18.09.2024., stadion SKUNC Sloboda, Varazdin - SuperSport Hrvatski nogometni kup, sesnaestina finala, NK Varteks - NK Osijek. Renan Sousa, Arnel Jakupovic Photo: Luka Batelic/PIXSELL
PIXSELL
18.9.2024., 20:24
LAKO U OSMINU FINALA KUPA

Bijelo-plavi bez problema prošli Varteks, ono što će se pamtiti su Jakupovićevi promašaji

Nije bilo nikakve drame za nogometaše Osijeka na stadionu Slobode u Varaždinu protiv Varteksa. Miran prolaz u osminu finala SuperSport Kupa Hrvatske koji je mogao biti izraženiji i s puno većom razlikom da je osječka momčad imala samo malo više mirnoće, a možemo reći i sreće.

Uz tri postignuta pogotka Bijelo-plavi su još triput uzdrmali okvir vrata te promašili još puno prilika. Teren je bio vrlo težak jer ga je natopio pljusak, pa se, kako je vrijeme odmicalo, sve više pretvarao u pravu oranicu, po kojoj je bilo teško odigrati neke smislenije akcije. Išlo je to naruku domaćinu jer Osijek u takvim uvjetima za igru nije mogao napraviti željeni pritisak. No najvažnije je ostvario, pa se sada mirno može spremati za susret protiv Lokomotive.

Rano poveli pa promašivali

Trener Osijeka Federico Coppiteli, ipak, poslao je na teren pet novih igrača u odnosu prema susretu protiv Slaven Belupa. Počeli su Omerović i Cvijanović na bokovima, Mikoličić i Soldo u sredini te Herani na lijevom krilu. Očito je kako strateg Bijelo-plavih nije želio ništa prepustiti slučaju. I Osijek je odmah na početku susreta učinio ono što je priželjkivao - zabio je pogodak. U 10. minuti Omerović je proigrao Soldu, koji se probio kroz trojicu domaćih igrača u kaznenom prostoru, zaobišao vratara Banfića, pa mirno pogodio praznu mrežu. Bilo je u tom početku još prilika za Osijek, ali neoprezan je bio Jakupović u pokušaju udarca glavom, a u 18. minuti Pušić je izbio sam pred Banfića, istina malo iskosa s desne strane, njegov je pokušaj domaći vratar uspio skrenuti do druge vratnice, gdje Hernani iz blizine loptu nije uspio ugurati u mrežu. U tim trenucima spustio se jak pljusak, pa je ionako težak teren postao još neugodniji za igru. Domaći se nisu imali namjeru orijentirati samo na obranu. Koristili su svaku priliku da napadnu, pa Osijek nije uspio ostvariti nekakvu posebnu dominaciju, iako je u svakom trenutku bila vidljiva velika razlika u kvaliteti. No težak teren onemogućavao je kombinatoriku, pa se uglavnom igra preskakala. U 33. minuti Bukvić se oslobodio svog čuvara, pa odapeo s ruba kaznenog prostora zamalo preko vrata. U 38. minuti još jednom je, nakon ubačaja Pušića, Jakupović pucao glavom, no ni taj pokušaj nije pronašao cilj. Ipak, najbolju priliku za povećanje vodstva u prvom dijelu Osijek je imao u 40. minuti, kada je Hernani prvo lijepo spustio loptu Pušiću, on je opalio s ruba kaznenog prostora, Banfić je to odbio do Hernanija i kad se očekivao siguran pogodak, Portugalac je s desetak metara pogodio gredu. U završnici prvog dijela Varteks je zaprijetio s dvije neugodne kontre, ali obrana Osijeka bila je pravovremena, pa nije dopustila završni udarac. Tako se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Osijeka, koja se trebala biti izraženija.

Pogodci, vratnice, promašaji...

Osječani su pitanje pobjednika riješili nakon 15-ak minuta drugog poluvremena. U 61. minuti u strijelce se napokon upisao Jakupović nakon što ga je lijepo proigrao Pušić. No prije toga domaćini su bili blizu izjednačenja kada je Kanceljak dobro potegnuo sa 17 metara i zamalo promašio, a u 57. minuti Bukvić je proigrao Jakupovića, koji je pokušao prebaciti Banfića, on je malo zakačio loptu, što je bilo dovoljno da ju ispred linije vrata sustigne Kukec. Onda je Jakupović niski promašaja dodao taj pogodak, ali se samo dvije minute kasnije "pobrinuo" da ga ne zapamtimo po prvijencu u Bijelo-plavom dresu, već po nevjerojatnom promašaju. U 63. minuti presjekao je loše dodavanje domaćih, izišao sam pred Banfića, bio neodlučan, pa poslužio Pušića, koji mu je vratio loptu, a uz to iz igre izbacio Banfića, ali Jakupović je s desetak metara pogodio čovjeka ispred linije vrata. Svašta. U 73. minuti Pedro Lima mu je pokazao kako se to radi. Jugović ga je lijepo izbacio u for, a Brazilac bez oklijevanja pogodio desni kut - 0:3. Do kraja Varteks je uspio smanjiti preko Glavice, a u 87. minuti Soldo je u dva navrata pogađao okvir vrata. Prvo je uzdrmao gredu, a u nastavku akcije i desnu vratnicu. Varteks je u 90. mogao vratiti neizvjesnost, ali je Malenica spasio ispred zahuhtalog Kanceljaka...