Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Oliviera Dantas Tiago Filipe (20).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
2.10.2024., 06:30
NA KRILIMA PORTUGALSKE VEZE

Pred kraj stigla i - pojačanja

Dantasa možemo zadržati dok god sam ovdje i naravno ako Klub u njega vjeruje, poručuje Jose Boto

Nogometaši Osijeka pronašli su pobjedničku stazu, ali što je još važnije, iz utakmice u utakmicu igra im izgleda sve uvjerljivije.

Kraljevstvo za Dantasa

Jasno, nedostaju još neke stvari, ali u nogometu nikada nije i ne može sve biti savrešno, pa je glupo takvo što i očekivati. Trener Federico Coppitelli prošao je težak put u svom izazovu na klupi seniorske momčadi. Počeo je stvarati nešto tijekom priprema, rekli bismo, došao je do pola puta, i onda je preko noći ostao bez najvažnijih igračkih aduta. Istina, u svlačionicu su stigla nova lica, ali iluzorno je bilo očekivati kako će sve odmah sjesti na svoje mjesto.

Sada se i to počelo događati. I ne, nismo ni u kakvoj euforiji. Svjesni smo kako će na putu stvaranja konačnog identiteta ove nove momčadi biti još svakakvih doživljaja, ali ohrabrujuće djeluje spoznaja da se Coppitellijev potpis sve više vidi na igri Osijeka. Igrački roster još ima nekih sitnih nedostataka, koje će, vjerujemo, sportski direktor Jose Boto eliminirati u zimskom prijelaznom roku. Posebno ako bude u formi kakvu je iskazao u završnici ljetnog prijelaznog roka. Danas možda još nismo do kraja svjesni što je Jose "ubo", jer smo tek počeli uživati u igrama tih igrača. Prije svih veznjaka pristiglog iz Benfice Tiaga Dantasa. Riječ je modernom srednjem veznom koji je sposoban igrati na sve moguće načine i protiv svih mogućih izazova koji mu se dogode na terenu. Jednostavnost njegovih rješenja upravo je fascinantna. Uglavnom "iz prve", a ako se baš mora, onda "iz druge". Prva ideja je uvijek odigrati loptu prema naprijed, a njezino vraćanje stoperima posljednja je opcija na popisu njegovih rješenja. I to je ključna razlika između Tiaga i velike većine veznih igrača koje smo posljednjih desetak i više godina imali priliku gledati u bijelo-plavom dresu. Osijek je pronašao svog "kapitalca" gdje se možda i nije nadao, pa se sad postavlja pitanje, zbog činjenice što Tiagu Dantasu aktualni ugovor vrijedi samo do sljedećeg ljeta, može li ga Osijek zadržati i duže.

NK Osijek. Tiago Dantas i sportski direktor Jose Boto

Tiago Dantas i sportski direktor Jose Boto

NK OSIJEK

- Može. Ako sam ja ovdje i ako Klub vjeruje u njega, Dantas će ostati s nama - jasno poručuje Jose Boto, sportski direktor NK Osijek, koji je bio ključna osoba zbog koje Tiago pristao doći na Opus Arenu, ali i zbog koje ga je Benifca pustila bez odštete, uz podjelu budućeg transfera pola-pola. I sad mora proraditi poznata hrvatska sumnjičavost. Zbog čega se portugalski velikan odrekao takvog igrača, kojeg je i prije uporno slao po posudbama?

- To nije pitanje za mene, već za bivše trenere Benfice - mangupski će u svom stilu reći Boto.

Hvala tim bivšim trenerima Benfice, ma tko oni bili, jer su nam omogućili neočekivani užitak gledanja uživo igrača koji ima sve predispozicije postati - vrhunski. Možda Tiago Dantas postane Osijekov Dani Olmo. To bi bila priča.

TUIA ĆE BITI SPREMAN ZA PULU

Alessandro Tuia doista je na Opus Arenu “došao tiho, a mogao bi ući u legendu”. Dobro, možda malo pretjerujemo, ali talijanski stoper zrači iskustvom i jednostavnoću u rješavanju kompliciranih situacija ispred vrata Osijeka. Nažalost, u završnici susreta s Varaždinom morao je napustiti teren jer je u taj susret ušao rovit. No prema posljednjim informacijama ozljeda nije ozbiljnija, pa će biti spreman za nastup protiv Istre 1961.

Pojačanja i oni drugi

I nije samo Dantas. U završnici ljetnog prijelaznog roka Boto je doveo još dva čovjeka koja bi morala imati jak utjecaj na igru Osijeka. Napadač Arnel Jakupović protiv Varaždina je svojim potezima digao navijače na noge, a neke od njih čak ostavio i u nevjerici zbog načina na koji je zabio dva pogotka. Odličnim izborom pokazuje se i iskusni talijanski stoper Alessandro Tuia, koji je dočekan s nepovjerenjem, prije svega zbog poodmakle igračke dobi (34 godine su mu, nap. a.), ali pokazao se kao prava stijena u obrani Bijelo-plavih. Jedini koji još ne opravdava angažman je Hernani. Kod njega je primjetno kako se radi o odličnom igraču, ali pristup mu je, zasad, previše zabavljački, što se mora iskorijeniti. Prema svemu ispada kako je Boto bolji posao obavio u završnici ljetnog prijelaznog roka negoli u njegovu početku, kada je stiglo šest novih igrača.

15.09.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 06. kolo, NK Osijek - NK Slaven Belupo. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

- Ne bih se složio s takvim razmišljanjem. Soldo i posebno Jelenić pokazali su se kao prava pojačanja, ostali koji su došli u prvom valu nisu ni trebali biti ključni igrači momčadi, nego samo njezini integralni članovi. U završnici prijelaznog roka promijenile su se mnoge stvari kod nas, igrači su odlazili zbog raznih razloga, a s obzirom na to da su imali važne uloge, shvatio sam da moramo dovesti iskusnije igrače kako bismo napravili potreban balans koji će omogućiti normalan razvoj naših mlađih snaga - zaključio je Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.