19.10.2024., Sibenik - HNK Sibenik i Nk Osijek sastali su se u 10. kolu SuperSport HNL-a. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PIXSELL
20.10.2024., 18:25
NASTAVAK POBJEDNIČKE TRADICIJE NA ŠUBIĆEVCU

/Video/ Prvo očaj i muka pa preokret za mjesto u gornjem domu

Osijek je traljavo ušao u susret, ali nakon pola sata muke pretvorio se u zvijer

Nogometaši Osijeka nastavili su pobjedničku tradiciju u Šibeniku, koju njeguju posljednjih 13 godina. Bijelo-plavi su u utakmici s dva posve različita poluvremena pobijedili domaćina, što im je bila sedma uzastopna pobjeda na Šubićevcu.

Konačan rezultat izgleda baš ugodno za Osječane, ali put do njega bio je daleko trnovitiji i nezogdniji negoli bi se to moglo zaključiti po ishodu susreta. Osijek je opet traljavo ušao u utakmicu. Njegov nekadašnji napadač koji danas nosi dres Šibenika Santini nakon samo 40-ak sekundi pristojno je uzdrmao gredu, a nakon tri minute već je doveo Šibenčane u vodstvo. U prvom poluvremenu na gadna iskušenja vratara Osijeka stavljao je Josip Majić, pogodio je gredu, a jednom se Malenica morao dobro istegnuti kako bi zaustavio lukav pokušaj lob-udarca. Opasno je živio Osijek sve do posljednje, pete minute, sudačke nadoknade prvog dijela. Onda su gosti izjednačili zahvaljujući kooperaciji Solde i Jakupovića. Što je bila naznaka potpune promjene trenda.

Loš start, odličan ostatak

No kakav je dojam ostavio Osijek prije izjednačenja, najbolje će opisati slika sportskog direktora Josea Bota, kojega je kamera uhvatila u trenutcima dok je Šibenik još vodio. Bio je Jose zelen k'o Shrek, pušilo mu se iz ušiju, a samo smo ga jednom dosad vidjeli u takvom stanju nezadovoljstva. Još tamo na početku priprema, na poluvremenu utakmice protiv češkog Jabloneca. No raspoloženje se znatno promijenilo, nabolje, u drugom poluvremenu, kada smo vidjeli jedan posve drukčiji Osijek. Razigran, samopouzdan i, što je najvažnije, efikasan. Na kraju su Osječani preokrenuli rezultat, došli do pobjede, a oni zli jezici su zaključili kako je trener Federico Coppitelli "pobjegao grobaru s lopate", jer je uoči gostovanja na Šubićevcu strujala priča prema kojoj Talijan ne bi "preživio" negativan rezultat u tom susretu.

- Bitna je ovo pobjeda za nas. Bilo je teško jer smo znali koliko je Šibenik opasan na svom terenu. Ni jednom nisu izgubili, niti su primili gol. Mi smo im zabili tri, imali smo puno šansi i sretan sam zbog ovakve prezentacije. Mogli smo reagirati bolje na početku utakmice, međutim, nešto se pita i protivnika. Nismo neko vrijeme pronašli balans između igre i prilagodbe na teren, no rasli smo kako je susret odmicao. Drago mi je zbog navijača, koji su i ovaj put došli, i zbog onih koji su nas bodrili ispred TV ekrana - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

ŠIBENIK - OSIJEK 1:3

ŠIBENIK - Stadion Šubićevac. Vrijeme: ugodno. Teren: težak za igru. Gledatelja: 1100. Sudac: Igor Pajač (Zelina) - 7. Strijelci: 1:0 Santini (3), 1:1 Jakupović (45+5), 1:2 Jelenić (62), Soldo (80). Žuti kartoni: Santini, Roca, Đaković, Majić (Šibenik), Hasić, Jurišić, Omerović (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: MARKO SOLDO (OSIJEK)

ŠIBENIK

1 (1)

Đaković 5,5, Kolega 6 (od 81. Kulušić -), Punčec 6, Morrison 6,5, Zuta 6,5, Roca 6, Prekodravac 6, Gržan 6 (od 46. Bakić 5), Majić 6,5 (od 66. Vasilj 5), Božić 6 (od 81. Baković -), Santini 6,5 (od 66. Delić 5,5)

OSIJEK

3 (1)

Malenica 6, Hasić 6, Tuia 6 (od 35. Bukvić 6,5), Jelenić 7, Jurišić 6, Soldo 7,5, Tiago Dantas 6,5, Hernani 6,5 (od 64. Pušić 6,5), Jugović 6,5 (od 88. Pedro Lima -), Omerović 6,5, Jakupović 7 (od 88. Ademi -)

Mogli su Bijelo-plavi u drugih 45 minuta do vrha natrpati mrežu domaćina, ali tog poslijepodneva Hernani nije bio miljenik sreće. Imao je puno prilika, dvaput su Šibenčani izbacivali njegove udarce ispred gola kada je njihov vratar Đaković već bio svladan, ponešto je Hernani i promašio, ali je odigrao dojmljivu utakmicu.

19.10.2024., Sibenik - HNK Sibenik i Nk Osijek sastali su se u 10. kolu SuperSport HNL-a. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PIXSELL

- Hernani polako raste, to je igrač koji ima kvalitetu i o tomu ne treba raspravljati, samo treba poraditi na kondiciji i razumijevanju Lige. Sretni smo zbog njega jer se diže u igri - ocijenio je trener Bijelo-plavih nastup iskusnog Portugalca.

Promjene

Osijek je uspio preokrenuti i pobijediti u utakmici koja bi se za njega mogla pokazati važnim jezičcem na vagi u ovoj polusezoni. Dosad su Bijelo-plavi živjeli u prosjeku, tri boda sa Šubićevca podignula su ih malo iznad, pa sad treba pronaći način prvo kako se zadržati na toj razini pa onda učiniti sljedeći korak prema naprijed.

Golovi

1:0

Zuta je ubacio slijeva, uhvatio užu obranu Osijeka na spavanju, što je iskoristio Santini, koji je s druge vratnice glavom lako loptu poslao u mrežu

1:1

Lavovski dio posla obavio je Soldo, koji je "otepao" Zutu na korner-liniji, slijedio je odličan ubačaj u peterac, gdje se Jakupović trebao samo nakloniti za izjednačenje

1:2

Tiago Dantas uputio je oštar ubačaj na prvu vratnicu iz kornera, netko od Šibenčana je tu loptu proslijedio na drugu stativu, a tamo je spreman bio Jelenić, kojem nije bilo teško iz blizine gurnuti loptu u mrežu

1:3

Pušić je finom loptom pronašao Soldu, on ju je lijepo primirio, pa onda s 8-9 metara s desne strane malo iskosa precizno pogodio suprotni kut

- Moramo nastaviti raditi i igrati kao što smo činili od 30. minute nadalje u ovoj utakmici. To je put kojim možemo vratiti naše navijača na stadion, što je nešto o čemu se jako brinem i što žarko želim. Ako ne igramo svoju igru, mi smo momčad kojoj nije ugodno u takvoj borbi. Ako bih morao ovu utakmicu uspoređivati s onom prethodnom, u Puli, mislim da smo ovaj put imali dobre reakcije. Tuia je morao izići, a on nam je jedan od vođa na terenu. Šibenik je namirisao da može pobijediti i nije bilo lako. Pokazali smo kompletnu izvedbu, tehniku i emocije - rekao je razdragani trener Bijelo-plavih.

19.10.2024., Sibenik - HNK Sibenik i Nk Osijek sastali su se u 10. kolu SuperSport HNL-a. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PIXSELL

Mijenjao je Coppitelli neke stvari. Krenuo je s Hernanijem i Omerovićem na krilima, što nije uopće izgledalo loše, viša sila natjerala je trenera Osijeka i na igru s tri centralna braniča, u kojoj se momčad posve razmahala. Hernani je imao ulogu drugog napadača, u kojoj se prilično dobro snašao.

I tako, ostao je dojam kako je Osijek u tom susretu dobio više od tri boda. Dobio je Coppitelli neke važne taktičke spoznaje, koje će, vjerujemo, znati pametno iskoristiti u određenom trenutku.