Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Petar Pušić (66).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
19.10.2024., 06:00
BIJELO-PLAVI GOSTUJU NA ŠUBIĆEVCU

Osječani na ispitu! Ako se nećeš “potući”, onda nećeš ništa ni dobiti

- Promjena trenera kod Šibenika nije nam olakšala pripremu utakmice, ali mi moramo misliti samo o sebi - kaže Coppitelli

Putovanje u listopadu, tijekom kojeg neće imati domaćih utakmica, nogometaši Osijeka nastavljaju u Šibeniku. Taj susret mogao bi biti određena prekretnica jer u slučaju pobjede osječka momčad ipak bi se pozicionirala u gornjem dijelu tablice uoči ciklusa u kojem će je čekati veći izazovi.

Nakon Šibenika, naime, opet ulaze u seriju od tri derbija (Dinamo i Rijeka u gostima te Hajduk na Opus Areni, nap. a.). No Bijelo-plavi žive u trenutku u kojem ne trebaju previše gledati unaprijed, već se isključivo koncentrirati na prvi sljedeći susret. Za Šibenik su se imali prilike dobro spremiti jer ta utakmica dolazi nakon prvenstvene stanke. Trener Federico Coppitelli imao je desetak dana vremena dobro analizirati sve zamke koje nosi ta utakmica.

Gorak okus

Šibenčani će biti određena nepoznanica jer su u međuvremenu promijenili trenera. S klupe je otišao Mario Carević, a na nju je sjeo Marko Kartelo, domaća uzdanica, koji je ostavio dubok igrački trag na Šubićevcu. Ta promjena sigurno je otežala Coppitelliju zadaću jer teško je znati hoće li i kakve promjene donijeti Kartelov dolazak na kormilo "narančastih". Ono što Osječani sigurno mogu očekivati jest agresivan i angažiran suparnik protiv kakvih se baš nisu najbolje snalazili ove sezone. Neće to biti susret u kojem će se uživati u ljepoti, već više nalik na onaj posljednji, u kojem je Osijek pao na Aldu Drosini, pa će važnu ulogu odigrati mentalna priprema.

- Promjena trenera u Šibeniku nije nam olakšala pripremu za utakmicu jer teško je predvidjeti što će im donijeti novi trener. No poznamo njihove igrače, ali opet želimo se više posvetiti sebi i svojoj izvedbi - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Prema informacijama koje dobivamo Coppitelli će se i dalje držati, bar formacijski, načina na koji je dosad momčad igrala. Opet, to je možda i najmanje važno jer mnogo je važnije kakav će gard zauzeti Bijelo-plavi na terenu. Osijek je pod određenim imperativom pobjede jer nitko nije sretan s trenutačnim pogledom na prvenstvenu ljestvicu, gdje zauzima tek sedmo mjesto.

- Radili smo tijekom stanke s određenim okusom gorčine u ustima jer nismo uspjeli u Puli doći do rezultata koji smo očekivali. No ne smijemo olako zaboraviti dobre stvari koje su nam se događale prije tog gostovanja u Puli kada smo imali seriju od četiri uzastopne pobjede. U Šibeniku ćemo pokušati pokrenuti novi pozitivan rezultatski trend. Očekuje nas nova teška utakmica na teškom terenu. Šibenik još nije poražen na svom terenu, a to je dovoljno upozorenje što nas tamo očekuje. Kada smo na gostovanjima, posebno ovakvim kao što su Pula i sada Šibenik, trebamo biti čvršći, agresivniji, spremni na veću razinu borbenosti, jer upravo taj detalj nerijetko može napraviti razliku između onog što zaslužiš i što ostvariš na terenu - kaže Federico.

Htio on to priznati ili ne, pritisak oko njegova statusa raste, a oslabiti ga može samo pobjedama u susretima poput ovog sa Šibenikom. Nitko od talijanskog trenera ne očekuje čuda, ali u svakom slučaju se očekuje izlazak iz rezultatske osrednjosti, u kojoj se momčad sada nalazi. Osvrnuo se i na onaj susret s početka kolovoza, kada je Šibenik neočekivano s Opus Arene odnio sva tri boda.

- U prvoj ovosezonskoj utakmici protiv Šibenika igrali smo dobro, ali smo napravili neke pogreške koje smo skupo platili. Općenito mislim kako pokazujemo napredak jer smo u drugom dijelu prvog kruga prvenstva osvojili devet od deset bodova, koliko sada imamo na kontu. Naravno, nije da se zadovoljavamo time jer uvijek može biti bolje. Svjestan sam kako samo dobrim rezultatima možemo vratiti naše navijače na tribine - priča Coppitelli.

Omerović na krilu?

Što se sastava tiče, on vjerojatno neće doživjeti neke ozbiljne promjene. Na desnom beku,vjerojatno ćemo opet gledati Hasića, ali Coppitelli, čini se, traži rješenja za krilne pozicije. Na jednoj od njih mogao bi osvanuti Nail Omerović, poznato je kako Anton Matković zbog ozljede neće biti na raspolaganju, Domagoj Bukvić nije baš bio u nekoj velikoj formi, Hernani je i dalje nepoznanica. Kewal je izvan stroja zbog zdravstvenih tegoba, pa izabrati dva krilna igrača koja će imati ozbiljan utjecaj na igru baš i nije lak posao. Možda je Federico pripremio i plan B, koji bi u sebi mogao sadržavati igru s dva napadača, ali nadajmo se kako neće biti potrebe za njegovu aktivaciju jer to bi značilo kako se stvari na terenu odvijaju po planu.

- Često sam govorio da smo mlada momčad, a pri tome nisam mislio na godine naših igrača, već na činjenicu da smo u stvaranju. Mladi smo po iskustvu zajedničkog igranja, a u tom procesu uvijek dolazi do nesavršenosti. No neću se vraćati unatrag, već želim u susretima koji nam dolaze iz igrača i momčadi izvući najbolje moguće. Želimo u Šibeniku pokazati kako napredujemo u izgradnji našeg identiteta igre, mentalno trebamo biti jači, bolji u duelima. Borbenost će, ponavljam, odigrati važnu ulogu u toj utakmici - smatra trener Bijelo-plavih.

U prethodnim utakmicama, pa čak i dok je pobjeđivao, Osijek je priličnih problema imao s osvajanjem onih takozvanih drugih ili ničijih lopti, a upravo uz taj problem vezana je ta priča o borbenosti i mentalnoj snazi. Dojam je kako je Osijek još uvijek u potrazi za pravim balansom, posebno u napadačkim akcijama, u kojima se znaju pojaviti vrlo zanimljive stvari, ali na kraju one nerijetko ostaju nedorečene zbog pogrešnih ili spornijih odluka pojedinaca.

- Trebamo težiti jednostavnijem završetku naših napadačkih akcija. Imamo dosta igrača koji mogu kvalitetno ugroziti suparnička vrata udarcima s poludistance ili distance, što rijetko koristimo - još je otprije upozorio Coppitelli.

Nije bilo tako davno kada se uoči gostovanja u Šibeniku nije postavljalo pitanje “hoće li Osijek pobijediti”, već “s kolikom će razlikom to učiniti”. No vremena se mijenjaju, pa se danas nastup Bijelo-plavih na Šubićevcu očekuje s određenom tjeskobom. Opet, možda nas ovaj put ugodno iznenade...

   
      Standings provided by Sofascore