Osijek, 11. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport Prva HNL, Osijek - Dinamo. Domagoj Bukvić (39).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
25.10.2024., 06:00
TEŠKO GOSTOVANJE

Nada Osijeka je da će Dinamo biti opijen pobjedom u Austriji

Osijek u posljednje vrijeme loše ulazi u utakmice, što na Maksimiru mora promijeniti

Nogometaši Osijeka neće imati previše vremena razmišljati o "radostima" kroz koje su prolazili tijekom tjedna, kada su odrađivali obveze u osmini finala Hrvatskog kupa protiv četvrtoligaša Slavonije u Velikoj.

Bijelo-plavima je u tom susretu spas stigao baš u posljednji čas, no doista se više nema nikavog smisla vraćati na tu epizodu jer ona će i ostati samo to - brzo zaboravljna epizoda koja je imala željeni kraj. Međutim, ono što nikako nije bilo dobro u tom susretu jest prekomjerna potrošnja energije i živaca, što sigurno nije bilo planirano. No pobjede, ma kakve god one bile i kakav god suparnik bio, ostvarene u službenom susretu uvijek sa sobom donose dobre stvari.

Nema predaje

Pred Bijelo-plavima je sad, posebno s obzirom na trenutak u kojem se nalaze, kada se više razmišlja o tome kako pobjeći momčadima iz donjeg dijela tablice, a ne kako napasti one iz vrha, jedna od onih utakmica koje se smatraju "najlakšima, ali i najtežima". Najlakša zbog toga što se od Osijeka, čije prezentacije prilično osciliraju, na Maksimiru ne očekuju nikakva čuda, a najteža jer se ide u goste aktualnom prvaku, koji je, bez obzira na trenutačno stanje na tablici, najjača momčad u SHNL-u. U takvim okolnostima postavlja se samo jedno pitanje: Koliko može ovaj Osijek protiv suparnika koji skuplja bodove u Ligi prvaka? Naprvu će svi oplakati Osječane čim prođu ploču s natpisom Osijek na putu prema Zagrebu, no iskustva nas uče kako se ne mora baš uvijek tako tretirati odlazak u goste apsolutnom favoritu. Ovaj Osijek ima mana, ali ima i nekih svojih aduta, a ne treba podcijeniti ni sam trenutak, jer Dinamo će ipak u taj susret ući pomalo opijen pobjedom u Salzburgu.

- Dinamo je odlična momčad, iza koje je pobjeda nad Salzburgom u Ligi prvaka. Sigurno će biti malo istrošeni zbog tog susreta, bez obzira na to što imaju širok igrački kadar. Dat ćemo sve od sebe da uzmemo bodove na Maksimiru. Idemo dati sve od sebe da bismo pobijedili - optimistično poručuje Osijekov "dinamo" u posljednje vrijeme, veznjak Marko Soldo.

On je jedan od igrača koji bi taj susret mogao odigrati s posebnim motivom jer je ljetos baš iz Dinama stigao na Opus Arenu, zato što ga na Maksimiru nisu vidjeli u svojim projekcijama za budućnost. Soldo je dosad zabio pet pogodaka za Osijek u svim natjecanjima, što ga čini prvi klupskim topnikom, premda mu realizacija nije prioritet u opisu "radnog mjesta". Naravno, ne smeta što zabija. No za dobar rezultat protiv Dinama neće samo njegovo nadahnuće biti dovoljno, trebat će težak momčadski rad.

Koncentracija

Potencijalni problem na putu prema pozitivnom rezultatu mogao bi biti trend koji Osječani iskazuju u posljednje vrijeme. Na početku sezone imali su problem primanja kasnih pogodaka, sada se to promijenilo, ali opet nije dobro jer osječka momčad u ovom razdoblju lošije ulazi u utakmice, pa je redovito prisiljena loviti zaostatak. Eventualni "spori" ulazak u susret s Dinamom, u kojem bi se rano kapituliralo, samo bi dodatno otežao ionako tešku misiju potrage za pozitivnim ishodom. Zato je Osijeku u nedjelju potrebna maksimalna koncentracija od prvog sudačkog zvižduka, jer što duže bude imao aktivan rezultat, Modri će biti ti koje će izjedati nervoza. Osim toga, trener Federico Coppitelli još uvijek čeka prvi veliki skalp u hrvatskom prvenstvu. U dosadašnja tri derbija Osijek je s njim na klupi doživio sva tri poraza i zabio samo jedan pogodak.

Može li se to promijeniti tamo gdje se takvo što baš ne očekuje? Pa zašto ne, nogomet je to...

   
      Standings provided by Sofascore