DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL
27.9.2024., 07:20
OPRAVDAO OČEKIVANJA

Luka Jelenić: Nije mi problem preuzeti ulogu lidera ove momčadi

Nakon tri vezane pobjede lijepo je ponovno vidjeti osmijehe na licima mojih suigrača i trenera na treninzima, kaže Luka

Ovog ljeta je u osječku svlačionicu ateriralo čak 11 novih igrača. Dobar dio njih, bar zasad, ostao je tek brojka na papiru, ali to se nikako ne odnosi na Luku Jelenića.

On je na Opus Arenu stigao iz Varaždina, Osijek je za njega platio lijepu odštetu za hrvatske okolnosti, 800.000 eura, ali Jelenić, dosad, opravdava svaki cent koji je uložen u njega. Jedini može imati pridjev stvarnog pojačanja jer je vrlo brzo zagospodario zadnjom linijom. Luka ima sve predispozicije postati jedan od kralježaka nove kralježnice osječke momčadi koju jer trener Federico Coppitelli počeo graditi nakon odlaska ključnih igrača u kolovozu.

Novi korak u karijeri

Za njega osobno početak osječke priče protječe prema željama, no momčad nije postizala planirane rezultate. Osijek ga je želio angažirati još u ljeto 2023., ali se tada nije ostvarilo. Je li zažalio što je odabrao Osijek, koji je trenutačno na ljestvici iza Varaždina, iz kojeg je došao, a u nedjelju stiže na Opus Arenu?

- Laskao mi je interes Osijeka, želio sam doći i ranije, a sada mi je drago što se ostvarilo. Nisam zažalio, zašto bih? Rezultati u početku sezone nisu bili prema očekivanjima, ali uspjeli smo pronaći izlaz iz te rezultatske krize. U Varaždinu sam proveo dvije lijepe godine, igrački se razvio i stasao, a dolazak u Osijek doživio sam kao novi izazov u karijeri - rekao je na početku Luka Jelenić, stoper Bijelo-plavih.

Pa dobro nam došao, s obzirom na to da je u njegove dvije godine, koliko je igrao u Varaždinu, taj klub u Osijeku uredno postizao pozitivne rezultate. U četiri posljednja susreta tih dvaju suparnika, u kojima je Varaždin dvaput slavio i odigrao dva remija, Jelenić bio dio momčadi nedjeljnog suparnika Bijelo-plavih. Možda je baš on bio taj faktor X koji će promijeniti sudbinu koja Osječane prati protiv Varaždinaca u posljednje vrijeme, s obzirom na promjenu dresa.

- Nisam znao za taj podatak o takvoj uspješnosti Varaždina u Osijeku. Osobno se sjećam samo one utakmice u kojoj je teško stradao Igor Postonjski, kada je nesretno doživio prijelom noge. Sjećam se kako sam tada trebao ući u igru, ali nisam bio spreman zbog šoka koji smo svi doživjeli nakon te nesreće.

Kada je u pitanju dolazak u Osijek, za Luku bi se baš mogla iskoristiti izreka: Svaki je početak težak. Gledali smo ga na pripremama u Austriji. Prvi tjedan je doslovce "umirao u mukama" tijekom kondicijskih treninga koje je pripremio Paolo Fonto.

- Uuu, to je bilo čisto preživljavanje za mene. Prije priprema nisam gotovo dva mjeseca bio u normalnom treningu. Ozljeda me je izbacila iz stroja u završnici prošle sezone, a onda je došla stanka između dva prvenstva. Teško mi je bilo u početku, treninzi su bili naporni, ali nije to nikakva novost. No brzo sam uhvatio željeni ritam.

I ne samo što je uhvatio ritam nego se i prometno u najstandardnijeg igrača momčadi. Mijenjali su se njegovi partneri u stoperskom tandemu, ali on je bio konstanta. Počeo je s Duarteom pa s Mkrtčjanom, onda je stigao Hasić, a sada igra s Tuiom, s kojim je obrana Bijelo-plavih evidentno dobila na čvrstini.

NK OSIJEK

- Mi smo momčad u stvaranju, pa sve te rotacije nisu neočekivane, iako to nije lak put kada je uigravanje u pitanju. No sada smo se složili, u posljednja dva prvenstvena susreta nismo primili pogodak, a dolazak iskusnog Alessandra Tuije dobra je stvar za nas mlađe igrače, jer imamo od njega što naučiti.

Budući lider?

Prema onom što Jelenić trenutačno pokazuje na terenu, lako bi se moglo biti da Osijek u njemu nije dobio samo kvalitetnog centralnog braniča nego i budućeg lidera te jednog od pravih oslonaca momčadi.

- Imamo mi Jugovića kao lidera, a kad nije on na terenu, netko od nas mlađih morat će preuzeti tu ulogu. Nemam problem s tim, volim komunicirati na terenu, što lider treba raditi, mislim kako imam te predispozicije.

Bijelo-plavi su napokon krenuli uzlaznom putanjom. Sigurno nije bilo lako proživljavati one teške dane u kolovozu, kada je pobjeda bila čežnja.

- Težak je život kada nema pobjeda. Sad kad nam je krenulo, lijepo je opet vidjeti osmijehe i dobro raspoloženje na treninzima. Ožiljci od tog slabog starta na mentalnom planu još se osjete. Povedemo, pa u podsvijesti više razmišljamo kako sačuvati vodstvo nego kako ga povećati. No bili smo u razdoblju u kojem nam je jedino važno bilo pobjeđivati, to je doslovce bilo preživljavanje. Nismo mogli umirati u ljepoti, već nam je u fokusu bio isključivo rezultat. S pobjedama dolazi i otpuštanje svih kočnica, a vjerujem kako sada dolazi takvo razdoblje za nas.

Put do ljepših vremena vodi preko njegova bivšeg kluba - Varaždina. Oni su ugodno iznenađenje na startu ove sezone. Mjesto su ispred Osijeka, doživjeli su samo jedan poraz i vrlo su čvrsta momčad, koja je dosad primila samo dva pogotka u prvenstvu, a u toj su kategoriji odmah iza vodeće Rijeke. Jelenić momčad Varaždina sigurno poznaje u dušu, pa će ponekim savjetom moći pomoći treneru i suigračima.

MIEREZ JE PAKLEN, A JAKUPOVIĆ ODLIČAN

Zanimljivo je čuti Jelenićeva razmišljanja o dva osječka napadača, Ramonu Mierezu i njegovu nasljedniku Arnelu Jakupoviću. Protiv Ramona je igrao, pa kratko s njim dijelio svlačionicu.

- Pakao je bilo njega čuvati. Loše sam spavao tjedan uoči utakmica s Osijekom jer sam znao na kakve će me muke staviti Mierez. Nevjerojatna je energija koju unosi u svaku utakmicu. Za njega nema izgubljene lopte. To sam, nažalost, kratko mogao doživjeti igrajući s njim. Prema Sofascoru imam puno točnih dugih dodavanja, ali kako bih god udario tu dugačku loptu, pogodio bih Ramona, pa je to više njegova nego moja zasluga - sa smiješkom je komentirao Jelenić.

Ramonov nasljednik u vrhu napada je Arnel Jakupović, kakve su njegove karakteristike?

- Drukčiji je tip igrača, ali također odličan. Na treninzima zabija uredno, krenut će ga i u prvenstvu, samo je pitanje trenutka. On je, za razliku od Ramona, više igrač koji voli ulaziti između linija, šuljati se i čekati svoju priliku. Bit će on važan naš igrač - smatra Jelenić.

- Sigurno mogu pomoći jer znam napamet jako dobro svakog od mojih bivših suigrača. Zbog toga sam itekako svjestan koliko nas teška utakmica očekuje u nedjelju. No neće ni Varaždinu biti lako. Sjećam se vremena kada sam nosio njegov dres i kad god smo dolazili u Osijek, bili smo svjesni kako moramo biti na maksimumu ako želimo ostvariti dobar rezultat. Varaždin će sigurno opet biti vrlo motiviran, a mi moramo biti jednaki, ako ne i bolji, na tom planu jer želimo nastaviti pozitivan niz koji smo započeli prošlog tjedna - zaključio je Luka Jelenić, kamen temeljac osječke obrane. n