Leipzig, 24.06.2024. - Utakmica 3. kola skupine B na EURU nogometaša Hrvatska - Italija. Na fotografiji Ante Budimir, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd
Hina
19.8.2024., 12:50
VATRENI ZA LIGU NACIJA

Traži se zamjena za Broza, novo ime među napadačima

S glavnog popisa su na pretpoziv ispali Ivica Ivušić, Marko Pjaca i Marco Pašalić

Nakon neuspjeha na eurosmotri u Njemačkoj pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom novi su izazovi. U rujnu počinje novo izdanje Lige nacija, uQ kojoj Vatreni brane srebro, a izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje računa u tom ciklusu, odnosno u dvobojima s Portugalom i Poljskom.

Podsjetimo, Hrvatska u novo izdanje Lige nacija kreće 5. rujna u Lisabonu protiv Portugala, a tri dana poslije igra protiv Poljske u Osijeku. Na popisu više nema Domagoja Vide i Marcela Brozovića, dvojca koji je s reprezentacijom kovao najveće uspjehe hrvatskog nogometa. Obojica su se od kockastog dresa oprostila ovoga ljeta, Vida nakon 105 utakmica u dresu reprezentacije, a Brozović nakon 99 nastupa. No dobra je vijest što je Luka Modrić i dalje tu. Bilo je nakon Eura pitanja nastavlja li Luka u kockastom dresu, ali kapetan još nije rekao zbogom. Postojala je vjerojatnost da ga Dalić poštedi rujanskog ciklusa, ali najnoviji popis igrača odagnao je te sumnje. Modrić će i u rujnu kao kapetan predvoditi reprezentaciju.

Dalić je u momčad vratio Duju Ćaleta-Cara i Kristijana Jakića, a Petar Sučić i Igor Matanović prvi su se put u karijeri našli na najužem popisu Vatrenih. Iako su neki najvijači Bijelo-plavih očekivali da Dalić pogleda i na Opus Arenu, talent Osijeka Anton Matković dobio je poziv u mladu U-21 vrstu, a od Dalića nije dobio ni pretpoziv.

Odlazak Brozovića je hendikep za reprezentaciju, ne zato što Broz igra vrhunski, nego jednostavno jer na njegovoj poziciji imamo manjak igrača. Dalić nikoga nije pripremao da ga naslijedi, a izbornik će taj problem pokušati riješiti pozivom Dinamovu veznjaku, 20-godišnjem Petru Sučiću. On je do sada nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a nedavno je promijenio sportsko državljanstvo. Drugi igrač koji je prvi put dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Hrvatske je Igor Matanović, 21-godišnji napadač Eintrachta iz Frankfurta, koji je sjajno odigrao prošle sezone na posudbi u Karlsruheu. Nakon što je u 32 utakmice Druge njemačke lige postigao 14 i namjestio sedam golova, vraćen je u klub iz Frankfurta. Matanović je igrao za Njemačku U-17, U-18 i U-19, a onda se odlučio za Hrvatsku. Pozvan je u našu mladu U-21 reprezentaciju, a sad je dočekao i Dalićev poziv.

Popis igrača za utakmice protiv Portugala i Poljske:

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahçe), Dominik Kotarski (PAOK), Nediljko Labrović (Augsburg)

Obrana: Joško Gvardiol  (Manchester City), Duje Ćaleta Car (Lyon), Borna Sosa (Torino), Josip Stanišić  (Bayern), Josip Šutalo (Ajax), Marin Pongračić  (Fiorentina), Martin Erlić (Bologna) 

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Real Sociedad), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo), Petar Sučić (Dinamo)

Napad: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Igor Matanović (Eintracht)