29.09.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 08. kolo, NK Osijek - NK Varazdin Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL
29.9.2024., 19:58
BIJELO-PLAVI U USPJEŠNOM NIZU

Jakupović se pobrinuo da svira pobjednička "Legica"

Osječani su do četvrte uzastopne pobjede stigli na krilima Arnela Jakupovića

Pala je i četvrta Osijekova pobjeda u nizu. Treća prvenstvena. Bijelo-plavi su svladali čvrste i neugodne Varaždince zahvaljujući posebnoj inspiraciji svojeg novog napadačkog aduta Arnela Jakupovića.

Zabio je dva pogotka, a prvi od njih zabio je sjajnim udarcem iz slobodnjaka s više od 30 metara, a drugog je "metnuo" u pravoj napadačkoj maniri. Igrom Osijeka gotovo je savršeno dirigirao Tiago Dantas, a obranu su suvereno držali Tuia i Jelenić, ali najvažnije od svega počele su se jasnije nazirati konture igre novog Osijeka kojeg stvara Federico Coppitelli.

Jakupović krenuo

Oba su trenera u susret ušla sa po jednom promjenom u odnosu prema prošlom kolu. Osječani su morali mijenjati Hasića, koji je odmarao zbog tri žuta kartona, a Varaždin je sustigla veća nevolja jer im se na posljednjem treningu uoči utakmice ozlijedio prvi vratar Oliver Zelenika, što će se poslije možda pokazati i presudnim trenutkom za cijelu utakmicu. Prvi dio susreta bio je vrlo zanimljiv. Gosti su bolje krenuli jer su odmah u početku dvaput opasno zaprijetili preko lijeve strane. Prvo je Šego promiješao obranu Osijeka, ali nije bilo veće opasnosti, a u trećoj minuti Mitrovski je odličnom dijagonalom pogodio Latkovića, koji je stigao sam pred Malenicu, ali vratar Osijeka se opet iskazao mirnoćom i pravovremenim ulaskom u udarac te tako spriječio vodstvo Varaždina. Zbog tih situacija malo se uvukla tjeskoba u osječku momčad jer je izgledalo kako teško izlazi na kraj s načinom igre Varaždina, ali onda je stigao odgovor. I to kakav. U 16. minuti dosuđen je slobodan udarac na više od 30 metara od vrata. Jakupović je uzeo loptu, raspalio po njoj svom snagom, reklo bi se izvukao je taj udarac "iz pete" i pogodio lijevi gornji kut. Kakva golčina, onako baš "vudri ga, Arnele", ali mora se priznati kako je malo "zaćorio" Silić na vratima Varaždina jer činilo se kako je to, uz sve pohvale Jakupoviću, ipak bio obranjiv udarac.

Osijek, 29.9.2024. - Utakmica 8. kola HNL-a Osijek - Varaždin. foto HINA/ ml
HINA

Silić je između ostalog, vjerojatno iz neznanja, jer Jakupović je još uvijek novo lice na hrvatskim terenima, u živi zid postavio samo dva čovjeka, što ga je skupo stajalo. Tako je najskuplje osječke pojačanje ovog ljeta zabilo svoj prvijenac, koji je definitvino bio za pamćenje. I nije na tome stao. Samo pet minuta kasnije zabio je i drugi pogodak na asistenciju Pušića. Bila je to još jedna odlična napadačka reakcija Jakupovića, koji si je već u primanju napravio prostor za udarac koji je završio u bližem desnom kutu. Očito se u Arnelu probudila zvijer nakon onih promašaja koje je imao na početku svoje osječke avanture u Varaždinu i Zagrebu. Nekoliko trenutaka kasnije Jakupović se iskazao još jednim potezom. Na centru je sjajno petom proigrao Matkovića, koji je imao otvoren put prema vratima, ali loš mu je bio drugi dodir s loptom, pa je umjesto na ogradi zbog pogotka, završio na tepihu Opus Arene. Razigrao se Osijek u tim trenucima, a ton igri davao je izvrsni Tiago Dantas, koji je hranio svoje suigrače sjajnim loptama, a kada je trebalo, predvodio je presing na Varaždince. Uzbuđenja je bilo još, a poneko i pred vratima Osijeka kao u 28. minuti, kada je Jelenić na vrijeme ušao u blok Mitrovskom, koji je bio u vrlo obećavajućoj poziciji. Nakon pola sata iz igre je morao izići Anton Matković, koji je dobio neugodan udarac u glavu, a činilo se u tim trenucima kako se upravo razigrao. Na kraju, Osijek je na odmor otišao s dva pogotka prednosti, ali i sa ostavljenim dobrim dojmom.

Nije moglo bez drame

Međutim, daleko je to bilo od završenog posla za Osječane jer Varaždinci nisu pokazivali znakove predaje. Ipak, u početku drugog dijela najveće uzbuđenje nastalo je zbog dvije odluke drugog pomoćnog suca Nikole Kečkiša iz Virovitice, koji je dvije situacije koje su izgledale kao korneri za Osijek prosudio obrnuto. Osječani su u nastavku ipak zaigrali nešto opreznije, što nije bilo iznenađenje jer su imali ugodno vodstvo, pa nije bilo potrebe za preuzimanje većeg rizika. Opet, odigrali su Bijelo-plavi nekoliko jednostavnih i brzih akcija koje su digle publiku na noge, ali ih nisu konkretizirali. Vrijeme je protjecalo, a ništa se nije posebno događalo, no nije utakmica mogla proći bez stresa jer su gosti u 89. minuti uspjeli smanjiti zaostatak preko Mamića nakon jedne njihove klasične akcije koja je započeta dugačkom loptom na bočnu poziciju. Ušla je "voda u uši" Osječanima u toj završnici, a loša je vijest bila što je zbog ozljede teren morao napustiti Alessandro Tuia, koji je savršeno dirigirao obranom. No rezultat se više nije mijenjao, pa je nakon posljednjeg Pajačeva zvižduka mogla početi pobjednička "Legica".