Osijek, 15. 03. 2024., Opus Arena; Osijek - Varazdin; SuperSport Prva ligaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
25.9.2024., 07:00
OSJEČANE ČEKA IZAZOVAN MINICIKLUS

Vrijeme za rušenje - tradicije

Bijelo-plavi su sad u nizu utakmica koje su samo naizgled lakše od onih s početka ove sezone

Nogometaši Osijeka se mrdaju, ali pred njim je serija utakmica u kojima im neće biti nimalo lako. Prije svega i zato što će nakon nedjeljnog susreta protiv Varaždina više od mjesec dana proći prije novog nastupa pred svojim navijačima.

Kopija proljeća

Raspored se složio na način zbog kojeg Bijelo-plave tijekom cijelog listopada nećemo imati priliku vidjeti u akciji na Opus Areni. Nakon susreta s Varaždinom sljedeća domaća utakmica dolazi tek 2. studenoga, kada će u goste stići Gorica. U međuvremenu će doći do druge prvenstvene stanke zbog reprezentativnih akcija, a Osječani će prije i nakon nje imati četiri uzastopna gostovanja.

Netko će reći "smola", ali takav raspored ne mora nužno značiti loše vijesti. Naime, nešto slično Osijek je imao proljetos kada je triput zaredom išao u goste (Slaven Belupo, Rudeš, Hajduk), pa se s te miniturneje vratio sa svih devet bodova, što je bila inicijalna kapsula za kasnije dobre rezultate. Istina, tada su Osječani prvo doživjeli šok na domaćem terenu protiv Istre 1961, ali su prošlu sezonu finišrali s pet uzastopnih pobjeda, što je po starom "dobrom" osječkom običaju trenera Zorana Zekića stajalo posla. No još je jedna poveznica s proljetnim razdobljem. Naime, osječka je momčad tada na ta tri uzastopna gostovanja krenula nakon domaćeg poraza, pogađate, od Varaždina. Zato baš ne bismo voljeli ako bi se povijest do kraja ponovila jer to bi opet značilo poraz od Varaždinaca, ali i sve tri pobjede na gostovanjima (Istra 1961, Šibenik, Dinamo). Nekako nam je draže ako će Federico Coppitelli u tom miniciklusu stvarati vlastita iskustva, a ne se držati prošlih. Istina, devet bodova iz ta četiri prvenstvena susreta bio bi vrlo dobar učinak, ali u drukčijoj raspodjeli. Ove sezone smo se već nagledali nagledali dovoljno poraza na Opus Areni, pa nam "utvrđivanje" tog bolnog gradiva doista nije nužno. Osijek se počeo dizati u igri, no samo ostaje pitanje dokad će "kosturi nastaviti ispadati iz ormara". Govorimo jasno o psihološkim kočnicama, pa upravo zbog njih možda i nije loše što će osječka momčad imati toliko gostujućih utakmica. Evidentno je kako Bijelo-plavi nekako lakše i rasterećenije igraju u gostima jer još uvijek ne podnose najbolje pritisak imperativa pobjede, koji je naglašen kada igraju na Opus Areni.

Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Zahtjevni ispiti

Bijelo-plavi su u razdoblju u kojem će imati samo jedan susret s momčadima iz vrha tablice, i to na kraju ovog miniciklusa, kada će gostovati kod Dinama u Makismiru. Preostale četiri utakmice, kao i prethodne dvije, naoko donose nešto lakši posao, ali takav bi zaključak bio čista - zabluda. Pazite sad, prošle nedjelje Osijek je prekinuo niz od dvije i pol godine bez pobjede na gostovanju kod Lokomotive, sada mu dolazi Varaždin, koji je u Osijeku neporažen nešto manje od četiri godine! Posljednji trijumf datira još od 5. prosinca 2020. U međuvremenu je odigrano šest susreta u kojima je Osijek bio domaćin, četiri od njih su završila bez pobjednika, a dvaput su slavili Varaždinci. Nakon toga Bijelo-plavi će putovati na pulski stadion Aldo Drosina. Ni tamo se u posljednje vrijeme baš nisu osjećali najbolje. Bez pobjede su dvije i pol godine, posljednja je pala 19. veljače 2022. Gostovanje u Maksimiru nikada nije ugodna vijest, pa eto toliko o tom ugodnijem rasporedu. Osijek će zapravo u mjesec dana igrati sa svim mogućim svojim "crnim mačkama". Eto prilike za Coppitellija i momčad da nakon rušenja negativnih rekorda na početku sezone nastave, započeto u Kranjčevićevoj, rušenje loših tradicija.

Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Trener Federico Coppitelli.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

U toj seriji izdvajaju se dva susreta. Prvenstveni u Šibeniku, gdje Osijek nije izgubio još od 2011., a pobjeđivao je u sedam posljednjih utakmica (prije njih se potkrao jedan remi, nap. a.), te naravno susret SuperSport hrvatskog kupa protiv požeške Slavonije u Velikoj koji Bijelo-plavi jednostavno moraju riješiti u svoju korist. Ostalo? Uh, bit će čupavo...

   
      Standings provided by Sofascore