22.09.2024., Zagreb - SuperSport Prva HNL, 7. kolo, NK Lokomotiva - NK Osijek. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL
24.9.2024., 07:00
VRIJEDNA POBJEDA U KRANJČEVIĆEVOJ

NK Osijek: Napokon malo mira - Nije savršeno, ali je puno bolje nego prošli mjesec

Osijek je u prvom poluvremenu igrao kombinatorno i brzo, a u drugom dijelu se obračunavao sa svojim mentalnim kočnicama

Momčad Osijeka počela se oporavljati od "moždanih udara" koje je doživljavala tijekom kolovoza nakon što su je napustili neki od ključnih igrača.

Zbog tih odlazaka trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli morao je ponovo učiti svoje dečke odlučnom stavu, usađivati im pobjedničke navike, a, zlobnici bi rekli, i da dvaput dodaju tijekom susreta. Uglavnom, Osječani su proteklih sedam-osam dana opet počeli davati znakove života. Tri uzastopne pobjede dobar su temelj za daljnju nadgradnju, jer bez obzira na to što je Osijek šmunguo sa samog dna tablice, te se ugurao u zlatnu sredinu, u njegovoj igri postoji priličan broj nedorečenosti. Međutim, o tome je daleko lakše raspredati kada se bodovni konto počeo podebljavati.

22.09.2024., Zagreb - SuperSport Prva HNL, 7. kolo, NK Lokomotiva - NK Osijek. Roko Jurisic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL

Putokaz

Pobjedu protiv Lokomotive na teškom terenu u Kranjčevićevoj ulici nikako se ne smije omalovažavati. Dovoljno je reći - prvi je to trijumf Osijeka u pjesnikovoj ulici nakon dvije i pol godine. Već taj podatak mora biti određeno ohrabrenje jer do cijelog plijena došla je momčad u koju smo do jučer malo vjerovali. Ipak, Coppitelli je počeo polako slagati nove kockice momčadi, čija bi se najveća snaga, bar prema viđenom u Kranjčevićevoj, mogla ogledati na najvažnijem mjestu - u sredini terena. Soldo i Tiago Dantas nositelji su toga, a nikako se ne treba zanemariti ni agilnost i probojnost Petra Pušića. Njih trojica u srcu igre jak su adut, a sve što sad Coppitelli treba jest pronaći još jednog učinkovitog krilnog igrača kako se Pušićev talent ne bi rasipao u aut-liniju, jer potrebniji je i važniji u sredini terena. Osijek je u prvih 45 minuta možda odigrao svoje najbolje poluvrijeme ove sezone. Agresivnošću i čvrstinom u sredini terena Lokomotivu su limitirali u napadačkim akcijama, a s druge strane su joj nerijetko donosili glavobolje jer pasovi su bili brzi i precizni, s dovoljnim brojem ulazaka iz drugog plana. Na kraju, na taj je način Jurišić zabio i pogodak vrijedan sva tri boda. Uglavnom, način na koji je Osijek odigrao prvih 45 minuta trebao bi biti putokaz za dalje.

- Konačno smo dobili "pun paket". Dobra prezentacija i dobar rezultat za nas. Prvo poluvrijeme stvarno je bilo dobro, a i u drugom smo imali kontrolu igre. Oni su samo iz prekida stvorili dvije šanse, uostalom, nemoguće je doći ovamo i baš sve kontrolirati. Imali smo priliku zabiti drugi pogodak, individualno je to također bila naša dobra prezentacija. Inače, uvijek želim donijeti pozitivu u svoje okruženje, dečki to apsolutno zaslužuju i bilo je lako predvidjeti put kojim je ova momčad krenula. I sada sam sretan zbog kluba, jer on uvijek stoji iza nas, baš kao i naši navijači. Stoga je ovo sretan dan za mene - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Zaslužio je i on dozu radosti nakon silnih knedli koje je, najmanje svojom krivnjom, gutao tijekom kolovoza, kada se njegova momčad nije mogla sastati s pobjedom. No Federico je vjerovao, čak kad nam je svima taj njegov opzimitam zvučao apstraktno. Sada je slika ljepša, ali treba ostati čvrsto na zemlji jer još je vrlo dug put do cilja. Momčad se tek počela "odmrzavati", pa još ne pokazuje svoj pun potencijal.

22.09.2024., Zagreb - SuperSport Prva HNL, 7. kolo, NK Lokomotiva - NK Osijek. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL

Znakovi ozdravljenja

No taj je problem više vezan uz mentalnu problematiku. Vidjelo se to u drugom poluvremenu, kada je Osijek odustao od kombinatorike i posjeda. Krenuo je opet igrati besciljnim dugim loptama prema napadačima, što je Lokomotivu, koja je usto pokazala više odlučnosti u želji za izjednačenje, dovelo u dominaciju. Očito se u glavi igrača opet pojavio stav "samo da ga ne primimo". Nakon svega što im se događalo, teško ih je za to optuživati. Proces oporavka od tih prethodnih šokova nije baš tako jednostavan, ali najvažnije je što Osječani pokazuju znakove ozdravljenja.

- Prvo poluvrijeme sam baš bio zadovoljan, jako smo dobro odigrali, najbolje do sada od početka sezone. U drugom smo malo pali, previše smo ih puštali da igraju iako smo imali svoje šanse da zabijemo. Morali smo postići i drugi gol i biti koncentriraniji u završnici. No borbom smo zadržali vodstvo i zaslužili bodove - rekao je Roko Jurišić, junak pobjede u Kranjčevićevoj, pa sa smiješkom prokomentirao svoj pobjedonosni pogodak, koji je postigao, uvjetno rečeno, slabijom nogom:

- I desna mi "radi", ne samo lijeva, i to je jako bitna spoznaja za mene. Još mi je draže što je mom drugom pogotku za Osijek prethodio pravi momčadski rad.

Tri vezane pobjede vratit će na Opus Arenu toliko potrebni mir. U njemu će, vjerujemo, svoje ciljnike namjestiti najskuplje ovoljetno pojačanje Arnel Jakupović, koji je u Kranjčevićevoj imao tri lijepe prilike za postići prvenstveni prvijenac za Bijelo-plave. Dvaput se našao oči u oči sa Šubarićem, ali nije bio precizan, a jednom je loptu glavom poslao u gredu, iako mu se za tu situaciju ne može baš puno prigovoriti jer ga je Matković doslovce "napucao" u glavu, pa Jakupović jednostano nije imao vremena usmjeriti taj snažan ubačaj u mrežu. Ipak, dobro bi bilo kada bi se Arnelu što prije "odčepilo", jer znate kako to ide s napadačima kada ih neće pogodak. Upadnu u nervozu, što nikako nije dobro, jer Osijek nema nekog posebnog izbora na poziciji centralnog napadača. Opet, itekako je važno što je momčad sposobna Jakupovića dovoditi u takve situacije. U oba navrata te lopte "s očima" poslao mu je Tiago Dantas, o kojem se malo priča, ali je za momčad iznimno vrijedna njegova pojava u sredini terena. Trebat će još vremena kako bi se na mentalnom planu svi "kosturi vratili u ormar", ali u igri Osijeka definitivno se nešto počelo pomicati.

ŠEST PUTA POŽUTJELI

Jedan od problema s kojim se Osijek susretao u dosadašnjim utakmicama bio je manjak agresivnosti. No u Kranjčevićevoj se i ta slika promijenila. Bijelo-plavi su dobili čak šest žutih kartona tijekom tog susreta, a, recimo, u šest susreta prije toga im je ukupno pokazano devet javnih opomena. Možda trener Federico Coppitelli neće biti sretan zbog toliko žutih kartona u jednom susretu, ali bez čvrstine i žestine u sredini terena teško se može doći do željenog rezultata. Uostalom, baš se to pokazalo u Kranjčevićevoj.

 

HASIĆ NA PRISILNI ODMOR

Emin Hasić prvi je igrač Osijeka koji će ove sezone morati na prisilni odmor zbog tri akumulirane opomene. Brzo je ih skupio novi Osijekov stoper, a, zanimljivo, kapetan Vedran Jugović već duže vremena ima dva žuta kartona, ali zasad uspijeva izbjeći Hasićevu sudbinu

Samo sad na tome ne treba stati, već takav trend nastaviti razvijati...