GOJKO MITIĆ
29.8.2024., 07:06
PLAY-OFF UEFA KONFERENCIJSKE LIGE

Riječani, osokoljeni pobjedom u Osijeku, idu srušiti i Olimpiju

Hrvatski klupski nogomet ostao je na dva uobičajena aduta kada su u pitanju europska natjecanja. Dinamo je osigurao grupnu fazu, a sinoć je u Bakuu rješavao nepoznanicu hoće li igrati u eliti europskog nogometa Ligi prvaka ili će europski put nastaviti u skupinama Europske lige. Rijeka, pak, nema taj luksuz. Ona je europski put počela kroz pretkola Europske lige, ali ju je zaustavio švedski Elfsborg, pa Riječani popravni imaju u play-offu Konferencijske lige. Večeras (četvrtak), s početkom u 19 sati, čeka ih uzvratna utakmica u Ljubljani protiv Olimpije.

Prvi susret, na Rujevici prije tjedan dana, završio je bez pobjednika 1:1, pa našem predstavniku za plasman u grupnu fazu treba pobjeda na stadionu Stožice. Momčad Radomira Đalovića u Ljubljanu odlazi osokoljena pobjedom u prvenstvenom susretu koju je izborila u Osijeku.

- Ta nam je pobjeda posebno bitna nakon prve utakmice protiv Olimpije, vratili smo se na pobjednički kolosijek. To nam je odlična uvertira za uzvrat. Moji igrači odradili su sve što smo od njih zahtijevali, sami su prepoznali situacije i pokazali su veliko srce. Ta je pobjeda još vrjednija jer je Rijeka posljednji put slavila u Osijeku prije nepunih šest godina. Osijek nije toliko loš koliko pokazuje ljestvica. Protiv Dinama su do 90. minute imali 1:1, od Gorice su primili gol na kraju. Potrebno je strpljenje, doći će i njima rezultat - rekao je trener Rijeke.

Đalović je na Opus Areni, s obzirom na razvoj situacije i kretanje rezultata, imao luksuz ne potrošiti neke svoje najvažnije igrače do kraja.

- Htjeli smo poboljšati neke stvari, imati više čvrstine. Hodža, a posebno Petrović, donijeli su nam stabilnost. Odigrali su odlično. Na toj je poziciji još Selahi, koji nije prošao kompletne pripreme. Pašalić? Nisam ga želio mijenjati, on je jedan od najkarakternijih igrača u našoj momčadi. U odličnoj je formi, svaku utakmicu gine, kao i svi drugi igrači. Nisam se bojao da će dobiti drugi žuti karton. Izmjene su odlično odradile posao, Fruk je asistirao za drugi gol - pričao je Đalović.

Toni Fruk Vjerujemo u sebe

Jedan od ključnih igrača Rijeke bit će Toni Fruk, 23-godišnji Našičanin, koji je ponovno u pravoj formi - njegova je asistencija za Marca Pašalića donijela potvrdu pobjede u Osijeku.

- Ta mi asistencija puno znači, bar da statistika bude pokazatelj bolje igre od one na početku sezone. Tražio sam se u prvih nekoliko utakmica, pokušavao sam. Ali nekako je sada puno veća odgovornost na leđima nego prošle sezone, ja sam taj koji mora tražiti rješenje, povezvati linije. Nadam se da će ta rubrika biti povećana i u Ljubljani. Svi jedva čekamo početak. Ovo je posljednja postaja, nema popravnog ispita. Vjerujemo u sebe, kao i u svim utakmicama do sada. Vjerovali smo i protiv Elfsborga, a tako je i sada. Uvjereni smo da smo bolja momčad, te da ćemo pobijediti. Ne treba se ni opterećivati. Treba biti opušten, ali i odgovoran. U Ljubljanu smo se došli “potući”, pokazati da smo kvalitetnija momčad i sretni se vratiti - kaže Toni Fruk.

Onda se okrenuo najvažnijem susretu u dosadašnjem dijelu sezone - uzvratu protiv Olimpije.

- Analizirali smo Olimpiju, pogledali utakmicu od prošlog četvrtka. Iz toga smo izvukli dobre, ali i one lošije stvari koje smo radili. Pripremili smo se najbolje što možemo, a jedino što mogu obećati jest da će moji igrači dati sve od sebe za prolaz i pružiti maksimum, kao što je to bilo u Osijeku. Nadam se da ćemo svi zajedno, uz pomoć navijača, ostvariti željeni cilj i plasirati se u grupnu fazu Konferencijske lige - zaključio je Đalović.