Federico Cippitelli i Jose BotoFOTO: BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
16.10.2024., 06:00
KRENULI U VAŽNU AKCIJU

Jugo može na teren ili u ured

Otvorili smo razgovore s većinom nogometaša kojima u ljeto izlaze ugovori, kaže Jose Boto

Dok se momčad Osijeka sprema za prvenstveni mini ciklus, u kojem će tražiti povratak na pobjedničku stazu, prve poteze u puno široj i jako važnoj akciji počeo je povlačiti sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto.

Počeli razgovori

Nije tajna da gotovo polovini nogometaša u rosteru na ljeto istječu ugovori. Među njima su i neki koji u ovom trenutku igraju ključne ili jako važne uloge u momčadi, pa će taj pregovarački proces imati snažan utjecaj na izgled Osijekove momčadi u bližoj budućnosti. Čak se može reći kako će se upravo u sljedećih mjesec-dva stvarati kralježnica momčadi za sljedeće dvije ili tri godine.

15.09.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 06. kolo, NK Osijek - NK Slaven Belupo. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Jasno, uvijek su moguće nadgradnje, kada je momčad u pitanju, transferima novih igrača, a u današnje vrijeme klubovima poput Osijeka možda je teže zadržati postojeću kvalitetu negoli dovoditi nova lica. Igrači imaju svoje planove, uvijek teže većim izazovima i boljim financijskim uvjetima, što pregovaranje oko produžetka ugovora čini kompleksnim procesom. Boto se dosad pokazao vještim pregovaračem, koji je sposoban igrače uvjeriti u klupske vizije, a sada ćemu, prije svega zbog opsega posla koji ga čeka, te sposobnosti itekako trebati. U skupinu važnih igrača kojima izlaze ugovorne obveze spadaju kapetan Vedran Jugović, dokapetan Marko Malenica, odlični veznjak Tiago Dantas, jedini pravi desni bek Renan Guedes i živahni ofenzivni veznjak Petar Pušić.

- Započeo sam razgovore sa svima njima. Zasad je to još uvijek početna faza - kaže Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.

OZLIJEĐENI SE VRAĆAJU

Zdravstvena situacija u NK Osijek postala je bolja početkom ovog tjedna. Naime, u normalan trening vratili su se kapetan Vedran Jugović i napadač Arnel Jakupović, a trenirati, istina, u slabijem intenzitetu, počeo je i Anton Matković. Mladi napadač trebao bi biti u konkurenciji za momčad u subotnjem susretu sa Šibenikom, ali još uvijek je neizvjesno hoće li biti starter ili će krenuti s klupe.

Jose je uvijek, bar naizgled, bio miran kada su u pitanju razgovori tog tipa. Među spomenutim igračima prioritet bi mogao biti Tiago Dantas, koji je ovog ljeta stigao iz Benfice bez odštete, ali je potpisao samo na godinu dana. No svojim igrama brzo senametnuo kao jedan od najvažnijih Osijekovih igrača.

- Ne bih želio govoriti o tome koji nam je od tih igrača prioritet kada je u pitanju produžetak ugovora jer bih time podcijenio sve ostale u istoj situaciji. Svi oni su nam važni, što pokazuje i njihov trenutačni status u momčadi - kaže sportski direktor NK Osijek.

Što se kapetana Jugovića tiče, produžetak ugovora će ovisiti i o njegovim planovima - želi li još jednu godinu pod suncem na terenu ili planira objesiti kopačke o klin. U principu, klub nema problem s njim produžiti na još godinu dana, to više što se Jugović nalazi u klupskim planovima nakon što završi igračku karijeru. Dobit će određenu dužnosničku ulogu. Vratar Marko Malenica bio je rekao kako mu je najvažnije da se pokaže "poštovanje" prema njemu. Tiago Dantas, pak, nedavno je ustvrdio sam Boto, također bi trebao ostati na Opus Areni. Prava su pitanja Guedes i Pušić, točnije, kakvi će biti njihovi planovi, ali i financijski prohtjevi.

Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Vedran Jugović (7).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Misli se i na mlađe

Prije otprilike dva tjedna ugovor je produžio Roko Jurišić, što je bio prvi signal da u klubu vode računa o budućnosti. Okončanje razgovora sa spomenutim kvintetom igrača možda ne treba očekivati promptno, ali bi se oni na ovaj ili onaj način trebali okončati do kraja prvog dijela sezone. Inače, ugovori istječu i nekim mlađim snagama, poput vratara Tina Sajka, mladog reprezentativca Ivana Cvijanovića i Krešimira Vrbanca.

- Svim tim mlađim igračima bit će ponuđena mogućnost produženja ugovora, a i taj smo proces već započeli - otkriva Boto.

Osim nabrojenima ugovori na ljeto istječu još Hernaniju i Tuiji, a posudba Pedru Limi. Prva dvojica su ljetos dovedena kao vatrogasna rješenja, a s obzirom i na pozne igračke godine, s njima se vjerojatno neće ići na novu suradnju, iako nikad ne reci nikad, posebno jer Tuija igra vrlo dobro. Ipak, u cijeloj toj priči najgušćim velom tajne obavijen je status Pedra Lime. Brazilac ima "nešto divlje" u sebi, ali minutaža koju je dosad dobivao od Coppitellija nije bila dovoljna kako bi se stvorila jasna slika isplati li se otkupljivati njegov ugovor od Palmeirasa.

No za njegovu konačnu evaluaciju ima još vremena. Pomogao bi i sam ako bi se izborio za mjesto u početnoj postavi.