27.10.2024., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport Prva HNL, 11. Kolo, GNK Dinamo - NK Osijek. Hernani Photo: Luka stanzl/PIXSELL
PIXSELL
27.10.2024., 19:06
VELIKA POBJEDA BIJELO-PLAVIH NA MAKSIMIRU

/Video/ Sjajni Bijelo-plavi potukli Bjelicu i Dinamo do nogu

Osijek je zabio četiri pogotka, što mu dosad, protiv Dinama, nikada nije uspjelo

Kakva utakmica i kakva pobjeda nogometaša Osijeka. Njegov trener Federico Coppitelli skinuo je svoj prvi veliki "skalp" u SHNL-u, a Bijelo-plavi su u gostima protiv Dinama slavili nakon šest i pol godina.

Osijek je odigrao baš onako kako je Coppitelli rekao u najavi susreta - svoju najbolju utakmicu ove sezone. Impresivni su bili organizirani izlasci osječke momčadi s loptom iz obrambene zone. Svaka je akcija imala glavu (Tiago Dantas) i rep (Hernani i Jakupović). Dovoljno je reći kako Osijek još nikada u povijesti protiv Dinama na Maksimiru nije zabio četiri pogotka. I to kakva. Sva tri iz igre mogu kandidirati za pogodak kola, a neki od njih i za pogodak dosadašnjeg dijela sezone, a što tek reći za Jakupovićevu "panenku", kojom je ubio posljednju nadu Modrih u preokret. Prekrasno je to bilo predvečerje za Osječane na Maksimiru.

Zagreb, 27.10.2024 - Utakmica 11. kola HNL-a Dinamo - Osijek. Na slici igrači Osijeka slave pogodak.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ

Lijepi pogodci Osijeka

Trener Osijeka Federico Coppitelli odlučio se na postavku s tri centralna braniča, iako je na dispoziciji uoči utakmice imao samo dvojicu zdravih, a treće mjesto u posljednjoj liniji zauzeo je Roko Jurišić, kojem ta pozicija i nije strana jer ju je nerijetko znao igrati tijekom proljetnog dijela sezone, a i u nekim utakmicama ovog prvenstva. Na sličnu se formaciju odlučio i Nenad Bjelica na drugoj strani. U početku utakmice tempo baš nije bio posebno visok. Osijek je nastojao umrtviti igru, pa iz organiziranih izlazaka iz obrane ugroziti Nevistića na vratima Dinama. Prvu priliku imao je domaćin kada je Kulenović iz blizine udarcem glavom prebacio vrata, a Osijek je uzvratio već u sljedećem napadu, kada je Hernani ubacio loptu slijeva, Jakupovićev udarac s 12 metara završio je u bloku, a odbijanac je Omerović poslao pokraj vrata. Osijek se očekivano više branio, ali ostao je dojam kako njegovi igrači ipak ostavljaju malo previše prostora suparniku. I to je Dinamo kaznio u 18. minuti kada je Cvijanović samo malo zakasnio u blok Pierre-Gabrileu, koji je "osjećajnim" ubačajem pronašao Pjacu, a on je između Hasića i Jelenića pogodio loptu glavom i svladao Malenicu. Osijek tako opet nije izdržao da ne primi pogodak u prvih 20 minuta susreta, ali Osijek opet nije klonuo duhom zbog kapitulacije.

Istina, mogla je za Osječane situacija postati još gora čim se krenulo s centra kada je Batruina bio u čistoj situaciji za pogodak, ali ju je Jelenić na kraju uspio raščistiti. Vrlo brzo uspjeli su Osječani doći do izjednačenja poslije lukave akcije nakon slobodnog udarca u kojoj je Hernani proigrao Jakupovića, a on je reagirao poput kobre i kroz noge suparničkog igrača s 12-13 metara pogodio suprotni lijevi kut za izjednačenje. Uslijedilo je razdoblje dominacije Dinama, a Osijek je strpljivo čekao priliku za novi organizirani izlazak. U 30. minuti Jakupović je dobio jedan poklon na sredini igrališta, morao je krenuti sam protiv trojice suparnika, uspio se snaći, uputiti udarac s ruba kaznenog prostora koji je završio u Nevistićevu naručju. U 36. minuti Malenica je sjajno zaustavio Kulenovićev udarac sa 7-8 metara. Dvije minute kasnije Malenica je još jednom bio na visini zadatka nakon pokušaja Baturine iskosa s desne strane. I kada su Osječani preživjeli te neugodne situacije, imali su razarajući odgovor. U 40. minuti Jurišić je sve napravio sam. Ukrao je loptu, sjurio se u kazneni prostor i onda završio svoju soloakciju sjajnim udarcem pod gredu za vodstvo s kojim je Osijek otišao na odmor. Osječani su odigrali dobro poluvrijeme u kojem su jako dobro koristili i iskoristili svoje situacije pred vratima Dinama.

Zagreb, 27.10.2024 - Utakmica 11. kola HNL-a Dinamo - Osijek. Na slici Petar Sučić.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ

Dinamo - Osijek 2:4

ZAGREB - Stadion Maksimir. Vrijeme i teren povoljni za igru. Gledatelja: 8000. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) - 7. Strijelci: 1:0 Pjaca (18), 1:1 Jakupović (22), 1:2 Jurišić (40), 2:2 Pjaca (51), 2:3 Hernani (53), 2:4 Jakupović (88-11m). Žuti kartoni: Mišić, Bernauer, Kulenović (Dinamo), Omerović (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ARNEL JAKUPOVIĆ (OSIJEK)

DINAMO

2(1)

Nevistić 5, Mmaee 5, Bernauer 5, Torrente 5, Pierre-Gabriel 6 (od 46. Špikić 6), Mišić 6,5 (od 66. Ademi 6), Sučić 5,5, Baturina 6 (od 66. Rog 5,5), Hoxha 6, Pjaca 7,5, Kulenović 6 (od 66. Petković 5,5)

OSIJEK

4(2)

Malenica 7,5, Hasić 6,5, Jelenić 6, Jurišić 7,5, Omerović 6, Soldo 6, Tiago Dantas 7,5, Jugović 6 (od 80. Mikolčić -), Cvijanović 6 (od 69. Bukvić 6,5), Hernani 7,5 (od 65. Pušić 6), Jakupović 7,5.

Majstorija Hernanija i "panenka"

Ludo je bilo u početnim minutama drugog poluvremena. Nakon samo šest minuta igre Pjaca je izjednačio nakon što je odbijena lopta od Jugovića sretno došla do njega, no još se radost na Maksimiru nije ni stišala, a Osijek je izveo novo čudo. U 53. minuti sjajnu okomitu loptu Dantasa, Hernani je iskoristio za svoju majstoriju. Vanjskim dijelom kopačke poslao je loptu u sami lijevi kut za novo Osijekovo vodstvo. Kakav završni dodir!

Zagreb, 27.10.2024 - Utakmica 11. kola HNL-a Dinamo - Osijek. Na slici Arber Hoxha.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ

Nakon toga pokušao je trener Dinama Nenad Bjelica sve što je mogao. Poslao je u igru svoju tešku artiljeriju, ali sve mu je bilo uzalud. Ono što bi prošlo kroz obranu Osijeka, dočekao bi raspoloženi Malenica, koji je u 66. minuti zaustavio Ademija, nešto kasnije i Špikića, a onda je Osijek zadao konačni udarac.

Golovi

Pierre-Gabiel je ubačajem pronašao Pjacu, a on je udarcem glavom loptu poslao u desni kut nemoćnog Malenice

1:1

Hernani je lukavo iz “slobodnjaka” proigrao Jakupovića, a on je ne oklijevajući pogodio za izjednačenje

1:2

Sve je sam napravio Jurišić, prvo je oduzeo loptu na 30-ak metara od vrata na lijevoj strani, pa se sjurio u kazneni prostor i onda odličnim udarcem iskosa s 12 metara pogodio pod prečku u prvi kut

2:2

Lopta se sretno odbila do Pjace, kojem nije bilo teško pogoditi mrežu

2:3

Dantas je odigrao odličnu loptu prema Hernaniju, a on je prekrasno vanjskim dijelom kopačke pogodio mrežicu u suprotnom kutu

2:4

Jakupović je “panenkom” prevario Nevistića iz kaznenog udarca, a vratar Dinama prethodno je srušio Bukvića

U 85. minuti Bukvić se odlično ubacio iz drugog plana, došao pred Nevistića, koji ga je srušio u kaznenom prostoru. Međutim, sudac Kolarić taj sraz na prvu nije doživio kao kazneni udarac, već je Bukviću pokazao žuti karton zbog simuliranja. No nakon tri minute provjere i gledanja te situacije na monitoru skupio je hrabrosti promijeniti svoju odluku, pa je pokazao na kazneni udarac, a Bukviću poništio žuti karton. Loptu je na "bijelu točku" stavio Jakupović i još jednom pokazao o kakvom se napadaču, ali i mangupu radi. Savršenom "panenkom" prevario je Nevistića i potvrdio veliku pobjedu Osijeka.

Taj je pogodak posve slomio Dinamov duh, pa se do kraja susreta, koji su osječki nogometaši dočekali uzdignutih ruku, više ništa nije događalo.

   
      Standings provided by Sofascore