Vincent KOMPANY

Vincent KOMPANY

picture alliance/SvenSimon
26.8.2024., 07:00
Zabava je zajamčena

Bundesliga: Može li Kompany vratiti naslov u München?

Momčad Xabija Alonsa djeluje moćnije nego prošle sezone, a već je pokazala i da nije izgubila pobjednički mentalitet

Najprije su uzeli njemački Superkup, prvi put u svojoj povijesti, a potom i pobjednički počeli pohod na 62. sezonu Bundeslige. I to baš onako "leverkuzenski", kako su to uporno ponavljali prošle sezone. Stuttgartu su zabili u 88. minuti za produžetke (premda su od 37. minute imali igrača manje), većina je odmah naslutila da će Švabe ostati kratkih rukava. I momke iz Mönchengladbacha natjerali su da prošeću bosi po trnju - dali su im nadu, a potom ih dokrajčili u 11. minuti sudačke nadoknade.

Aktualni njemački prvak, koji je, ako je netko slučajno zaboravio, do svoje prve bundesligaške titule stigao bez poraza (28 pobjeda i 6 remija), ponovno djeluje moćno - što god Xabi Alonso pričao kolegama iz njemačkih medija. Mladi ih je trener, naime, uvjerao da griješe kada ih proglašavaju favoritima za osvajanje nove titule. "Prošla sezona ništa ne znači", poručio je i uperio prst prema Münchenu. "S moje točke gledišta mi nismo favoriti, to je svakako Bayern. Njihova momčad, njihova povijest..., mislim da je to posve jasno", poručio je Španjolac, kojemu je bavarski velikan bio posljednji klub u fantastičnoj igračkoj karijeri.

 Xabi Alonso

 Xabi Alonso

EPA

Plan i egzekucija

No uza sve poštovanje prema najvećem njemačkom klubu, većini je jasno kako je Xabi Alonso u javnost pustio dobru staru "pilu naopako". Jasno, ne može mu nitko na tome zamjeriti. Postupio je 42-godišnjak u maniri najiskusnijih trenerskih faca pokušavajući skinuti pritisak sa svoje momčadi, a natovariti ga na leđa novog (i još mlađeg od njega) trenera Bayerna, Vincenta Kompanyja (38).

Njegova momčad, naime, djeluje još bolje. Zadržali su sve ključne igrače, a dok su Fabrizio Romano i Gianluca Di Marzio zabavljali javnost svojim ekskluzivama, u Leverkusen je potiho stiglo nekoliko zanimljivih imena. Stigao je Aleix García (27), mozak prošlosezonske hit-momčadi La Lige, Girone. Španjolac školovan u akademiji Manchester Citya možda je procvao nešto kasnije i nije ime koje će puniti naslovnice, no djeluje kao izvrstan partner (možda i nasljednik) četiri godine starijem Granitu Xhaki u sredini Alonsova stroja. Za njega su izdvojili 18 milijuna eura, što ga čini drugim najvećim ulaznim transferom ove sezone. Samo dva milijuna više Apotekari su izdvojili za njegova vršnjaka, francuskog krilnog napadača Martina Terriera, čiji će zadatak biti osloboditi najveću zvijezdu Floriana Wirtza (kojega Transfermarkt procjenjuje na 130 milijuna eura) trošenja na lijevom krilu. Vrijedi još izdvojiti transfer (15 mil. eura) mladog francuskog reprezentativca Jeanuëla Belociana (19), koji je kao i Terrier, stigao iz Rennaisa. Ponovno, logika iza transfera je jasna, dečko je zalog za budućnost, ali i osigurač ako klub napusti ključni branič Jonathan Tah, kojeg se cijelo ljeto povezuje s Bayernom. S druge strane, prodali su nekoliko rubnih igrača, a jedini pravi gubitak im je naš Josip Stanišić, kojemu je istekla posudba iz Münchena.

EPA

Od početka prijelaznog roka Leverkusen je imao jasan plan i sjajnu egzekuciju. Što se za suparnike iz Bavarske baš i ne može reći. Dapače. Potrošili su 142 milijuna eura, među ostalima stigao je krilni napadač Michael Olise (22) iz Crystal Palacea, iskusni veznjak iz Fulhama João Palhinha (29) - prema TM-u prvi ih je stajao 53, a drugi 51 milijun eura. Dok čekaju Taha, iz Stuttgarta su doveli lijevonogog braniča Hirokija Ita (25) za 23,5 mil. eura. Istina, i na prihodnu je stranu sjelo lijepih 73 milijuna, ponajviše od prodaje Matthijsa de Ligta (25) i Noussaira Mazraouija (26) Manchester Unitedu.

Radovi u tijeku

No Bayernovi navijači nadali su se temeljitoj rekonstrukciji, koju odgovorni u klubu nisu uspjeli provesti. Momčad nije uravnotežena, na nekim pozicijama očito nedostaje igrača, na drugima ih ima viška. Iz Njemačke su stizali signali o dostupnosti brojnih iskusnijih igrača (čitaj: onih s najvećim plaćama) kao što su Serge Gnabry (29), Kingsley Coman (28), pa čak i Leroy Sané (28). Nisu uspjeli ni sve rupe pokrpati. Leonu Goretzki (29) javno su poručili da bi bilo najbolje da spakira kofere (što je on odbio), a nakon što su ozljede i odlasci prorijedili ionako malobrojnu obrambenu liniju, Kompany je shvatio kako bi Leon mogao postati - stoper.

 

Show Andreja Kramarića

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Andrej Kramarić (33) postigao je sva tri gola za Hoffenheim u 3:2 domaćoj pobjedi protiv novaka u ligi Holsteina iz Kiela u susretu 1. kola njemačkog prvenstva. Kramarić je postao tek treći igrač u povijesti Bundeslige, nakon Gerda Mullera i Klausa Fischera, koji je dva puta zabio hat-trick na otvorenju sezone. Istovremeno, još se jednom upisao u povijesne knjige svoga kluba - nitko prije njega nije u osam utakmica zaredom imao bar gol ili asistenciju. U tih je osam utakmica sudjelovao u postizanju čak 15 golova!

Lovro Majer je bio je dvostruki strijelac za Wolfsburg, ali to nije bilo dovoljno ni za bod. Bayern je pobjedio 3-2. Majer je, nažalost, morao biti zamijenjen u 78. minuti jer nakon sudara glavama s Pavlovićem nije bio u stanju nastaviti. Nediljko Labrović debitirao je u Bundesligi na vratima Augsburga u domaćem remiju protiv Werdera, prvi nastup za Bochum zabilježio je Jakov Medić, a Igor Matanović igrao je za Eintracht od 69. minute.

 

Govorilo se, dakle, o čistkama i revoluciji, a u Bayernovoj prvoj natjecateljskoj utakmici ove sezone (lagana pobjeda u domaćem kupu) na teren je istrčalo svih 11 igrača koji su i prošle sezone bili u klubu. Palhinha i Olise ušli su s klupe, a za očekivati je da će uskoro imati status prvotimaca. No, u načelu, to je ista momčad, hijerarhija u svlačionici je netaknuta. Hoće li ti isti igrači pod vodstvom Vinceta Kompanyja igrati drukčije nego što su to činili pod Hansijem Flickom, Julianom Nagelsmannom i Thomasom Tuchelom? Nekako se čini da je Xabi Alonso dobro znao što radi kad je ovog ljeta odbio sve bogate prosce koji su mu pokucali na vrata...