VUKOVAR 1991 KOLOVOZ 2024.FOTO: VUOVAR 1991
VUKOVAR 1991
16.8.2024., 08:00
SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Četiri Slavonca: Zrinski po naslov, a ostali po mjesto u gornjem domu

Ovoga petka počinje novo prvenstvo SuperSport Prve lige, koje bi također moglo biti vrlo zanimjivo, ali i neizvjesno

Pripreme su završile, slaganje momčadi također i u petak popodne kreće ono pravo. Počinje prvenstvo u SuperSport Prvoj nogometnoj ligi, odnosno drugom razredu hrvatskog klupskog nogometa. U tom društvu su četiri Slavonca, aktuani viceprvak Zrinski Osječko 1664, koji domaće utakmice igra na osječkom stadionu Gradski vrt, potom Vukovar 1991, Cibalia i bjelobrdski BSK.

Zrinski Osječko 1664

Nogometaši Zrinskog u svojoj debitatnstkoj sezoni u SuperSport Prvoj ligi za dlaku su ostali bez tolko željenog plasmana u elitni rang hrvatskog nogometa. Većinu prvenstva proveli su na vodećoj poziciji tablice, kao lider su u posljednjem kolu u Gradskom vrtu dočekali Šibenik i završili - poraženi i razočarani. Šibenčani su slavili i otišli u društvo Osijeka, Dinama, Hajduka..., a osebujni gazda Zrinskog Ivan Komak najavljuje "ono što nismo prošle, idemo napraviti ove sezone". Zrinski i dalje sanja najveće snove, a pokušat će ih ostvariti s novim trenerom.

Osijek, 08. 07. 2024, Stadion Gradski vrt, Prozivka NK Zrinski.Osijecko 1664. Ivan Komak i tener Mato Neretljak.snimio GOJKO MITIĆ

Ivan Komak i tener Mato Neretljak

GOJKO MITIĆ

Igor Budiša prošle je sezone uspješno kormilario brodom "pivara", ali je ovog ljeta napustio klupu, a na nju je došao Mato Neretljak. Uoči prvenstva teško je reći jesu li ambicije Zrinskog realne, bilo je dosta promjena u ostalim momčadima i treba vremena da se vidi kolio je tko i što napravio za ovo prvenstvo. U momčadi Zrinskog bilo je promjena, ali ne kao u ostalim svlačionicama. Otišao je važan igrač Bruno Unušić (Saraevo), ali ostale su jake karike, u prvom redu pouzdani vratar Marin Stanić, kao i prvi prošlosezonski topnik lige Dominik Dogan. Zrinski na startu u nedjelju u Gradskom vrtu dočekuje zagrebački Jarun, a pobjeda je Neretljakovoj momčadi imperativ i jedino o čemu razmišlja.

Vukovar 1991

Vukovarci u novu sezonu također ulaze s novim trenerom. I na njihovoj klupi, kao i Zrinskog, jedan je bivši igrač NK Osijek - iskusni Branko Karačić. Vukovarci opet pucaju na vrh, ali je dojam da imaju slabiju momčad od prošle sezone, u kojoj je bilo svega i svačega, visokih ambicija, natrpavanja svlačionice, smjene trenera i na kraju treće mjesto u ukupnom poretku, iza Šibenika i Zrinskog. Karačić je malo prikočio sportsku politiku, napravio selekciju i Upravi stavio do znanja da mu ne treba pet igrača na istoj poziciji dok su neka druga mjesta tanka. Vukovarci su opet internacionalna momčad, dosta igrača je ljetos otišlo, ali i dosta došlo u grad na Dunav, u "generalki" za prvenstvo i današnju utakmicu sa Sesvetama Vukovar 1991 nije djelovao impresivno. Izgubio je od Cibalije i ta je utakmica pokazala kako je pred Karačićem još puno posla da oblikuje i napravi momčad kakvu je naumio. Sesvete, posebice na svom terenu, nikako nisu idealna momčad za otvaranje, ali Vukovarci bi s pobjedničkim startom u prvensto dobili golemu dozu samopouzdanja na putu prema ostvarivanju svojih ambicija.

Parovi 1. kola

Susreti Sesvete - Vukovar 1991 i Dubrava Tim kabel (Zagreb) - Opatija igraju se danas (petak) od 17.30, a u subotu, također u 17.30: Orijent (Rijeka) - Croatia (Zmijavci) i Cibalia (Vinkovci) - Rudeš (Zagreb). Prvo kolo u nedjelju od 16.30 zaključuju Zrinski Osječko 1664 i Jarun (Zagreb), a BSK (Bijelo Brdo) i Dugopolje igraju od 17.30.

Cibalia

Život u Vinkovcima nije lagan. Cibalia, ponos svog kraja, posljednjih godina živi agoniju i preživljava, a klub opstaje i solidne rezultate u prvoligaškom društvu bilježi samo zahvaljujući entuzijazmu igrača i trenera, odnosno šačice ljudi koji troše enormnu energiju da stadion u Vinkovcima ne zaraste u korov. Zapravo, igrači, trener i stvarno mali broj ljudi, naravno, uz vjerne Ultrase, najsvjetlija su točka kluba koji pamti mnogo, mnogo bolje dane. Dva dana prije starta prvenstva, u kojem Cibalia dočekuje prošlosezonskog člana elitnog ranga, momčad Rudeša, na Bosut su se vratili Hamza Mešanović i Marko Pervan. Ti dolasci popravili su raspoloženje trenera Siniše Sesara, posebice je bio potreban dolazak Mešanovića, jer Cibalia u momčadi nije imala ni jednog lijevog beka. Sesar je uvjeren kako ima momčad za sredinu tablice, pa i više od toga.

CIBALIA KOLOVOZ 2024.FOTO: HNK CIBALIA

CIBALIA

HNK CIBALIA

- Rudeš ima jako dobru momčad i sigurno je jedan od kandidata za prvo mjesto, ali u Vinkovcima nije favorit. Idemo na pobjedu, nakon koje bi bilo puno lakše, osobito za samopouzdanje momčadi - najavljuje Sesar.

BSK

Momčad bjelobrdskog BSK-a prošle se sezone do posljednjeg kola borila za ostanak u ligi. I na kraju uspjela, ostala je u prvoligaškom društvu, a onda je u Bijelom Brdu napravljen totalni remont. S klupe je otišao Denis Krstanović, a na trenersko mjesto vratio se Dino Babić, koji je već vodio Bjelobrđane, pa u srpnju 2022., uoči početka prvenstva, napustio Slavoniju i prihvatio ponudu iz Saudijske Arabije u Akademiji Al Nasra.

BSK BIJELO BRDO KOLOVOZ 2024.FOTO: BSK BIJELO BRDO

BSK BIJELO BRDO

BSK BIJELO BRDO

Iz kluba je ovog ljeta otišao velik broj grača, ali došla je i plejada novih igrača. BSK želi sezonu s puno manje stresa negoli je bila ona prošla, ali i sezone prije nje. Bjelobrđani su nekako naviknuli plesati po rubu, ali je taj ples uvijek imao sretan kraj, jer BSK se uspio održati u drugom rangu hrvatskog klupskog nogometa. Babić je sad složio posve novu momčad i želi sezonu u kojoj neće biti stresa, zapravo, želi sezonu u kojoj će momčad obitavati u gornjem dijelu poretka. Jedno su želje, drugo mogućnosti, a kakav je sadašnji BSK, moći će se vidjeti već u nedjelju u Bijelom Brdu, u kojem na startu prvenstva gostuje Dugopolje.