epa11478954 Players of Spain throw their head coach Luis de la Fuenta as they celebrate winning the UEFA EURO 2024 final soccer match between Spain and England, in Berlin, Germany, 14 July 2024. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA
15.7.2024., 20:30
HRABAR IZBORNIK PLUS MLADOST, ISKUSTVO I ZNANJE

Ništa nije slučajno, naš je zajednički put počeo davno i ne završava u Njemačkoj

Pobjednički pokal tamo je gdje treba biti. Nadali su se Englezi da će se "nogomet napokon vratiti kući", u Njemačku su došli kao prvi favorit turnira, a onda malo toga pokazali. Provukli su se do finala i opet ostali korak kratki. Na prošlom Euru Engleze su u finalu zaustavili Talijani, ovaj put Španjolci.

Iako Otok tuguje i proklinje sudbinu koja ih je ostavila na korak do raja, velikoj većini nogometnih zaljubljenka drago je zbog takvog raspleta. Pobjedom Španjolaca pobijedio je nogomet, koji u Njemačkoj nije blistao u svom punom sjajnu. Točnije, bile su to skromne nogometne predstave koje su izbornici ubijali strogom taktikom i čvrstim zamislima u kojima nema mjesta za ljepotu. No sve je i manje igrača koji mogu dočarati tu ljepotu.

- Zasluženo smo se okrunili naslovom prvaka Europe. Ponosan sam na svoje igrače - kaže izbornik Furije Luis de la Fuente.

Španjolski izbornik je u pravu, njegova je momčad zasluženo na krovu Europe. Od svih najviše je pokazala u Njemačkoj i četvrti put u svojoj povijesti osvojila naslov europskog prvaka. Time je preskočila Njemačku, koja je naslov osvajala tri puta, te je sada na vrhu vječne ljestvice sama, kao najuspješnija nacija u povijesti ovog natjecanja. Španjolci su na Euro došli nekako samozatajno, više šansi za naslov davalo se Englezima, Nijemcima, Francuzima, pa i Portugalcima. No od prve do posljednje utakmice Furija je bila momčad koja zaslužuje tron.

Ovaj poraz će boljeti još dugo

Harry Kane ni nakon ove eurosmotre nije ništa osvojio. Čeka se taj dan, ali Kaneovo prokletstvo se nastavlja. Nakon finala mu nije bio lako, izmučena lica gledao je slavlje španjolskih igrača i navijača.

- Teško je riječima opisati kako se sada svi osjećamo. Teška utakmica. Dobro smo se vratili u igru, ali smo se mučili da to nadogradimo. Teško je prihvatiti kasno primljen pogodak, ovaj poraz od 2:1... Stalno smo se vraćali u utakmice, cijeli turnir. No nismo napravili sljedeći korak i osvojili trofej. U završnici su nas uhvatili na spavanju s ubacivanjem i tako smo izgubili finale. To je propuštena prilika. Nije lako doći do finala. Morate iskoristiti priliku kad do nje dođete, a mi to opet nismo učinili. Izuzetno je bolno i boljet će dugo.

epa11478803 Harry Kane of England (L) shakes hands with Britain's William, Prince of Wales, after the UEFA EURO 2024 final soccer match between Spain and England, in Berlin, Germany, 14 July 2024. EPA/FILIP SINGER
EPA

Zaslužila je Španjolska tron, ali u finalu joj nije bilo lako, trebalo je slomiti tu englesku čvrstinu i snagu. No kad je Mikel Oyarzabal u 86. pogodio za 2:1 bilo je jasno da će se Englezi teško vratiti.

- Odradio sam svoj posao - izjavio je 27-godišnji Bask Mikel, novi heroj nacije.

- Imao sam sreće što sam upravo ja zabio za pobjedu. Nastojao sam napraviti ono što se od mene očekivalo u svakom trenutku - dodao je.

Španjolsko čudo od djeteta Lamine Yamal, koji je dan prije velikog finala proslavio 17. rođendan, proglašen je najboljim mladim igračem Prvenstva. Zasluženo, jer ono što Yamal radi je čudo. Dečko ima 17 godina i čini razliku na terenu, uživanje ga je gledati.

- Ovo mi je najbolji mogući rođendan. Vjerovali smo u ovo i to smo ostvarili. Pokal je u našim rukama. Naravno, nakon što su Englezi izjednačili na 1:1 bilo je malo teško, ali pokazali smo da se znamo nositi s teškim trenutcima - dodao je tinejdžer iz redova Barcelone.

Furiju je do krova Europe predvodio sjajni veznjak Rodri, koji je proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva.

- Kakav dan! Najbolji u karijeri. Ispisali smo povijest. Ovo je možda bio najteži turnir uopće, a mi smo pobijedili sve suparnike. To je nevjerojatno - rekao je Rodri i onda objasnio uspjeh Španjolske.

- Mnogi igrači iz reprezentacije su pod vodstvom De la Fuentea već u mlađim uzrastima osvajali europska prvenstva, pa smo samo nastavili zajedno uspješan put. Sada uzgajamo ono što smo davno posijali.

Španjolci su dobro sijali, jer imaju sjajnu momčad, momčad koja u budućnosti može napraviti još puno dobrih stvari.