Osijek, 06. 04. 2024., Stadion Gradski vrt, Zrinski Osjecko 1664 - Croatia Zmijavci, SuperSport Prva ligaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
21.8.2024., 07:15
KOMAK SANJA, ZRINSKI SE MORA POJAČATI

Dogan: Momčad se osula, najbolje da i ja krenem svojim putem

Gazda širi optimizam, ali start je za viceprvaka lige bio jako loš

Zrinski Osječko 1664 prošle je sezone bio nadomak naslovu prvaka SuperSport Prve nogometne lige, a onda je u posljednjem kolu na domaćem terenu, stadionu Gradski vrt, jedinicu na tablici i plasman u viši rang natjecanja prepustio Šibeniku. Nakon tog poraza od Šibenčana gazda "pivara" Ivan Komak u svom je stilu rigao vatru na suce, HNS, urotu... I inatljivo najavio "sljedeće sezone idemo uzeti taj naslov". I uoči prvenstva bio je na tom tragu.

- Bit ćemo 15 bodova ispred drugog! U inat svima, posebice HNS-u. Zapamtite što sam vam rekao. Kad ovako nešto pričam, onda u to i vjerujem. Osvojit ćemo ove sezone SuperSport Prvu ligu - govorio je ne tako davno Komak.

No jedno su riječi, drugo djela. Ono što je Zrinski pokazao u 1. kolu novog prvenstva protiv zagrebačkog Jaruna (0:2) daleko je od prošlosezonskih izdanja i daleko od onoga kako bi trebala i morala izgledati momčad koja se bori za naslov prvaka, općenito za vrh. Jarun je već na startu prvenstva otkrio sve slabosti "pivara", nadigrao ih u Gradskom vrtu, a domaćin je imao sreće što nije primio poneki gol više. Za to je zaslužan isključivo vratar Marin Stanić, inače prvo ime u redovima Zrinskog.

Marin Stanić ostaje na vratima

Vratar Marin Stanić trenutno je najjača karika Zrinskog i on ostaje u klubu. Ugovor mu vrijedi do sljedećeg ljeta.

- Ja nisam imao tu stavku u ugovoru da mogu otići ako ne budemo prvaci, nisu mi dali da to stavim. Ovdje sam i vjerujem da ćemo u nastavku sezone biti jači. Prijelazni rok traje, nagovaramo gazdu na kupnju nekih stvarno dobrih igrača. Nismo dobro krenuli u prvenstvo, doduše, protiv Jaruna nam je i nedostajalo nekih igrača, Korov je odrađivao crveni karton, a ostali još nisu bili registrirani. Vjerujem da ćemo se pojačati i u nastavku biti puno bolji - optimističan je Stanić.

Komak ima svoj san, ali kako sada stvari stoje, teško je ostvariv. Prijelazni rok još traje i Zrinski ima vremena za kupnju kvalitetnih pojačanja. Naravno, pitanje je ima li novca. Najveća bomba, kada je u pitanju Zrinski, bit će izlazni, a ne ulazni transfer. Iz kluba odlazi prošlosezonski prvi topnik lige Dominik Dogan. Ne tako davno, uoči prvenstva, slušali smo priče kako Dogan ostaje, jer potpisao je ugovor koji ga za Zrinski veže do 2029. godine. No nitko iz Kluba nije spomenuo klauzulu ugovora prema kojoj može otići na kraju kolovoza 2024. ako momčad ne izbori viši rang. I to se sad događa. Bilo je znakovito što ga novi trener Mato Neretljak, koji je na klupi zamijenio Igora Budišu, nije imao na raspolaganju u prijateljskim utakmicama uoči sezone, Dogan nije igrao, a o toj temi nitko ništa nije želio pričati. Onda je počelo prvenstvo i 25-godišnjeg "topnika" iz Ivankova nije bilo u sastavu protiv Jaruna. Sam igrač razjasnio je cijelu situaciju.

- Odlazim, moj ugovor je do 2029., ali u njemu je stavka da ga mogu raskinuti ako ne budemo prvaci. Prošle sezone nismo to postali i ja sam s klubom dogovorio raskid. Možda bih i ostao, ali momčad se raspala, otišlo je dosta igrača i jednostavno se više ne vidim tu. Moja priča sa Zrinskim je završila, na žalost, prošlog prvenstva nismo ostvarili ono što smo željeli, nadam se da sa strane Kluba nema nikakve ljutnje. Moram razmišljati o svojoj karijeri - kaže Dogan, koji ima dosta opcija i ponuda.

- Javljaju se klubovi, ali sve ih preusmjeravam na svog menadžera. Ili ću nekamo van ili ostati u Hrvatskoj - dodaje napadač, koji je na papiru još nekoliko dana igrač Zrinskog. Kad kaže "ostanak u Hrvatskoj", misli na neki klub iz SuperSport HNL-a.

- Da, na klub iz elitnog ranga, ali sve će se znati za otprilike dva tjedna.

Podsjetimo, 25-godišnji Dogan je nogomet počeo igrati u Bedemu, dugo bio u Cibaliji, imao kratki izlet u Đakovo Croatiju, a onda u Zrinskom eksplodirao. Prošle sezone bio je prvi strijelac lige, a završio ju je razočaran jer Zrinski nije bio prvak. Prema Transfermarktu početkom godine vrijedio je okruglih milijun eura, sad je procjena njegove vrijednosti - 1,2 mlijuna. Zimus je mogao put Austrije, zvali su ga iz Klagenfurta, a potom na posudbu Šibeniku. Dogan nije tad htio u najvećeg rivala Zrinskom za ulazak u SuperSport HNL, jednostavno, nije htio iznevjeriti "pivare". No ovog ljeta je ipak odlučio napustiti "crvene".