EPA
26.8.2024., 15:23
Preminuo je karizmatični Šveđanin

Sven-Goran Eriksson: Imao sam dobar život, nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivca

Proslavljeni švedski nogometni stručnjak Sven-Goran Eriksson, koji je bio prvi strani izbornik engleske nogometne reprezentacije, umro je u ponedjeljak, objavio je njegov zastupnik. Erikssonu je bilo 76 godina, a umro je u krugu obitelji u svom rodnom gradu Sunneu. U siječnju je objavio da boluje od raka gušterače, koji je bio u poodmakloj fazi, te neizlječiv.
Karizmatični trener je prve trenerske uspjehe ostvario na klupi Goeteborga, s kojim je 1979. i 1982. osvojio švedski kup, ali je širu popularnost stekao 1982. osvajanjem Kupa Uefe. To mu je omogućilo da iste godine preuzme lisabonsku Benficu, s kojom je dvije godine zaredom osvajao naslov prvaka Portugala i domaći kup, a 1983. došao je do finala Kupa Uefe. Potom se na tri godine preselio u Romu, s kojom je osvojio talijanski kup (1986.) i završio na drugom mjestu Serie A.
Nakon što je dvije sezone vodio Fiorentinu, Eriksson se vratio u Benficu, s kojom je 1990. došao do finala Kupa prvaka, u kojem je njegova momčad poražena od Milana (1:0). Osvojio je još jednom prvenstvo Portugala (1991.), a onda ponovno došao u talijansku Serie A. Pet sezona je proveo na klupi Sampdorije, s kojom je osvojio jedan talijanski kup (1994.), a potom četiri godine vodio Lazio. Bilo je to najplodonosnije razdoblje njegove karijere, jer je Laziju donio naslov prvaka Italije (2000.), dva domaća kupa (1998. i 2000.), europski Kup pobjednika kupova (1999.) i europski Superkup (2000.).

EPA

Ti su mu rezultati donijeli i najistaknutiji trenerski angažman, kad je 2001. postao prvi stranac kojemu je povjereno vođenje engleske reprezentacije. u čijem su kadru tada bili David Beckham, Paul Scholes, Frank Lampard, Wayne Rooney i Steven Gerrard.
Ipak, Engleska pod njegovim vodstvom nije uspjela proći četvrtfinalnu prepreku na velikim natjecanjima. Na Svjetskom prvenstvu 2002. Englezi su ispali od Brazila, na Euru 2004. u četvrtfinalu izgubili su od Portugala u raspucavanju jedanaesteraca, a na isti način i od iste reprezentacije ispali su i u četvrtfinalu SP-a 2006. u Njemačkoj.
Eriksson je potom imao neuspješne epizode na klupi Manchester Cityja, reprezentacija Meksika i Obale Bjelokosti te Leicester Cityja, a posljednjih pet sezona trenerske karijere proveo je vodeći kineske klubove Guangzhou City, Shanghai SIPG i Shenzhen FC. Posljednji trenerski angažman imao je kao izbornik reprezentacije Filipina, a vodio je deset utakmica u razdoblju od listopada 2018. do siječnja 2019.
U ožujku ove godine ispunjena mu je želja da sjedne na klupu Liverpoola, a momčad Liverpoolovih legendi vodio je protiv legendi Ajaxa u humanitarnoj utakmici odigranoj na Anfieldu.