Osijek, 02. 06. 2024., Stadion Gradski vrt, nogomet; Zrinski Osjecko 1664 - Sibenik; SuperSport Prva ligaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
29.8.2024., 19:22
NOGOMETNI KUP HRVATSKE

Deja vu! Zrinski opet na Šibenik

Poznati su svi sudionici ovogodišnje šesnaestine finala Kupa Hrvatske ili glavnog dijela tog najmasovnijeg klupskog natjecanja u državi, u kojem priliku za susret i ugošćivanje najvećih hrvatskih klubova imaju i klubovi iz malih hrvatskih sredina.

Poznati su sudionici, ali još uvijek nisu poznati i svi parovi. Naime, parovi se formiraju prema koeficijentu, odnosno bodovima osvojenim prije u Kup natjecanjima, a kako postoje klubovi koji imaju jednak broj bodova ili uopće još nemaju bodove, dio parova bit će poznat tek nakon naknadnog ždrijeba, koji će se održati u petak.

Tako je zasad još nepoznat suparnik nogometašima Osijeka. Ono što je izvjesno, Bijelo-plavi će 24. rujna na gostovanje u Varaždin ili nešto bliže, u Đakovo. Neće im u Varaždinu biti domaćin prvoligaš, već NK Varteks, član Treće lige, poznat po tome što su ga osnovali navijači nekad cijenjenog prvoligaša jednakoga imena. Varteks je u šesneastinu finala ušao pobjedom nakon jedanaesteraca u susjedstvu, kod Međimurca iz Dunjkovca-Pretetinca. Nakon 90 minuta bilo je 1:1. Croatia Đakovo bila je uvjerljiva u pretkolu Kupa na gostovanju u Senju kod Nehaja. Gosti iz Đakova slavili su sa 4:0.

PAROVI ŠESNAESTINE FINALA KUPA

Banjole - Dinamo, Bilogora 91 - Hajduk, Neretvanac Opuzen - Rijeka, Samobor - Lokomotiva, Croatia Đakovo/Varteks - Osijek, Croatia Đakovo/Varteks - Gorica, Tomislav Donji Andrijevci - Istra 1961, Kustošija - Slaven Belupo, Zrinski Osječko 1664 - Šibenik, Pitomača - Rudeš, Gaj Mače - Varaždin, Slavonija Požega - Oriolk Oriovac, Dugopolje - BSK Bijelo Brdo, Bednja Beletinec - Belišće, Jadran Poreč - Mladost Ždralovi i Bjelovar - Jaska Vinogradar

Ako ćemo proglasiti neki susret derbijem šesnaestine finala Kupa, onda je to sigurno sudar Zrinskog Osječko 1664 i Šibenika. Sjećamo se, u posljednjem kolu Prve lige upravo je njihov susret odlučio o članu Prve HNL. Tada je uz dosta domaćih prigovora slavio Šibenik. Danas su Šibenčani pravi hit Prve HNL, a Zrinski je jako loše ušao u prvenstvo, s dva poraza. Utjeha mu je sigurno plasman u šesnaestinu finala, koji je ostvaren nakon domaće pobjede nad kutinskom Moslavinom. Bilo je 4:0, pa je sastav Mate Neretljaka u prilici 24. rujna u Gradskom vrtu uzvratiti Šibenčanima za poraz na kraju prošle sezone.

U prvom kolu "glavnog ždrijeba" Kupa igrat će čak osam slavonskih klubova. Uz već spomenute Osijek, Đakovo Croatiju i Zrinski Osječko 1664 plasman u osminu finala Kupa pokušat će ostvariti još BSK iz Bijelog Brda, Belišće, Tomislav iz Donjih Andrijevaca, požeška Slavonija i Oriolik iz Oriovca. S obzirom na uspješne nastupe prijašnjih godina, izravan plasman u šesnaestinu finala imali su BSK, Belišće i Oriolik. Sve tri momčadi morat će na gostovanja. BSK u Dugopolje, a Belišće u Zagorje, u Beletinec, gdje će ga dočekati Bednja, koja je ostvarila i najveće iznenađenje svih susreta pretkola svladavši riječki Orijent. U šesnaestini finala gledat ćemo jedan slavonski obračun, Slavonija će u Požegi ugostiti "nositelja" Oriolik. Požežani su u pretkolu slavili u Posedarju kod Hrvatskog viteza 2:1, Nakon što je u pretkolu svladao Slogu Borovo sa 5:0, Tomislav će u Donje Andrijevce dovesti prvoligaša Istru 1961.

Od ostalih parova šesnaestine finala treba istaknuti kako će branitelj naslova zagrebački Dinamo na gostovanje u Istru, u Banjole, Hajduk će pod Bilogoru odnosno u Grubišno Polje, gdje će ga dočekati momčad Bilogore '91, a Rijeka će u Opuzen, k Neretvancima.