Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Anton Matković (34) i Luka Jelinić (26).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
18.9.2024., 07:21
SUPERSPORT HRVATSKI KUP

Za Osijek je svaka utakmica teška. Mi sad ne možemo nikog podcijeniti, ni četvrtoligaša

Coppitelli će promiješati karte u Kupu protiv Varteksa, a cilj ostaje isti - prolazak u osminu finala tog natjecanja

Nakon prve prvenstvene pobjede u ovoj sezoni nogometaši Osijeka okreću se drukčijem izazovu. Danas ih čeka susret 1/16 finala SuperSport Hrvatskog kupa protiv kluba poznatog imena, Varteksa, koji trenutačno igra u četvrtom stupnju natjecanja.

Prije svega ozbiljnost

Taj su klub 2011. godine osnovali White Stonsi, navijači NK Varteks, koji je u Prvoj HNL igrao vrlo zapaženu ulogu, ali se zbog financijskih problema ugasio. Navijačka jezgra nikada nije prihvatila preimenovanje kluba u Varaždin, pa je odlučila krenuti svojim putem. I sad su tu gdje jesu, a trener varaždinskog kluba je Dražen Besek, koji je neko kraće vrijeme na početku sezone 2015./16. sjedio na klupi Osijeka. Bila su to teška vremena za osječki klub, a Besek se svejedno tada prihvatio izazova, koji je ipak kratko trajao, samo osam kola.

No pustimo sad povijest, jer ni sadašnjost NK Osijek, istina, samo na rezultatskom planu, ne izgleda bajno. Bijelo-plavi u Varaždin odlaze nakon što su minimalnom pobjedom nad Slaven Belupom bar malo razmaknuli tmurne oblake koji su se nadivili nad Opus Arenu nakon loših doživljaja u kolovozu. No još uvijek se ne može zaključiti kako je Osijek "mrdnuo". Momčad živi pod teškim strahom od neuspjeha, pa bi joj susret s Varaždincima prije svega trebao poslužiti kao novi korak prema učvršćivanju poljuljanog samopouzdanja. To znači samo jedno - Bijelo-plavi tu utakmicu moraju doživjeti kao pravi izazov. Uostalom, kako izgledaju u ovom trenutku, oni doista nemaju pravo nikoga podcijeniti, čak ni četvrtoligaša.

- Kup nam je jako važno natjecanje, a mi smo u trenutku u kojem nam je svaka utakmica teška. Ova protiv Varteksa nam je i bitna, pa moramo biti spremni dati najbolje od sebe - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Uoči takvih susreta obično se priča o "nepredvidljivosti Kupa" ili "Kup romansama" niželigaških klubova, ali prava je istina samo jedna. Ako se takvom susretu pristupi maksimalno ozbiljno, problema neće biti. Osijek se nema pravo kocakti ugledom jer ga je već prilično okaljao na početku ove sezone. Taj susret treba doživjeti kao dobru priliku za popravak atmosfere, te za nastavak uigravanja novokomponirane momčadi.

Miješanje karata

- Moramo učiti i rasti iz utakmice u utakmicu. Ima uvijek padova, i u životu općenito, pa tako i u sportu, nogometu pogotovo. Idemo se sada podići na potrebnu razinu i pokazati svoje pravo lice. Svakako nam je obveza proći dalje u Kupu Hrvatske pa ćemo onda razmišljati o sljedećim protivnicima - smatra Petar Pušić, veznjak Bijelo-plavih.

Coppitelli će u sastavljanju momčadi za taj susret ipak razmišljati i o onom što ga čeka za vikend, a to je gostovanje kod Lokomotive u Zagrebu. Zbog toga će malo promiješati kadrovske karte i na teren poslati momčad u kojoj će biti određeni broj novih lica.

ROKO JURIŠIĆ, SREĆOM, ZDRAV

Roko Jurišić morao je napustiti teren tijekom susreta sa Slaven Belupom, a taj izlazak bio je zakasnjela posljedica neopreznog starta Ivana Dolčeka, koji je pretkraj prvog poluvremena pogodio Jurišića nogom u glavu. Jurišić je obavio CT pregled, koji nije pokazao nikakve ozbiljne posljedice tog starta. Nema potresa mozga, pa će Jurišić biti u konkurenciji za momčad za susret s Varteksom, a lako je moguće da će ga trener Federico Coppitelli poštedjeti napora u Varaždinu kako bi ga imao svježeg i spremnog za prvenstveni susret s Lokomotivom u nedjelju.

- Dat ćemo priliku nekim igračima koji su imali manju minutažu u dosadašnjem dijelu sezone, ali to ni slučajno ne znači odricanje od pobjedničkih ambicija. Bit će to prilika, neka se dokažu - poručuje trener Bijelo-plavih.

Priliku će vjerojatno dobiti Cvijanović, Mikolčić, Kewal, Hernani, Pedro Lima i Živković. Zapravo, bit će zanimljivo vidjeti kako će Coppitelli riješiti pitanje centralnog napadača ako misli odmoriti Jakupovića. Naime, u rosteru praktično nema drugu špicu, jer Ademi je ozlijeđen. Lako je moguće da će u vrhu napada početi mlada nada Filip Živković, koji je nakon propalog transfera u Atalantu dobio neke minute u prvenstvu, a tada je na terenu izgledao vrlo živo i raspoloženo. Ono što se vjerojatno neće mijenjati jest srce obrane jer Coppitelli nema baš preširok izbor stopera. Jedan od standardnih morat će zaigrati s obzirom na to da je Stjopa Mkrtčjan izvan stroja zbog ozljede.

Susret Varteks - Osijek igra se na stadionu Slobode u Varaždinu s početkom u 16.30 uz izravan prijenos na MaxSport 1.