18.09.2024., stadion SKUNC Sloboda, Varazdin - SuperSport Hrvatski nogometni kup, sesnaestina finala, NK Varteks - NK Osijek. Marko Soldo. Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
PIXSELL
20.9.2024., 08:00
DVIJE POBJEDE ZA POVRATAK MIRA

Realizacija “šteka”, a za to obično stigne - kazna

Osijek u Kranjčećevoj ne zna za pobjedu otkako je na klupu Lokomotive zasjeo njezin aktualni trener Silvijo Čabraja

Nogometaši Osijeka odradili su posao u 1/16 finala SuperSport Hrvatskog kupa protiv četvrtoligaša Varteksa na očekivani način. Prošli su a da se nisu pomučili iako je susret odigran u vremenskim uvjetima koji su više odgovarali suparniku.

Solidno izadnje

Međutim, rani pogodak Solde donio je mogućnost mirnije igre, a uz nešto više preciznosti u završnici akcija Osječani su kartu za plasman među 16 najboljih mogli čekirati već do poluvremena. Samu igru teško se može ozbiljnije analizirati zbog teškog travnjaka, natopljenog jakim pljuskom, ali već brojne stvorene prilike jasno će reći kako je Osijek na stadionu Sloboda u Varaždinu posao odradio na željeni način.

Pamtit će se neke stvari iz tog susreta, poput prvog pogotka najskupljeg ovoljetnog pojačanja Arnela Jakupovića u dresu Bijelo-plavih, po dvije Soldine bombe u razmaku od samo 20-ak sekundi koje su odsjedale na okviru vrata, ali i po promašajima Jakupovića i Hernanija, koji u pogodak nisu pretvorili prilike koje su trebali realizirati zavezanih očiju. Bilo je i problema, posebno na sredini terena, gdje Osijek nije uvijek imao stvari pod kontrolom, a trebao je, s obzirom na snagu suparnika. No, generalno, posao je odrađen na zadovoljavajući način, pa život može mirnije teći dalje.

- Nastup je bio vrlo dobar jer nije bilo problema s pristupom. To je najvažnijer u ovakvim utakmicama, u kojima se može sve izgubiti. Vidjeli smo kako se druge momčadi iz naše lige muče s ovakvim protivnicima. Odigrali smo dobro, stvorili puno šansi i primili taj jedan pogodak zbog kojega nisam sretan, ali smo generalno odradili zadovoljavajući posao. Nastavljamo naš započeti proces, a moram pohvaliti i pravu atmosferu na stadionu. Bilo je lijepo igrati u takvom ozračju, a i dobro smo se prilagodili teškom terenu - pričao je Federico Coppitelli, trener NK Osijek.

Osijek je povezao dvije pobjede i tome se ne treba gledati u zube, najviše zbog samopuzdanja, kojeg momčadi nedostaje. Određeni potencijal u njoj postoji, ali njega tek treba osloboditi, a za to će biti potrebno eliminirati mentalne kočnice koje dečki imaju u glavi.

Izazov u Kranjčevićevoj

Varteks ide u arhivu i na njega će brzo pasti prašina. Pred Bijelo-plavima je novi izazov, i to ne bilo kakav. Odlaze u goste Lokomotivi, na čijoj klupi sjedi Silvijo Čabraja. Čovjek koji je Osijeku spustio rampu kada su pobjede u Kranjčevićevoj u pitanju. Otkako je on na klupi, trijumf na tom kultnom zagrebačkom stadionu Osječanima je - čežnja. No Bijelo-plavi sad tamo, nakon dvije uzastopne pobjede, odlaze u boljem raspoloženju.

- Sve skupa nam može biti dobar putokaz za dalje, primjer zrelosti za mladu momčad kao što smo mi. Sretan sam zbog ovoga što smo ostvarili, drugu pobjedu zaredom, polako slažemo ciglu po ciglu u našem zidu samopouzdanja - kaže Coppitelli.

Opet on trubi o mladoj momčadi. Kao prema staroj izreci: Kurva o poštenju, vojnik o skraćenju - Federico o mladoj momčadi i procesu. Shvatili smo poruku, ali idemo se konačno fokusirati na važnije stvari. Recimo, na ne baš bajnu realizaciju protiv Varteksa.

- Puno smo toga promašili i to je nešto na čemu moramo poraditi jer nećemo tako često imati toliki broj prilika za pogodak. U prvom poluvremenu smo imali bar četiri-pet čistih zicera za gol i šteta što to nismo iskoristili. Također nam treba malo individualnog samopouzdanja, to je nešto što bismo mogli raditi bolje, ali sam zadovoljan. Trebala nam je ovakva utakmica da još više pronađemo povezanost na terenu, posebno jer ponovno gradimo momčad - zaključuje Coppitelli.

S tim njegovim mislima potpuno se slažemo. Osijeku treba više drskosti i individualne inicijative u organizaciji napada. Previše je "ziherašenja", a tako se teško može suparnika staviti u probleme.

Već u Kranjčevićevoj ćemo vidjeti jesu li i u kolikoj mjeri ove dvije pobjede momčadi donijele promjenu metalnog sklopa.

   
      Standings provided by Sofascore