpali. Treba tek vidjeti kakvo je stanje vezano uz Ćaleta-Cara i Sučića. Nezgodno je, ali napravit ćemo izbor za važan start u Portugalu. Moramo stati na loptu i vidjeti tko je spreman i zdrav odigrati ove dvije utakmice u punom ritmu, pa ćemo razmotriti hoćemo li slati još poziva. Možda ćemo mijenjati i sustav, treba što prije naći rješenja, uključujući i ono za desni bok, možda će moći pokriti Jakić ili Pjaca. Posvetit ćemo tome pažnju. Posljednja utakmica protiv Portugala bila je dobra, makar poslije nije bilo dobro. Portugalci i mi vjerojatno smo favoriti za prva dva mjesta, ali ne treba zanemariti Poljsku, pogotovo kad imaju Lewandowskog. Treba nam dobar rezultat - rekao je u uvodu Dalić.

Zagreb, 02.09.2024. - Konferencija za medije hrvatskih izbornika nogometnih U-21 i A reprezentacije, Ivice Olića i Zlatka Dalića, te izbornika futsal reprezentacije Marinka Mavrovića. Na fotografiji Zlatko Dalić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zlatko Dalić

Hina

Puno je upitnika izazvalo pozivanje Ivana Perišića, koji se tek oporavio od teške ozljede, a posve je izvan natjecateljskog ritma zbog problema i naprasnog napuštanja Hajduka.

- Perišić ni jednog trenutka nije bio upitan. Pitanje je koliko može u ovom trenutku pomoći s obzirom da nema klub, da nije u ritmu utakmica, no nećemo zaboraviti ono što je napravio za reprezentaciju. On je jedan od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti, učinio je goleme stvari, i moja je obveza pomoći mu u karijeri, vratiti ga u prijašnje stanje i ima moju punu podršku. Siguran sam da će uskoro opet biti jedan od nositelja reprezentacije, jedan od najboljih igrača, a ono što mu se događalo u klubu neću komentirati - objasnio je Dalić.

Bolje pozicije

Luka Modrić i dalje je tu. "Otac i majka" ove selekcije povest će ju u još jedan natjecateljski ciklus. Na popisu su se našla i neka nova imena poput napadača Igora Matanovića iz frankfurtskog Eintrachta, a dosta je reprezentativaca mijenjalo klubove ovog ljeta.

BEZ NOVIH IMENA U STOŽERU

Nakon Eura u Njemačkoj Dalićev stručni stožer ostao je kraći za dva imena. Ivica Olić preuzeo je dužnost izbornika U-21 reprezentacije, a Mario Mandžukić je odlučio krenuti drugim putem. Dalić, zasad, neće popunjavati krug svojih suradnika.

- Idemo dalje s postojećim snagama. Moja zahvala Oliću i Mandžukiću na trudu, imali su velike zasluge za naše uspjehe, a suradnja je bila sjajna. Poznata mi je Olićeva ambicija i uvjeren sam da će napraviti dobre stvari s mladom reprezentacijom. Mario mi je rekao da ima druge ambicije i planove, što sam prihvatio. To je jedino istina, sve drugo su, nažalost, podvale - komentirao je Dalić

- Dok god je Luka tu, imat će svoju ulogu u reprezentaciji, sve u dogovoru s njime, ali gledat ćemo i na one koji dolaze u veznom redu. Matanoviću želimo dati šansu i vidjeti ga na treningu, tražimo napadača koji će se nametnuti. Neka osjeti reprezentaciju, gledali smo njegove utakmice, zabija. Erlić i Pongračić otišli su u bolje klubove, Sosa je dobro odlučio promijeniti Ajax, u Torinu će imati više prigode, što je bolje i za reprezentaciju. Možemo biti zadovoljni, svojim su se igrama stavili u bolje pozicije - zaključio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Hrvatska u Ligu nacija starta u Lisabonu protiv Portugala (četvrtak) s početkom u 20.45 sati, a u nedjelju će biti domaćin Poljskoj na osječkoj Opus Areni, također s početkom u 20.45.