Plavi iz Požege brane naslov prvaka, a zeleni iz Čepina opet imaju velike ambicije

Plavi iz Požege brane naslov prvaka, a zeleni iz Čepina opet imaju velike ambicije

BRUNO JOBST
23.8.2024., 07:05
POČINJE TREĆA NL ISTOK

Teško je reći koliko tko može, no jasno je da svi imaju velike želje

Pripremno razdoblje je gotovo i predstojećeg vikenda počinje ono pravo, starta nova sezona Treće NL Istok. Ponovno bi moglo biti uzbudljivo, neizvjesno i zanimljivo, kako to već zna biti na amaterskim nogometnim terenima. Društvo je nešto drukčije nego prošle sezone, u ligi više ne stanuju Sloga iz Nove Gradiške, Kutjevo i Oriolik, a u nju su ušli Belišće (iz SuperSport Druge lige), Radnički iz Dalja kao prvak MŽNL-a Osijek-Vinkovci i Vinogorac kao prvak MŽNL-a Požega-Slavonski Brod.

Belišćani su imali očajnu prošlu sezonu na državnoj razini, slab kadar i lutanje klupske uprave, česte promjene trenera i niz nesretnih okolnosti izbacili su Crvene iz SuperSport Druge lige. Iako su njihovim navijačima zanimljiviji lokalni obračuni s Valpovkom, Čepinom ili NAŠK-om od onih s Jadranom iz Ploča ili Radnikom iz Križevaca, s Gradskog stadiona stiže najava kako Crveni pucaju na vrh poretka i što brži povratak u viši rang. No te priče ne voli novi trener Miodrag Vučenović, koji kaže kako je važnije vratiti navijače Belišća na tribine nego klub u Drugu ligu. Vučenović je stigao, odnosno vratio se, u svoje Belišće nakon turbulentnog razdoblja i u trenutku kad su se na Gradskom stadionu činili rezovi. Na čelo kluba došao je Nenad Dandić, na trenersku klupu sjeo Vučenović, igrači dolazili i odlazili, a važna je vijest kako je u momčadi ostao najbolji dvojac - Silvio Anočić i Stjepan Salapić, te još nekoliko igrača koji su bili važne karike u belišćanskoj igri. Kad je Vučenović prvi put ovog ljeta okupio momčad, situacija se nije činila bajnom, jer igrački kadar je bio i brojčano i kvalitetom slab, no kako su pripreme odmicale, Belišćani su se ekipirali i sad čekaju početak prvenstva da vide kako stoje spram konkurencije.

Parovi 1. kola

Parovi Tomislav (Donji Andrijevci) - NAŠK (Našice), Čepin - Belišće, Slavija (Pleternica) - Vinogorac (Sl. Brod), Bedem (Ivankovo) - Vuteks Sloga (Vukovar), Valpovka (Valpovo) - Radnički (Dalj) i Đakovo Croatia - Tomislav (Cerna) igraju u subotu od 17.30, a u nedjelju, također od 17.30, igraju se susreti Svačić (Stari Slatnik) - Borac (Kneževi Viogradi) i Graničar (Županja) - Slavonija (Požega).

Radnički iz Dalja ljetos je nastavio svoj meteorski uspon, preskače stepenicu po stepenicu, pa je stigao i do Treće NL. Daljci su se dokopali trećeligaškog društva i ne misle tamo plesati samo jedno ljeto. Kao i Vinogorac, jedna sasvim solidna momčad, koja će mnogima biti izuzetno teško prepreka, tako da nema priče da je liga slabija od one prošle sezone. Naprotiv, kako nam se čini, trećeligaška karavana je iz godine u godinu sve bolja i izjednačenija.

Slavonija iz Požege brani naslov prvaka, a u kakvom će Požežani izdanju biti ove sezone, teško je reći. Bilo je među Plavima promjena, u svačionici, ali i na klupi. Nakon dvije godine klupu je napustio Krešo Poleti, koji je Slavoniju u dva navrata vodio do naslova prvaka Treće NL Istok, ali ni jednom s momčadi nije uspio proći kvalifikacijsku prepreku i otići u SuperSport Drugu ligu. Za kormilo je sjeo Ivo Babić, a iz Požege poručuju: "Slavonija u svako prvenstvo ulazi s ambicijama za vrh i vjerujemo da će i ova sezona biti takva." Velike ambicije ima i Đakovo Croatia, imala ih je i prošle sezone, ali one su se u drugom dijelu sezone raspale. Đakovačka momčad je u ljetnom prijelaznom roku doživjela minimalne korekcije, velika većina igrača koja je činila okosnicu u prošloj sezoni ostala je na okupu, a tijekom pripremnog razdoblja Crveno-plavi su igrali jako dobro, te u generalki za prvenstvo uvjerjivo pobijedili Belišćane.

Pred nama je novo prvenstvo, Treća NL opet bi mogla biti uzbudljiva, ali samo neka bude fer i poštena, da se nakon utakmica ne vuku repovi.