Ivan Rakitić

Ivan Rakitić

18.7.2024., 22:43
U Arabiji mu bilo lijepo, želi se okušati u Hrvatskoj

I Romano kaže “gotovo je”. Raketa stiže na Poljud

Još prije samo tjedan dana priča o dolasku nekadašnjeg "vatrenog" Ivana Rakitića u hrvatski nogomet činila se kao razbibriga i puka želja, kakvih tijekom ljetnog prijelaznog roka ne nedostaje. No priča o Raketi u HNL-u, čini se, nije samo nagađanje, jer, kako stvari stoje, jedan od najvažnijih igrača u pohodu Hrvatske na svjetsko srebro 2018. u Rusiji stiže na Poljud.

Jasno je da Hajduk nema novca za takvog igača, Rakitić je u Al Shababu zarađivao 15 milijuna eura po sezoni i sad mora uvelike smanjiti financijske zahtjeve, ali i s tim smanjenim apetitom preskup je za Splićane. No nekom sa strane teško je objasniti splitsko stanje uma i spremnost oraznih bogatih poduzetnika, čak i aktivnih sportaša, da svojim vlastitim novcem pomognu Hajduku u dovođenju igrača. U splitskim kuloarima, ali ne samo u njima, odavno se priča da je novac za Marka Livaju dao hrvatski NBA košarkaš Bojan Bogdanović. Ta priča nikad nije službeno potvrđena, ali Babo je veliki navijač Hajduka i kad ga je bivši predsjednik Jakobušić pozvao u pomoć, navodno je odlučio pomoći. Priča se da je po sličom modelu u Hajduk stigao i Filip Krovinović, a sada bi i Rakitića trebao plaćati privatni sponzor. Iako Hajduk godinama razočarava svoje navijače i snove o naslovu prvaka Hrvatske pretvara u noćnu moru, eto, ima ljudi koji su spremni pomoći.

Najpoznatiji nogometni insajder Fabrizio Romano je napisao "here we go", što znači da je posao između Rakitića i Hajduka dogovoren. Podsjetimo, Romano je prvo objavio da je Rakitić raskinuo ugovor s Al Shababom, pa nakon nekoliko sati objavio "u Saudijskoj Arabiji mu je bilo lijepo, ali želi se okušati u Hrvatskoj". Romano napominje da su ključne uloge u Rakitićevu dolasku u Split odigrali trener Gennaro Gattuso, sportski direktor Nikola Kalinić i Ivan Perišić kao igrač. I Raketin kum, koji ga dugo nagovara na dolazak u Dalmaciju. Navodno bi hrvatski veznjak trebao potpisati dvogodišnji ugovor. Stalno napominjemo "navodno" jer dok god o transferu ne bude službene potvrde s Poljuda, sve je na dugačkom štapu.

Podsjetimo, Rakitić je tijekom sjajne karijere nastupao za Basel, Schalke, Barcelonu i Sevillu, a potom otišao u S. Arabiju. Za reprezentaciju Hrvatske ima 106 nastupa, u kojima je zabio 15 pogodaka. No nikad nije zaigrao u SuperSport HNL-u i sad bi trebao doći u Hajduk. Pitanje je u kakvom stanju, nakon što je odigrao samo nekoliko utakmica u Al Shababu.