epa11569507 Players of Dinamo celebrate the 0-2 goal during the UEFA Champions League, play-offs 2nd leg match between Qarabag and Dinamo at the Tofiq Bahramov Republican stadium in Baku, Azerbaijan, 28 August 2024. EPA/ROMAN ISMAILOV
EPA
29.8.2024., 00:26
Dinamo slavio i u gostima

Modri rutinski pobijedili Qarabag i plasirali se u Ligu prvaka

Nogometaši zagrebačkog Dinama po deveti će put zaigrati u Ligi prvaka, oni su u uzvratnom susretu završnog pretkola kao gosti u Bakuu svladali Qarabag sa 2-0 (1-0) te tako sigurno obranili 3-0 prednost ostvarenu u prvoj utakmici prije osam dana u Zagrebu.

Dinamo je poveo lijepim golom Marka Pjace (32), a konačni rezultat postavljen je autogolom Silve (53-ag).

Zagrebački je sastav u Baku stigao s velikom prednosti iz prvog dvoboja što je uvelike diktiralo i razvoj događaja na travnjaku. Domaći su morali jurnuti naprijed od samoga starta što je Dinamu omogućilo postaviti se u čvrsti blok i zatim prijetiti iz brzih protunapada. 

epa11569434 Bahlul Mustafazade (L) of Qarabag in action against Sandro Kulenovic of Dinamo during the UEFA Champions League, play-offs 2nd leg match between Qarabag and Dinamo at the Tofiq Bahramov Republican stadium in Baku, Azerbaijan, 28 August 2024. EPA/ROMAN ISMAILOV
EPA

Qarabag je u prvih 15-ak minuta stvorio nekoliko poluprilika i to prvenstveno preko svoje desne strane gdje se nalazila najslabija karika u Dinamovu sastavu Ogiwara. Ipak, Nevistićeva mreža niti jednom nije bila ozbiljno ugrožena.

S druge strane, Dinamo je prvi put zaprijetio u 21. minuti kada je Sučić okomitom loptom uposlio Baturinu čiji je udarac sa 20-ak metara prohujao tik pored vratnice.

Jakirović: Bili smo puno stabilniji u fazi obrane

Trener Dinama Sergej Jakirović razumljivo je bio vrlo zadovoljan igrom svoje momčadi i 2-0 pobjedom protiv Qarabaga u Bakuu kojom je zagrebački klub po deveti put osigurao nastup u Ligi prvaka.

"Čestitao bih dečkima na taktički sjajnoj utakmici. U niti jednom trenutku nismo dopustili ništa ekstremno kao u Zagrebu. Puno smo bili stabilniji u fazi obrane, puno bolje popunjavali međuprostore. Naravno da je bilo bitno izdržati početni pritisak što je sasvim razumljivo jer je Qarabag krenuo po brzi gol. Dapače, mi smo poslije i poveli i naravno da si poslije puno mirniji i mentalno je bilo lakše igrati. Tražili smo od Petkovića i Kulenovića da što više kontroliraju Romaa jer on je izvor njihovih akcija, isto tako smo morali kontrolirati Zoubira i Benziju iza naših leđa, pokušavali smo ih usmjeravati na desno, ali oni su pokzali kako su i s te strane kvalitetni. Vezna linija je isto danas odigrala kvalitetnu utakmicu. Osjetio sam da je gotovo kad smo zabili drugi gol", kazao je Jakirović za Arenasport.

Na pitanje ima li kakvih želja uoči ždrijeba koji će se održati u četvrtak, Jakirović je kratko rekao:

"Bez obzira protiv koga ćemo igrati - treba uživati".

Ono što nije uspjelo Baturini jest Pjaci 10-ak minuta kasnije. Dinamo je mirno iznio loptu sa svoje polovice, ona je stigla do Pjace na desnom krilu, koji je potom s nekoliko driblinga "izludio" svoje čuvare da bi zatim udarcem s vrha kaznenog prostora pogodio suprotnu vratnicu od koje se lopta neobranjivo odbila u mrežu.

Drugo je poluvrijeme počelo odličnom prilikom Qarabaga, ali kapetan Zoubir je glavom s pet metara u 52. minuti bio neprecizan.

Kazna je stigla samo minutu potom. Bernauer, koji je na poluvremenu zamijenio nesigurnog Ogiwaru, dugom je loptom uposlio Sučića koji je ušao u kazneni prostor, njegov udarac odbio je Kochalski, ali ravno u svog braniča Silvu koji nije stigao reagirati već je poslao loptu u vlastitu mrežu.

epa11569750 Players of Dinamo celebrate after winning the UEFA Champions League, play-offs 2nd leg match between Qarabag and Dinamo at the Tofiq Bahramov Republican stadium in Baku, Azerbaijan, 28 August 2024. EPA/ROMAN ISMAILOV
EPA

Drugi gol Dinama "ubio" je utakmicu, domaći su izgubili i posljednju nadu u preokret pa je ostatak dvoboja bio tek odrađivanje posla.

Suparnike u novom formatu Lige prvaka u kojem će svaki od 36 klubova odigrati po osam susreta Dinamo će saznati na ždrijebu koji će se održati u četvrtak od 18 sati u Monte Carlu.