Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Roko Jurišić (22) i trener Federico Coppitelli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
8.10.2024., 06:15
PRVENSTVENA STANKA PODVUČENA PROBLEMIMA

Osječani, ima li nade za vas?

Bijelo-plava momčad ostvarila najlošiji rezultat u prvom krugu SHNL-a u eri mađarskih investitora

Federico Coppitelli nakon poraza u Puli službeno je postao trener NK Osijek s najlošijim učinkom u prvom krugu prvenstva u posljednjih devet sezona, otkako su osječki klub preuzeli mađarski investitori.

Tendencija pada

Za izbjegavanje te neslavne titule Coppiteliju i njegovoj momčadi trebala je pobjeda u Puli, jer bi u tom slučaju skupili 13 bodova, čime bi preskočili učinke iz posljednje dvije sezone, kada je osvojeno 12 bodova. No ovo ljeto i početak jeseni nisu bili razdoblje u kojem se moglo uživati u rezultatima "bijelo-plavih" nogometaša. Kolovoz bez prvenstvene pobjede i opet ispadanje u 3. pretkolu Konferencijske lige od nejake Zire. Rujan je bio dobar, Bijelo-plavi su uzeli devet od ukupno osvojenih deset bodova, a usput su prošli i u osminu finala Kupa, pa su taj mjesec završili sa sve četiri pobjede. Listopad nije počeo dobro, otvorili su ga porazom u Puli, a sve dosad nemaju ni jednu domaću utakmicu, što baš nije obećavajuće.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Federico Coppitelli i njegov tim na kraju utakmice...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Nezadovoljstvo opet prevladava, jer rujanski niz pobjeda tek je malo zacijelio rezultatske rane koje su se počele stvarati još u prethodne dvije sezone, od kojih kreće tendencija pada na rezultatskom planu. Još donedavno se četvrto mjesto smatralo neuspjehom, a osvoje li ga Osječani ove sezone, bit će to pravi jackpot. Bar danas tako stvari izgledaju, ali kada je nogomet u pitanju, treba biti mudar i uvijek ostaviti prostora za nekakve neočekivane rasplete. Taj stalni pad na rezultatskom planu uopće nije iznenađenje, jer se Osijek od raskida suradnje s Nenadom Bjelicom uglavnom nastojao rješavati igrača koje je on doveo u svom mandatu. Uglavnom zbog visokih primanja koja su imali, pa su klupski čelnici najveći dio energije potrošili na uravnoteživanje financija, tek površno se baveći slaganjem nove momčadi. I zato je Osijek tu gdje je - u trogodišnjoj rezultatskoj žabokrečini. Vjerovalo se kako će ga iz nje izbaviti sportski direktor Jose Boto. No on je prvo odlučio sve porušiti do temelja, pa onda iznova graditi, što je uvijek neizvjestan put i tko zna hoće li on uopće dočekati trenutak u kojem će reći "to je momčad Osijeka kakvu sam želio". Ljetos je pričao kako je prvi cilj postati konkurentniji, točnije, nije presudan plasman, već bodovni zaostatak za vodećim momčadima. Nakon samo devet kola Osijek za vodećim Hajdukom zaostaje čak 11 bodova, a Dinamo i Rijeka, koji su drugi i treći, bježe mu devet bodova. Ne izgleda dobro, ali više zabrinjavaju muke koje osječka momčad prolazi na terenu. Još uvijek je bez jasnog identiteta, još uvijek je premalo razloga za optimizam, a previše je praznih opravdanja.

Osijek, 29.9.2024. - Utakmica 8. kola HNL-a Osijek - Varaždin. foto HINA/ ml
HINA

Zablude

Glavno od tih opravdanja trener Federico Coppitelli nalazi u "mladoj momčadi". Ipak, to je žešća zabluda, jer prosjek je godina Osijekova igračkog kadra 24,2. U Puli je početna momčad bila i nešto starija, s prosjekom od 24,7 godina. Usput rečeno, momčad Istre koja je pobijedila, bila je mlađa. U jačim ligama to bi doista bila mlada momčad, ali za hrvatske prilike prosjek godina je, reklo bi se, onako taman. No prosjek godina je zapravo irelevantan. Pitanje je balansa koji Osijeku nedostaje kako bi bio kompaktniji i čvršći. Tijekom ovih devet godina svašta se pokušavalo na planu sportske politike. Iskusna momčad, pa mlada momčad, pa miješano, pa ovo ili ono, ali najčešće je nedostajalo ono najvažnije - kvalitetna momčad. Nju se ne može složiti navrat-nanos. Treba proći godina-dvije, ponekad i tri za to, ali transfer-politika koju klub vodi ni izbliza se ne kreće u tom smjeru. Trenutačno, u svemu ne pomaže ni sam Coppitelli s izborom igrača. Vidljivo je kako Emin Hasić nije rješenje za desnog beka. To je loša odluka i za njega samog, ali još više za momčad u cjelini. Međutim, Federico je pomalo tvrdoglav u tom pitanju, isto kao i u želji provođenja svoje ideja igre iako je vidljivo kako mu za njih nedostaju određeni tipovi igrača.

UČINAK U PRVOM KRUGU SHNL-a U POSLJEDNJIH DEVET SEZONA

2016./17. - 22 boda

2017./18. - 17 bodova

2018./19. - 17 bodova

2019./20. - 13 bodova

2020./21. - 19 bodova

2021./22. - 17 bodova

2022./23. - 12 bodova

2023./24. - 12 bodova

2024./25. - 10 bodova

Možda bi trebao razmisliti o tome, jer ponekad je najbolji trener onaj koji se zna prilagoditi igračkom kadru kojim raspolaže. Nama se čini kako Coppitelli trenutačno ne izvlači najbolje iz igrača kojima raspolaže. To je jedna od tema kojom bi se mogao pozabaviti tijekom stanke.