Osijek, 04. 08. 2024, Opus Arena. SuperSport HNL 24/25. Nogometna utakmica Osijek - Šibenik. Ademi Kemal (9)snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
18.10.2024., 06:00
GOSTOVANJE NA ŠUBIĆEVCU

Šibenčani su ove sezone već jednom uzdrmali Bijelo-plave

Osječani su pobijedili u svih šest posljednjih susreta na šibenskom stadionu

Nakon predaha zbog obveza reprezentacije nogometaši Osijeka u prvenstvenu akciju vraćaju se gostovanjem u Šibeniku.

Bijelo-plave čeka drukčiji izazov od posljednja tri prvenstvena, posebno na planu tradicije. Naime, prije nego što je stanka stupila na snagu, Osijek je na programu imao tri uzastopna susreta s momčadima koje su mu posljednjih godinam zadavale prilične glavobolje. Prekinuli su tri i pol godine pobjedničkog posta u Kranjčevićevoj kod Lokomotive, isto toliko čekali su na domaću pobjedu protiv Varaždina, što su također uspješno eliminirali, a jedina koja se uspjela oduprijeti tom naletu osječke momčadi ostala je Istra 1961, koju nisu uspjeli svladati u posljednjem prvenstvenom nastupu na "Aldu Drosini". Ta je loša tradicija ostala, a osječka momčad ove će sezone imati još jednu priliku prekinuti i nju.

Šubićevac mjesto sreće

E sad, Osječane čeka gostovanje na kojem su se posljednjih desetak i više godina baš ugodno osjećali. Naime, posljednji put na Šubićevcu su poraženi još u proljeće 2011. Otad su sedam puta pohodili šibenski stadion, jer Šibenik osam godina, od 2012. do 2020., nije bio član elite hrvatskog nogometa, a u tim susretima zabilježili su jedan remi i šest uzastopnih pobjeda uz samo dva primljena pogotka. Bile su to redom uvjerljive pobjede izražene, s dva ili više pogodaka razlike. Dakle, u tom tradicijskom smislu teško da može postojati bolje mjesto na kojem osječka momčad može tražiti povratak na pobjedničke staze. No danas je slika ponešto drukčija. Osijek nije baš u nekom bajnom trenutku, pa bi na Opus Areni odmah postpisali bilo kakvu pobjedu u subotu. Jasno, te tradicije neće imati nikakav utjecaj na zbivanja na terenu jer su to bile neke sasvim druge momčadi i drukčije okolnosti, ali dobro dođu da se začini kompletna priča uoči novog susreta Šibenika i Osijeka.

Neizvjesnost

Ako gledamo samo ovu sezonu, Osijek bi trebao biti u boljem stanju od svog suparnika. Naime, Šibenik, nakon odličnog starta, u posljednjih pet susreta ne zna za pobjedu, a u međuvremenu je ostao i bez trenera Marija Carevića. Usput su ih pratili i financijski problemi, koji su djelomično ugašeni. Osijek, s druge strane, ima bolje rezultate u tih posljednjih pet kola. Tri pobjede i dva poraza, ali na Šubićevac će stići pod dojmom loše predstave i poraza u Puli. Osim toga, Šibenčane se može proglasiti i generatorom rezultatskih nevolja u kojima se našao Osijek na početku sezone. Poraz na ovosezonskoj premijeri koji su mu Šibenčani nanijeli na Opus Areni u vrlo čudnoj utakmici prilično je uzdrmao osječku momčad, kojoj je tada trebalo mjesec dana kako bi opet pronašla sebe. U biti, bit će to opet okršaj u kojem je predviđati konačni ishod prilično nezahvalan posao. Teško je jasno odrediti tko je u kakvom trenutku s obzirom na okolnosti koje su se suparnicima događale uoči prvenstvene stanke. Osijeku eventualna pobjeda u toj utakmici, uz povoljan rasplet ostalih rezultata, nudi čak mogućnost skoka na četvrto mjesto SHNL-a. Opet, ako ništa drugo, u slučaju nove pobjede na Šubićevcu Bijelo-plavi bi preskočili svog subotnjeg suparnika, koji trenutačno ima jedan bod više od njih.

Ipak, teško je bilo što o Osijeku govoriti sa sigurnošću jer su oscilacije bile njegov zaštitni znak. Ostaje nam samo vjerovati kako je trener Federico Coppitelli tijekom stanke uspio popraviti anomalije koje je njegova momčad pokazivala.

   
      Standings provided by Sofascore