DANIEL KASAP/HINA
21.8.2024., 20:03
DINAMO NA KORAK DO ULASKA U LIGU PRVAKA

Trijumf Modrih u ludoj maksimirskoj večeri

Zagrepčani su stekli finu prednost (3:0) golovima Pjace i Kulenovića, ali su opasno živijeli u nekim trenutcima susreta

To je bilo baš ludo. Najbolji opis prve utakmice play-offa kvalifikacija za Ligu europskih prvaka, u kojoj je hrvatski šampion Dinamo s visokih 3:0 svladao azerbajdžanski Qarabah.

Susret u Maksimiru ponudio je pravi “revolveraški obračun”, iz kojeg je Dinamo izišao s lijepom prednošću uoči uzvrata, koji se idućeg tjedna igra u Bakuu. Svega je bilo u tom susretu, gosti iz Azerbajdžana bili su vraški opasni, propustili su realizirati velik broj vrlo izglednih prilika, a Dinamo je u pojedinim trenutcima susreta preživljavao samo zahvaljujući briljatnim intervencijama svog vratara Ivana Nevistića ili još nevjerojatnijim promašajima svog suparnika. Međutim, Modri su još jednom pokazali svoj pobjednički mentalitet, jer mnoge bi se momčadi preplašile u takvim situacijama, ali ne i oni. Kada je preživio teške trenutke, Dinamo je znao uzvratiti na pravi način. Pjaca u prvom pa Jakirevićev džoker s klupe Kulenović u dva navrata u drugom poluvremenu priskrbili su zagrebačkoj momčadi ugodnu prednost uoči uzvrata.

Zagreb, 20.08.2024 - Prvi susret play-offa nogometne Lige prvaka Dinamo - Qarabag. foto HINA/ Daniel KASAP/ ik

Zagreb, 20.08.2024 - Prvi susret play-offa nogometne Lige prvaka Dinamo - Qarabag. foto/ik

HINA/ Daniel KASAP

Kažemo samo “ugodnu” jer Dinamo je prošle sezone u Europi znao olako prosipati po dva pogotka prednosti iz prve utakmice, a Qarabah je u Zagrebu pokazao kako je sve samo ne navina momčad protiv koje se možeš opuštati, pa taman imao i tri pogotka više. Na kraju, Dinamo je svoju pobjedu moga učiniti još uvjerljivijom da je sjajni Martin Baturina u završnici susreta umjesto vratnice četvrti put pogodio mrežu gostiju.

GURBANOV SE NADA ČUDU U BAKUU

Trener Qarabaha Gurban Gurbanov rekao je nakon uvjerljivog poraza svoje momčadi da “žali za propuštenim prilikama”, ali i kako “vjeruje da još uvijek nije sve izgubljeno” za njegovu momčad. “Nažalost, izgubili smo s velikom razlikom. Znali smo da igramo protiv odlične momčadi. Stvarali smo prilike, ali nismo ih uspjeli realizirati. Čestitam Dinamu na zasluženoj pobjedi. Nadam se da ćemo u Bakuu odigrati bolju utakmicu, da ćemo biti bolji u realizaciji. Vjerujem da još nije sve izgubljeno”, rekao je 52-godišnji trener azerbajdžanskog prvaka.

- Napatili smo se 90 minuta. Potvrdilo se sve što smo govorili, da igramo protiv ozbiljne ekipe. Imali smo trenutke kad smo mi dominirali, i kad su oni dominirali. Oko 60. minute odlučili smo se na promjenu sustava, da smo brojčano nadmoćniji u završnici. Imali smo još nekoliko situacija za postizanje pogodaka u završnici utakmice. Moram pohvaliti Nevistića. Držao nas je iznad vode dok nismo došli do drugog gola - objektivno je utakmicu sagledao Sergej Jakirović, trener Dinama.

Uz vratara Nevistića u redovima Dinama briljirala su još dva čovjeka. Mladi veznjak Martin Baturina, koji je odigrao možda i najbolju utakmicu u karijeri, i vječno podcjenjvani napadač Sandro Kulenović.

Zagreb, 20.08.2024 - Prvi susret play-offa nogometne Lige prvaka Dinamo - Qarabag. Na slici Sandro Kulenovi?. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Sandro Kulenović

HINA/ Daniel KASAP

- Martin je igrao fantastično. Znamo što znači za našu momčad. Diktira događaje na terenu, pogotovo u posljednjoj trećini. Što se tiče Kulenovića, inzistirao sam na njemu kad sam došao u Dinamo. Jako mi je drago što mu se ovo događa. Za napadača je super kad zabija. Njegova radna etika je fenomenalna. To mu se sada vraća. U sjajnoj je formi i dobivao bi priliku čak i da ne zabija golove - komentirao je Dinamov trener.

Onda se osvrnuo na uzvratni susret, te jasno poručio kako posao, unatoč visokoj prednosti njegove momčadi, još nije dovršen:

- Prvo poluvrijeme gotovo, čeka nas ozbiljan uzvrat. Moramo biti pametniji nego prošle godine.

Iako je 3:0 doista golema prednost, oprez je u redovima Dinama sasvim prirodan jer prošle godine su u Europi doživljavali bolne poraze nakon što su uzorno odradili posao u prvim utakmicama protiv Sparte i PAOK-a. Susret u Bakuu sigurno će biti velik izazov, ali vjerujemo kako je naš prvak spreman odgovoriti na njega u trenutku kada se doista nalazi na koračić do plasmana u elitu europskog klupskog nogometa.