Maja JošćakŽNK OSIJEK

Maja Jošćak

ŽNK OSIJEK
30.8.2024., 07:00
KVALIFIKACIJE ZA LIGU PRVAKINJA

Osječanke prvi put u svom pravom domu, fokus je na Spartaku

Potvrđeno: Nogometašice Osijeka u kvalifikacijskoj skupini Lige prvakinja u Gradskom vrtu vodit će Branko Maksić

Osječki Gradski vrt 12. put bit će mjesto odigravanja jedne od kvalifikacijskih skupina za Ligu prvakinja, a, kako je to istaknuo predsjednik ŽNK-a Osijek Bojan Bodražić na press-konferenciji održanoj ispod zapadne tribine "osječkog Old Trafforda", prvi put Liga prvakinja bit će odigrana u pravom domu osječkih nogometašica.

Poznato je, nakon godina igranja na igralištu Mačkamama, a potom i na ostalim osječkim terenima, prošle godine, sa završetkom stadiona na Pampasu i seljenjem nogometaša Osijeka u zapadni dio grada, ključeve Gradskog vrta preuzele su nogometašice Osijeka, a svoje su prijašnje europske susrete igrale kao podstanarke.

Pokušat će ponoviti rezultat od prije tri godine, kada su se plasirale u play-off Lige prvakinja, među 32 ekipe, na korak do glavnog dijela najjačeg europskog klupskog natjecanja pod ingerencijom UEFA-e za nogometašice. Tada su u finalu kvalifikacijskog turnira na domaćem terenu svladale belgijski Anderlecht. Ove godine hrvatske su prvakinje uvrštene u skupinu zajedno sa slovačkim Spartak Myjavom, bjeloruskim Dinamom BSUPC i irskim Peamount Unitedom. Podsjetimo, prošle su sezone na turniru u Sarajevu u finalu poražene od ukrajinske Vorskla Poltave.

Pet novih igračica

Ekipa ima pet novih igračica, od kojih su četiri iz inozemstva. Jedina nova domaća igračica je Paula Petković, mlada reprezentativka Hrvatske, rodom iz Brača, koja je u Osijek stigla iz Hajduka. Bodražić kaže da joj je to možda bila i životna želja, jer je još kao sedmogodišnjakinja slikana u dresu osječkog kluba! Nadalje, pristigle su i dvije reprezentativke Portorika, Madison Cox i Veronica Garcia, a Amerikanku Lindsey Porter Bodražić je već sada okarakterizirao "možda i najvećim klupskim inozemnim pojačanjem". Kao posljednja, iz Slovačke je stigla Tereza Bednarova, koja je prošla na probi u osječkom klubu.

- Prema svim procjenama i analizama, riječ je o četiri otprilike izjednačene ekipe, tako da na domaćem terenu imamo velike izglede za plasman u doigravanje, gdje smo bili prije tri godine, kada smo pobijedili crnogorske predstavnice te potom i Anderlecht. Dobar europski rezultat bio bi velik zamašnjak za cijeli klub, ne samo za seniorsku ekipu, kojoj je cilj i ove se godine boriti za naslov prvakinja, jer sljedeće godine uvodi se i Europska liga, pa će biti i više prilika za europske nastupe - kaže predsjednik ŽNK-a Osijek Bojan Bodražić.

Žnk osijek bodražic maksić
ŽNK OSIJEK

Pokraj njega sjedio je trener Branko Maksić, koji je vodio osječku ekipu u pripremnom razdoblju. Kod njegova imena u pozivu na presicu stajalo je v.d. Bodražić je otklonio mogućnost da će netko drugi voditi osječku ekipu u predstojećim europskim utakmicama premda se trajno trenersko rješenje još uvijek traži.

Finale turnira 7. rujna

Polufinalni susreti na rasporedu su u četvrtak, 4. rujna, a Osječanke će se od 17 sati sastati s prvakinjama Slovačke. Prethodno će, od 11 sati, snage odmjeriti predstavnice Bjelorusije i Republike Irske. Pobjednici susreta sastat će se u subotu, 7. rujna, od 17 sati u finalu za plasman u play-off Lige prvakinja. Poraženi će također odigrati susret za treće mjesto.

- Branko je bio s ekipom i prošle godine, kada je bio pomoćnik Goranu Nikiću. Poznaje igračice, prošao je s njima većinu priprema i nema nikakvog razloga da ne povede ekipu ne samo u Ligu prvakinja nego i na startu prvenstva, koji će vrlo brzo. Bili smo u pregovorima s nekoliko imena, pronađemo li trenera koji bi mogao voditi ekipu tijekom sezone, ne sumnjamo kako će Branko ostati u našem klubu, ili kao član stožera seniorske ekipe ili kao trener u mlađim uzrastima, zbog čega je i doveden.

Vršitelj dužnosti trenera ŽNK-a Osijek ima iskustva vođenja mlađih uzrasta iz nekoliko beogradskih klubova, a inozemno iskustvo gradio je u Kini.

- Voditi ekipu u Ligi prvakinja za mene je najveći trenerski izazov u karijeri. Dobro smo analizirali sve tri ekipe, ali nam je prvi i osnovni fokus na Slovakinjama, s kojima igramo prvu utakmicu. Stiglo nam je i nekoliko novih igračica, zadovoljan sam njihovom kvalitetom i odnosom prema radu, a i kako su prihvaćene od ostalih igračica - rekao je Maksić.

Nove suigračice dobro su upoznale i starosjediteljice, prije svih Maja Joščak, koja je prošle godine proglašena najboljom nogometašicom Hrvatske.

- Prošle godine pokazali smo se konkurentnima u Europi, a ove nam je sezone svakako cilj da pred našim navijačima ostvarimo i korak dalje - rekla je osječka kapetanica, koja je, naravno, pozvala i navijače, jer i njihova potpora trebat će osječkim nogometašicama.

Što se tiče ulaza u Gradski vrt, bit će otvorena zapadna tribina, a dnevna ulaznica prodavat će se po cijeni od deset eura.