GOJKO MITIĆ
28.9.2024., 06:30
NA OPUS ARENU STIŽE ŽILAV SUPARNIK

Dravski Derbi - Čvrsta obrana izazov za ne baš raspucani domaći napad

Bijelo-plave u nedjelju čeka veliki izazov jer Varaždinci dosad u šest od sedam utakmica nisu primili pogodak

Nogometaše Osijeka u nedjelju čeka zanimljiv izazov jer na Opus Arenu stiže Varaždin. Osječani su u nizu od tri uzastopne pobjede, a Varaždinci su svoj jedini poraz doživjeli prije gotovo mjesec i pol dana, kada su pali na Poljudu.

“Dravski derbi" gostujuća momčad dočekat će s četiri uzastopne utakmice u kojima nije poražena niti je primila pogodak. Taj će podatak nedjeljnom susretu dati dodatnu dimenziju. Naime, Varaždin je u dosadašnjih sedam kola primio samo dva pogotka, i to oba u istoj utakmici, u onom već spomenutom porazu od Hajduka. Već su šest puta ove sezone svoju mrežu uspjeli ostaviti netaknutom, pa je vrlo jasna doktrina s kojom će doći na Opus Arenu.

“Ziherica" neće proći

Očito se radi o vrlo čvrstoj momčad s odlično organiziranom obranom, što će biti priličan izazov za osječki napad, koji se dosad baš nije razbacivao kvalitetom realizacije. S druge strane ni Varaždin ne spada među momčadi koje se mogu pohvaliti tim segmentom jer je dosad zabio tek pet pogodaka. Kladioničari bi rekli "nula bez pogodaka čisti je zicer u tom susretu", ali nogomet se već milijun puta pokazao kao igra u kojoj su pretpostavke u pravom smislu riječi "majka svih zaj...". Što se Osijeka tiče, još uvijek se upoznajemo s vrijednostima njegove momčadi. Nakon prošlog tjedna, u kojem su ostvarili tri pobjede, taj proces spoznavanja ide lakše i mirnije, a u nedjelju se očekuje novi korak Osječana na putu prema gornjem dijelu tablice, kojem bi po svemu trebali pripadati. No Varaždinci će biti neugodna zapreka na tom putovanju.

- Znam tu momčad napamet. Čeka nas vrlo teška utakmica jer Varaždin je u dosadašnjem dijelu sezone pokazao koliko je organizirana i čvrsta momčad. Kostur momčadi ostao im je isti, a trener Nikola Šafarić odlično je složio momčad, pa nas čeka teška utakmica. No mi smo uspjeli pronaći izlaz iz rezultatske krize, pa vjerujem kako ćemo naš pobjednički niz nastaviti i u nedjelju - kaže Luka Jelenić, dojučerašnji igrač Varaždina, a danas jak adut osječke obrane, pa dodaje:

- Protiv Lokomotive smo imali određenih problema u branjenju prekida, što dosad nije bio slučaj. Morat ćemo se popraviti u tom dijelu jer Varaždin je opasan nakon takvih situacija.

Varaždin je za Osječane, u posljednje vrijeme, opasan iz svih mogućih aspekata. Posebno kada se igra u Osijeku. Opus Arena još nije doživjela pobjedu protiv njih, a u četiri susreta prije preseljenja na novi stadion, dok se još igralo u Gradskom vrtu, Varaždinci su također uvijek odnosili nekakav plijen. Dugo, još dva mjeseca, pa bi prošlo četiri godine, Osijek pred svojim navijačima nije osjetio slast pobjede nad nedjeljnim suparnikom. No možda je došlo razdoblje rušenja loših tradicija jer takvu jednu Bijelo-plavi su u arhiv poslali prošlog vikenda, kada su nakon gotovo tri i pol godine slavili u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive. Trener Federico Coppitelli vjeruje kako će ti posljednji pozitivni rezultati eliminirati grč s kojim je igrala njegova momčad. To je prvi preduvjet koji je potreban kako bi se razmahao određeni potencijal kojim raspolaže novosložena momčad Bijelo-plavih. Osim toga organizirane suparnike poput Varaždina teško je baciti "na plećke" nekakvim "štreberski kontroliranim nogometom". Protiv "ziherice" se takvi suparnici lako brane. Osijeku će trebati imaginacija, vic, pa i sportski bezobrazluk, a svakako i više rizika i odlučnosti u igri prema naprijed. Ne može se živjeti od dvije-tri stvorene prilike po utakmici jer u SHNL-u ne igraju momčadi i igrači takve kvalitete da se kažnjava baš svaka pogreška. Ako nema kvalitete u realizaciji, onda je kvantiteta u broju stvorenih prilika i konstantan pritisak na suparnika sljedeći jak adut.

Osijek se dosad baš ne može pohvaliti realizacijom. Osim toga, upravo je to detalj koji čini prokletstvo ofenzivnog nogometa. Ako je lopta taj dan odlučila biti "kruva", najvjerojatnije neće biti adekvatno nagrađen za napadački pristup. Nešto ćeš zapucati, nešto će obraniti suparnički vratar, a konačan nokaut doći će u obliku primljenog pogotka iz prvog suparničkog udarca na vrata. Uh, koliko smo se samo nagledali takvih Osijekovih utakmica.

Tko na desnog beka?

I zato je lako reći treba igrati napadački, no na terenu ostvarenje takvih planova ide mnogo teže jer se uvijek nešto pita i suparnika. Upravo zbog tih razloga treneri danas pokušavaju pronaći određeni balans u igri, što je još teže jer se lako pretvori u zlogasni "kontrolirani nogomet", od kojeg se navijačima digne kiselina u želudcu. Opet, kontrolirano ili ne, Osijeku će i u tom susretu najvažnije biti pobjediti. Bijelo-plavi su u razdoblju kad jednostavno moramo prihvaćati pobjede, a način na koji se do njih dolazi uopće ne bi trebao biti važan. Varaždin će biti vrlo žilav oponent, u to ne treba sumnjati, a Osijek će, pak, tražiti poseban trenutak inspiracije nekog od svojih aduta. Možda će to biti novi napadač Arnel Jakupović, možda Tiago Dantas, koji je pravi kompjutor na sredini terena, koji odlično skenira sve što se događa oko njega, ili će se konačno probuditi uspavani dragulj Anton Matković, a možda junak opet bude netko tko nije predodređen za realizaciju kao što je to bio Roko Jurišić u Kranjčevićevoj. Ima Osijek svojih aduta, ali postoje i određeni problemi. Zapravo jedan problem. Tko će zaigrati na poziciji desnog beka. Hasić, koji ju je pokrivao u posljednja dva prvenstvena susreta, nije na raspolaganju zbog tri žuta kartona. Omerovića, koji je uoči sezone bio predodređen kao alternacija za Renana Guedesa na toj poziciji Coppitelli očito nerado koristi. Talijan Alessandro Tuia doveden je kao nekakvo moguće rješenje, ali se jasno pokazalo gdje se on najbolje osjeća - u sredini obrane. U Kupu protiv Varaždina na desnom beku određenu rolu imao je mladi Krešimir Vrbanac, koji je po vokaciji također stoper, pa je teško očekivati kako će se studiozni Coppitelli odlučiti za takvu avanturu. Zato se Omerović čini kao izgledno rješenje.

Ili Federico sprema nekakvo iznenađenje. Kad smo već kod iznenađenja, neka ono ipak bude izraženo u obliku četvrte uzastopne pobjede. Takvim "iznenađenjem" navijači Osijeka bili bi najsretniji...

   
      Standings provided by Sofascore