GOJKO MITIĆ
15.10.2024., 06:00
KOMPLETIRANJE IGRAČKOG KADRA

Nizozemac ljetos potpisao, ne igra jer ima problema sa srcem

Kewalovi zdravstveni problemi mogli bi biti ozbiljniji nego što se mislilo

Reprezentativne aktivnosti bliže se kraju, pa će trener nogometaša Osijeka Federico Coppitelli za koji dan opet na raspolaganju imati sve svoje igračke adute.

Istina, u ovoj stanci Osijek je dao upola manje reprezentativaca nego u rujnu, ali neki od njih su okupljanja propustili zbog lakših ozljeda, pa od njihova ostanka u Osijeku Coppitelli nije imao koristi, jer su se još prošlog tjedna liječili. Pri tome prije svih mislimo na Antona Matkovića i Arnela Jakupovića. Prvi je zbog ozljede trbušne stijenke propustio posljednji prvenstveni susret u Puli, a drugi je zbog "zatezanja" u stražnjoj loži u tom susretu bio zamijenjen na poluvremenu. Ni jedan od njih nije zaigrao ni u prijateljskoj utakmici s mađarskim drugoligašem Kozarmislenyem, koju su Bijelo-plavi odigrali prošlog petka. Osim toga, na reprezentativnim akcijama su zapravo samo dva igrača koja je Coppitelli u većoj mjeri koristio u prvenstvu, Marko Soldo i Nail Omerović, a vratar Nikola Čavlina i lijevi bek Ivan Cvijanović trenutačno su u statusu pričuva u osječkom klubu.

Problemi za Kewala

Popis onih koji su izostajali zbog zdravstvenih problema zaokružuju kapetan Vedran Jugović, kojeg muči tetiva, i najveći misterij ljetnog prijelaznog roka Ricuenio Kewal. Mladi Nizozemac na Opus Arenu stigao je kako bi popravio brzinska svojstva momčadi, ali premda se momčadi priključio odmah na početku priprema, dosad smo ga vrlo rijetko imali prilike vidjeti u akciji. Kewal se dan-dva kasnije bio priključio pripremama u Austriji, što je tada objašnjeno "privatnim obvezama", međutim, istina je ipak drukčija. Kewal je još u Austriji imao ozljede mišića, no sada se pokazuje kako su njegovi zdravstveni problemi, nažalost, ipak još ozbiljniji. Na susretu s Kozarmislenyem pojavio se "u civilu", što je opet otvorilo pitanja što se zapravo s njim događa. Kewal ima, sumnja se, kardiovaskularnih problema, zbog čega trenutačno obavlja dodatne pretrage kako bi se konačno utvrdilo što je pravi izvor tih njegovih zdravstvenih nevolja. Pomalo je čudno što je Osijek uopće potpisao za igrača koji potencijalno ima takve probleme, jer danas su liječnički pregledi koje prolaze igrači puno rigorozniji nego prije, a naglasak je upravo na kardiovaskularnom sustavu jer svjedoci smo čestih kolabiranja igrača tijekom utakmica ili treninga, pa se s time definitivno nije za šaliti. U ovom trenutku još je prerano donositi konačan zaključak jer Kewal nije obavio sve potrebne pretrage, a sjećamo se nekih primjera iz prošlosti gdje su se određene srčane aritmije u igrača znale pokazati bezazlenima, pa su nesmetano nastavili svoje karijere.

Probuditi krila

Zato treba pričekati konačnu dijagnozu, ali Kewal će zbog svih tih problema propustiti praktično cijeli prvi dio sezone, a veliko je pitanje ima li on uopće budućnosti među Bijelo-plavima jer i dok nije imao tih problema, Coppitelli je rijetko posezao za njim kao rješenjem. Kakva rješenja trener Bijelo-plavih sprema za susret protiv Šibenika, tek ćemo vidjeti. S obzirom na kroničan nedostatak vremena, s obzirom na to da je početkom rujna morao krenuti ispočetka slagati momčad, Coppitelliju je svaka ovakva stanka, pa taman tijekom nje ne imao na raspolaganju sve igrače, dragocjena na putu stvaranja kojim je krenuo. Uvijek ostaje pitanje može li i što promijeniti, jer neki segmenti u igri ne funkcioniraju onako kako bi Coppitelli želio. Tu prije svega mislimo na krilne igrače, čiji doprinos nije bio zadovoljavajući.

U takvim situacijama uvijek postoje dva rješenja. Pokušati podignuti formu igrača koji pokrivaju te pozicije ili se okrenuti nekoj drukčijoj taktičkoj varijanti. U ovom trenutku skloniji smo vjerovati kako će Coppitelli pokušati "razdrmati" svoje krilne igrače prije nego što se odluči na formacijske ili taktičke promjene.