Navijački Glas - Škola nogometaFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK
23.10.2024., 11:21
Bolje upoznavanje i razmjena iskustava

Brojni gosti slušali kako se radi u Školi Bijelo-plavih

Na Opus Areni okupili su se brojni treneri i voditelji nogometnih škola iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Rumunjske

NK Osijek, odnosno njegova Škola nogometa, bio je domaćin i organizator 4. Tematskog dana međunarodnog sustava KMAR, koji djeluje kao platforma brojnim akademijama koje funkcioniraju na prostoru Karpatskog bazena, odnosno nekadašnje Panonske nizine.

Na Opus Arenu stigli su gosti iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Rumunjske, uz predstavnike nogometnih škola s područja grada Osijeka i Baranje, kojima je prezentiran rad s mlađim kategorijama Bijelo-plavih. Voditelj Škole Miroslav Žitnjak imao je zanimljive prezentacije o njezinu nastanku, značenju, vrijednostima i najistaknutijim igračima koji su poniknuli i razvijali se kroz mlade momčadi Nogometnog kluba Osijek.

Navijački Glas - Škola nogometaFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK

Poslije su, pak, bili oslonci u seniorskom sastavu, državni reprezentativci, a mnogi su zapaženi trag ostavili i u redovima nekih europskih velikana za koje su nastupali.

Selektiranje, filozofija, ciljevi i vizija

Bilo je, također, riječi o globalnoj filozofiji i viziji Škole s naglaskom na osnovne postulate u radu s djecom, kriterijima pri njihovu selektiranju i onome što se od njih i njihovih trenera najviše traži u trenažnom procesu i pripremi za prelazak među seniore. Nazočnima se obratio i sportski direktor Jose Boto, na temu strateškog odnosa kluba i Škole u smislu produktivnosti mladih igrača, njihove promocije u prvoj momčadi, a potom i “tajminga” za transfer. U ime KMAR-a govorio je direktor Liskai Dezse, a okupljene su prije toga pozdravili član Uprave - direktor Vladimir Čohar i Valentina Koprivnjak, članica Uprave i predsjednica Škole nogometa Bijelo-plavih. Nakon održanih prezentacija pedesetak je sudionika krenulo u obilazak stadiona i kampa Opus Arene.

Škola NK Osijek osnovana 1982. godine

Ovaj je skup završio pokaznim treningom osječkih pionira, dakako, uz brojne međusobne razgovore uz teren i razmjenu iskustava koja je svima uvijek potrebna i korisna.

Navijački Glas - Škola nogometaFOTO: NK OSIJEK
NK OSIJEK

Inače, Žitnjak je podsjetio nazočne kako je Omladinska škola NK Osijek osnovana 1982. godine na inicijativu pok. Andrije Vekića, koji je realizirao ideju stvaranja vlastitih igrača i trenera. To se pokazalo odličnim potezom jer je Škola već u prvom desetljeću svoga djelovanja postala etablirana i jedna od najkvalitetnijih na prostoru bivše Jugoslavije. Istaknuto je kako mlađe kategorije Bijelo-plavih danas na novom stadionu imaju optimalne uvjete za rad i treniranje, najbolje u Hrvatskoj, pa i šire. Praktički u vrhunski opremljenom kampu svakodnevno trenira 326 polaznika, uz njih još stotinjak iz Otvorene škole. Klub ima 12 natjecateljskih kategorija u mlađim uzrastima, a zaposleno je 16 trenera, pet trenera vratara, četiri kondicijska, uz skauta, analitičara i tajnike te koordinatora s prvom momčadi Alfreda Almeidu i voditelja Škole Miroslava Žitnjaka.