OPUS ARENA TEREN ODRŽAVANJEFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK
23.10.2024., 11:35
NAJMODERNIJI TRAVNJAK ZASLUŽUJE POSEBNU NJEGU

Vrijedna ekipa na terenima Opus Arene je od jutra do mraka

Kompleksno je održavanje travnjaka na novom osječkom stadionu i mora se voditi računa i o najsitnijim detaljima

Veliki nogometni kompleks Opus Arene neupitno je najfunkcionalniji i najmoderniji na ovim prostorima i puno šire od same Hrvatske.

O tomu je ionako sve već poznato, a ovaj put ćemo se posvetiti održavanju brojnih terena, što je itekako zahtjevan i odgovoran posao za one koji ga svakodnevno odrađuju. Voditelj u tom sektoru je Branimir Buček, koji je u klubu od 2019. godine i jako je dobro ispekao zanat.

OPUS ARENA TEREN ODRŽAVANJEFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK

- Neki od suradnika sa mnom su od prvoga dana, mislim da smo dobro uigrani i svatko zna u svakom trenutku što treba raditi. Prostora za pogreške naprosto nema, i to vam najbolje govori o odgovornosti koju imamo. Uvelike ovisimo o vremenu, tako da se propusti vezani uz ljudski faktor jednostavno moraju izbjeći. Ukupno je deset ljudi koji rade na održavanju glavnog travnja i sedam pomoćnih, unutar Kampa škole nogometa - uvodno je istaknuo Buček.

"Šiveni" hibridi s 98 posto prirodne trave

Pitali smo ga za početak o osnovnim karakteristikama travnjaka i onome što se uglavnom malo zna među ljubiteljima nogometa.

- Glavnim i prvim pomoćnim terenom isključivo se koristi prva momčad. Oba su takozvana šivena hibrida, što znači da je čak 98 posto prisutna prirodna trava, a samo dva posto umjetnih dodataka. Dakle, šije se na 18 centimetara i nakon toga se sije engleski ljulj, isključivo iz tog otočnog podneblja. Gotovo svi će vam reći da je to najbolja podloga za igranje. Uostalom, to je stav i naših nogometaša, a isto su nam potvrdili i hrvatski reprezentativci. Takav je teren dosta kompleksno održavati, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Naime, u Engleskoj temperature nikada nisu na ovoj razini kao kod nas, ponekad i blizu 40 stupnjeva, tako da je i trava jako podložna bolestima. Stoga se mora voditi računa doslovno o svakom detalju. Ne damo nikome da stupi na travnjak upravo zbog bakterija koje se mogu prenijeti preko obuće, a naša je posebno testirana za takve stvari.

OPUS ARENA TEREN ODRŽAVANJEFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK

Posla ima doslovno od jutra do mraka i zbog velike površine koju treba redovito održavati i zbog mnogih specifičnosti koje drugi klubovi u Hrvatskoj nemaju.

- Nerijetko se kosi svakodnevno, a prije utakmice se glavni travnjak toga dana prelazi čak tri puta! I nakon završetka utakmice odmah ide usisavanje. Imamo TC ventilatore SGL kojima se koristimo u ljetnom razdoblju za rashlađivanje i prozračivanje prostora jer je teren zatvoren tribinama i ima svoju unutarnju mikroklimu. To je nužno da bismo sačuvali vegetaciju kakvu želimo. Imamo četiri takva ventilatora kao i velike LED lampe 440 koje se još zovu "umjetno sunce". Tri su nam ovdje na Opus Areni uz dvije LED lampe 50. S obzirom na strukturu stadiona, polovina travnjaka nam je zatvorena i nema dovoljno sunca, pa trava bez takvog tretmana ne bi mogla rasti. Prevenciju čak radimo i svakodnevno s UVC lampama. Jednom tjedno obavlja se prozračivanje trave, a svakih sedam do deset dana idemo na terene i verti-cutom, koji prorjeđuje travu jer ne smije biti pregusta. Uz to i uklanja oronule travke.

Teren kao i oni na Santiago Bernabeu, Camp Nouu…

Dakako da se mora u određenim intervalima poraditi i na gnojidbi. To se ovdje obavlja najkvalitetnijim materijalom.

OPUS ARENA TEREN ODRŽAVANJEFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK

- Imamo folijarnu gnojidbu i prskanje terena. Glavni travnjak, recimo, ima 20 prskalica, riječ je o perrot sustavu navodnjavanja, a u svaki je teren unutar kampa ugrađeno 35 rainbird prskalica. Najkasnije svake druge godine takvi travnjaci nužno idu u renoviranje. Ne skida se uvijek plastika, nego gornja dva centimetra sloja i sije se novi travnjak. Već u 6 sati ujutro naša je ekipa na terenima, prvo obavimo vizualni pregled da bismo odmah mogli reagirati u slučaju nekih anomalija. Što se mehanizacije tiče, tu nam je šest kosilica, pri čemu se razlikuju one za prirodne travnjake i one koje isključivo idu na hibrid. Nadalje, koristimo verti-drain, verti-cut, pro core, dakota thunder – razbacivač pijeska, koji se nanosi jednom mjesečno u manjim količinama, samo na hibridne terene.

Još je nešto Buček želio istaknuti na kraju, samo za usporedbu kakav glavni teren ima NK Osijek:

- Takav travnjak imaju velikani poput Real Madrida, Barcelone, PSG-a, kao i nacionalni stadioni Puskas Arena u Budimpešti i onaj u Bukureštu te Lusail u Kataru, na kojem se igralo finale Svjetskog prvenstva 2022. Što se našeg posla tiče, činimo sve da bi nam momčad igrala u optimalnim uvjetima, samo smo na to usmjereni. Sve mora biti na vrhunskoj razini, od onih najmanjih limača pa do seniora i kada je riječ o treninzima, a kamoli kada se igraju utakmice.