Osijek, 03. 03. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 23/24, Nogometna utakmica, Osijek - Dinamo. Roko Jurisic (22).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
26.10.2024., 07:30
BIJELO-PLAVI NA MAKSIMIRU

Osječani se nadaju kako će ih u sudaru s Dinamom konačno pomaziti i rezultat

Nedjeljni susret u Maksimiru bit će prvi derbi sezone koji će Osijek odigrati s momčadi složenom početkom rujna

Nogometaši Osijeka na četvrti ovosezonski derbi, koji će u nedjelju odigrati protiv Dinama u Maksimiru, odlaze s umjerenim optimizmom.

Svjesni su kakav ih suparnik očekuje, ali također žele potencirati svoje dobre strane koje imaju u posljednje vrijeme. Ipak, jedna od stvari koju će u Maksimiru trebati svesti na najnižu moguću razinu su oscilacije u igri, koje se ponavljaju. Osijek ove sezone još od samog starta sezone i susreta s Levadijom nije odigrao utakmicu s oba dobra poluvremena. Ili je prvo jako dobro, pa drugo bude lošije ili je obratno. Susret s Dinamom pravi je trenutak u kojem bi bilo poželjno spojiti dva kvalitetna poluvremena jer na drukčiji se način u tom susretu teško može doći do pozitivnog rezultata.

Važan energetski faktor

Osječani će uoči susreta pogledati i u suparnički tabor. Ne kako bi na tome bazirali taktiku, već se više radi o psihološkim stvarima. Dinamo je tijekom tjedna ostvario veliku pobjedu u Ligi prvaka na gostovanju u Salzburgu, pa na Opus Areni kalkuliraju kako bi u nedjelju Modri možda mogli biti malo opušteniji zbog toga.

- Imali smo i mi tijekom tjedna utakmicu koja je ispala zahtjevnija negoli smo željeli. Teško je računati na nekakvo opuštanje ili zamor kod Dinama jer oni imaju vrlo širok i kvalitetan igrački roster, kojim to mogu nadoknaditi. Ipak, nadamo se da će možda biti malo opušteniji, a ako se takvo što dogodi, mi trebamo biti spremni to iskoristiti. Učinit ćemo sve kako bi energetski faktor bio na našoj strani - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

S obzirom na najave koje stižu iz Zagreba, izrečene od trenera Dinama Nenada Bjelice, ne treba računati na nedostatak motiva zagrebačke momčadi. Bjeličin rastanak od Osijeka nije bio posut cvijećem, pa je normalno da ga susret s Bijelo-plavima inspirira. Nenad je odličan motivator, pa treba očekivati kako će "naturirati" svoju momčad. Pitanje je samo hoće li to posve doprijeti do glava njegovih igrača.

- Dinamo je momčad koja pobjeđuje u Ligi prvaka, no mi imamo vjere u sebe i u naš identitet koji izgrađujemo i to nećemo mijenjati. Jasno je kako moramo biti na najboljoj mogućoj razini ako želimo biti konkurentni u toj utakmici - smatra trener Bijelo-plavih.

Za početak, trebat će izbjeći usporeni ulazak u utakmicu, koji osječku momčad prati u posljednje vrijeme. Kriznim razdobljem pokaže se prvih 20-30 minuta, kao da Osječanima treba malo zaleta kako bi se zagrijali na "radnu temperaturu". U Maksimiru bi takav ulazak mogao biti koban.

- U posljednje vrijeme nam se događaju određeni problemi u početku utakmice. Nije lako promijeniti energiju na terenu kada se sporo uđe, a još je neugodnije stalno loviti rezultatski zaostatak. Čeka nas ionako teška utakmica, pa moramo poduzeti sve kako si je sami već na početku ne bismo dodatno otežali lošim ulaskom. No, opet, moramo biti spremni na sve moguće scenarije, pa ako i dođemo u rezultatski zaostatak, ne trebamo klonuti duhom jer igra se 90 i nešto minuta - kaže Vedran Jugović, kapetan osječke momčadi, pa dodaje:

- Motivirat će ih naš nekadašnji trener, u to nema nikakve sumnje, ali ima izgleda da će susret u kojem su pobijedili u Ligi prvaka ostaviti bar malo traga na njima. Osim toga, mi u posljednje vrijeme igramo bolje, a poticaj nam mogu biti i dobre igre koje smo pružali protiv Dinama u posljednjih godinu dana, samo što nas rezultati nisu pratili u tim utakmicama.

Aduti postoje, ali...

Prošle i ove sezone Osijek je s Dinamom doista odigrao pet utakmica koje su baš bile egal, ali su se nekako uvijek okrenule na stranu Dinama. To vrijedi i za prvi ovosezonski susret, u kojem je Osijek poveo, pa je ostao bez ičega duboko u sudačkoj nadoknadi.

- Jedan mi je naš navijač u razgovoru sugerirao zanimljivu stvar. Rekao mi je "nemojte povesti protiv Dinama". Referirao se na protekle utakmice, u kojima smo često imali početnu prednost, koju nismo uspijevali kapitalizirati. Takvi raspleti uglavnom su bili plod njihove širine u izboru igrača jer na taj način mogu držati visok tempo i stvarati pritisak na suparnika tijekom cijelog susreta - priča bijelo-plavi "skiper".

Na stranu povijest, ali uopće ne bi bilo loše kada bi Osijek poveo i u nedjelju pa do kraja kako bude. Zapravo, jednako je teško pričati o tome što se od osječke momčadi može očekivati u tom susretu kao i predvidjeti kakvu će momčad na teren poslati Nenad Bjelica. Što se, pak, tiče Coppitellijeva izbora, on je predvidljiviji jer ima priličan broj izostanaka zbog ozljeda.

- Tuia, Mkrtčjan, Renan Guedes, Matković i Vrbanac sigurno neće konkurirati za taj susret. No na izostanke ne gledamo kao na problem jer smo se već naviknuli na stalne promjene zbog više sile. Sastavit ćemo mi momčad za koju vjerujemo da će biti kompetetivna - kaže Coppitelli.

Osijek ove sezone još nije osjetio slast pobjede u derbijima, zbog čega su ga mnogi već posve otpisali iz borbe za visoke pozicije. No kada je igrao te derbije, Osijek je prolazio kroz fazu izmjene "krvne slike" u momčadi. Protiv Dinama i Rijeke, recimo, nije bilo Tiaga Dantasa i Jakupovića, koji su se brzo dokazali kao važni ljudi, Marko Soldo nije bio u tako dobroj formi kao danas, Hernani pokazuje ohrabrujuće znakove podizanja forme. Na gostovanju na Poljudu Dantas, Jakupović i Hernani tek su skupljali prve minute u Bijelo-plavom dresu, pa danas, gotovo dva mjeseca poslije, mora intrigirati koliko može nova Osijekova momčad protiv najjačeg mogućeg suparnika u SHNL-u.

Ultimativno očekivati povoljan ishod nije objektivno, ali pokušati do njega doći nikada nije bilo zabranjeno. Osijek sigurno ima neke svoje adute za utakmicu na Maksimiru, samo je pitanje hoće li oni biti dovoljni za pozitivan rezultat jer će se puno toga pitati i Dinamo. 

JUGOVIĆ: NIJE MI JASNO ZBOG ČEGA JE TOLIKO NEGATIVE OKO KLUBA

Kapetan Osijeka Vedran Jugović osvrnuo se na opću atmosferu oko NK Osijek,koja mu se ne čini baš uvijek poticajna:

- Rođen sam u ovom gradu, imam 270 nastupa za NK Osijek, pa mislim da imam pravo reći kako me boli naš mentalitet. Mislim kako nismo dovoljno cijenjeni u javnosti, imam osjećaj da dio ljudi koji nas prate jedva čeka da nam ide loše. Razumijem kada se tome vesele navijači drugih klubova, ali ne shvaćam takav odnos u našem okruženju. Ionako nismo cijenjeni na hrvatskoj razini, pa mislim kako bismo mi ovdje trebali pokazati više zajedništva i jedinstva. Kada smo sami protiv sebe, samo hranimo naše protivnike da se ismijavaju s nama - u dahu je izgovorio kapetan, a na njega se nadovezao i trener Federico Coppitelli:

- Što se mene tiče, moram živjeti s kritikama jer je to moj posao, ali smatram kako momčad zaslužuje poštenu analizu svojih nastupa. U posljednje vrijeme imamo šest pobjeda u sedam utakmica, u tom razdoblju samo je Hajduk uspješniji od nas po učinku, ali se i dalje potenciraju negativnosti. Kada pobijedimo u Šibeniku, ne priča se o naših odličnih 60 minuta, nego o loših prvih pola sata. Izgubimo jednu utakmicu, kao protiv Istre 1961, i odmah se pojavi veliko nezadovoljstvo. Osjećamo određenu negativu oko nas, a mislim kako pokazujemo napredak nakon velikih promjena koje je momčad doživjela u završnici ljetnog prijelaznog roka.