Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Lima Barros Pedro (10).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
11.10.2024., 07:30
OSIJEKOVIM IGRAČIMA ISTJEČU UGOVORI

Pune ruke posla za Bota: Klub ne smije čekati 5 do 12

Ugovori izlaze kapetanu Jugoviću, njegovu zamjeniku Malenici, ali i Dantasu, Pušiću te Guedesu

Prvenstvena stanka dobro će doći treneru NK Osijek Federicu Coppitelliju i momčadi za pregrupiranje i dodatne treninge, posebno jer rezultati nisu baš onakvi kakve se očekivalo.

Jugović, Malenica, Pušić...

Osim toga, to je i razdoblje u kojem se s odmakom od rezultatske napetosti može razmišljati i o nekim dugoročnim stvarima. NK Osijek je krajem kolovoza zagazio u novu, gotovo potpunu, rekonstrukciju momčadi. Ljetos su otišli gotovo svi preostali igrači koji su u prethodnim godinama bili nositelji igre, a sportski direktor Jose Boto na Opus Arenu doveo je čak 11 novih ljudi. Neki su se od njih pokazali uzbudljivom perspektivom, neki se, bar zasad, čine promašajem, a neke od njih još i nismo vidjeli u pravoj akciji, jer su imali skromnu minutažu.

Jesenski dio sezone stigao je otprilike do svoje sredine, a to je dobro vrijeme da se počne razmišljati o nekim malo dugoročnijim stvarima. Naime, u svlačionici Bijelo-plavih sjedi desetak igrača koji su ušli u posljednju godinu ugovora, pa je za očekivati kako će se Boto odmah po povratku iz Portugala, kamo je otišao predahnuti tijekom stanke, krenuti u akciju, jer među tim igračima ima onih koji bi mogli biti oslonac nove Osijekove momčadi. Šareno je to društvo, a sa sigurnošću možemo reći kako dio njega od ljeta neće više stanovati na Opus Areni. No mi bismo se radije fokusirali na one koje bi trebalo zadržati. Na popisu su kapetan i dokapetan, Vedran Jugović i Marko Malenica. Jugović je već u poznim igračkim godinama (35), pa ugovor produžuje godinu za godinu, tako da nije isključena još jedna. Malenica je, pak, nerijetko bio podcjenjivan, ali na kraju se uvijek pokaže kao - pouzdan vratar. Možda mu sve karakteristike koje se danas traže od modernih vratara nisu top, ali Osijeku treba pouzdan i kvalitetan, a ne samo moderan vratar, što u Malenici ima.

- Bilo je nekih usputnih razgovora o mom ugovoru, ali još ništa službeno. Sve što osobno želim jest da me se uvažava - rekao je prije nekoliko tjedana Malenica, koji se opet učvrstio na poziciji Osijekove "jedinice", nakon što je sezonu počeo kao pričuva.

15.09.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 06. kolo, NK Osijek - NK Slaven Belupo. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Iz tog važnijeg igračkog ešalona tu su još Petar Pušić, Renan Guedes i, najvažniji, Tiago Dantas. Krenimo od Pušića. On dolazi u najbolje igračke godine, 25 mu je, kod Coppitellija je nezamjenjiv u prvoj momčadi, što upućuje kako bi trebalo otvoriti pregovore s njim, ali, jasno, pitanje je i kakve on ima planove. Tiago Dantas je, pak, "vruća roba". U Osijek je stigao iz Benfice zahvaljujući pregovaračkoj spretnosti Josea Bota, a sada bi bilo uputno napraviti korak više i dečka vezati uz Bijelo-plave na duže razdoblje. Boto ne dvoji kako je to moguće, jer s Dantasom ima odličnu konekciju s obzirom na to da ga je i prije, dok je bio sportski direktor u PAOK-u, angažirao na posudbu.

Dantas glavno pitanje

Zapravo, produžetak ugovora s Dantasom bio bi definitivno najbolji posao koji bi Boto odradio u dosadašnjih devet mjeseci, koliko je u Osijeku. Tu je i Renan Guedes, za kojim su ove jeseni proliveni hektolitri suza jer je ozlijeđen, a Osijek nema pravu zamjenu za njega. U tom kontekstu bilo bi prirodno pokušati ga zadržati, ali Osijek će u zimu ultimativno tražiti kvalitetnog desnog beka, pa je pitanje kakva će biti odluka vezana uz Renana. Za očekivati je da se s Tuiom i Hernanijem neće ići u obnovu suradnje jer su oni i dovedeni kao vatrogasna rješenja, a obojica su već i u poznim igračkim godinama makar se Tuia pokazao odličnim rješenjem za zadnji red. Pedru Limi istječe posudba na ljeto, a još uvijek nismo imali prilike saznati o kakvom se točno igraču radi jer imao je premalu minutažu. Ostatak društva su mlađi igrači, poput Ivana Cvijanovića, koji je mladi reprezentativac, no u Osijeku je pričuva Roku Jurišiću, pa nam je teško procijeniti kakva će biti odluka o njegovu novom ugovoru. Ugovori izlaze još Krešimiru Vrbancu i već pomalo zaboravljenom Luki Branšteteru, koji se oporavlja od druge teške operacije križnih ligamenata, te još jednom vrataru, Tinu Sajku, koji još uvijek nije dobio svoje prve prvoligaške minute.

Pripreme NK Osijek. Austrija. Jose Boto i Pedro Lima
NK OSIJEK

Imat će se Boto čime "zabavljati" u tjednima koji dolaze, jer trebalo bi svakako izbjeći situaciju da se na ljeto Opus Arena opet pretvori u promenadu odlazaka i dolazaka. Osim toga, nije isključeno i kako će se s nekim igračima, možda već na zimu, ići na sporazumne raskide ugovora jer nisu opravdali očekivanja.

   
      Standings provided by Sofascore