Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Petar Pušić (66).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
15.9.2024., 20:00
NA OPUS ARENI

Pamtit će se samo tri boda i prva pobjeda Bijelo-plavih

Teško se moglo uživati u bojažljivoj igri Osijeka, ali pišu se tri važna boda

Nogometaši Osijeka napokon su uspjeli doći do prve prvenstvene pobjede ove sezone. Bio je to sudar jedinih dviju momčadi SHNL-a koje uoči međusobnog susreta na Opus Areni nisu imale pobjedu.

Derbi začelja "opravdao" je očekivanja jer bila je to slaba utakmica u kojoj se teško moglo uživati. Sama igra je pokazala kako nije slučajno što su Osijek i Slaven Belupo na začelju ljestvice. Sve što ćemo pamtiti jesu tri boda koja su Bijelo-plavi uzeli, a igra koju su pružili bila je prilično skromna. Posebno se to odnosi na drugo poluvrijeme, u kojem su Osječani više čučali pred svojim vratima grčevito braneći minimalnu prednost. Na kraju su je sačuvali, i to je doista jedina dobra vijest. Bilo je to po svemu skromno nedjeljno poslijepodne na Opus Areni. Bojažljiv Osijek i najmanji broj gledatelja koji pamti novi osječki stadion od svog otvaranja prije nešto više od godinu dana.

Pušićeva realizacija

Jedno je iznenađenje spremio trener Osijeka Federico Coppitelli u početnoj postavi. Debitirao je iskusni Talijan Alessandro Tuia, i to na stoperskoj poziciji, a na desnog beka postavio je Emina Hasića, koji je po vokaciji čisti stoper. No ispred posljednje linije Coppitelli je "u vatru" poslao vrlo ofenzivnu momčad s Jugovićem, Tiagom Dantasom i Pušićem u veznom redu te očekivanim napadačkim trozupcem Bukvićem, Matkovićem i novim centraforom Arnelom Jakupovićem. U početku susreta oba su suparnika igrala nekako kao po jajima. Trener Opus Arene ionako je brz, a kiša koja je padala cijeli dan ga je još učinila bržim, pa su očito jedni i drugi bili oprezni u tom početnom razdoblju susreta kako im se ne bi potkrala kakva pogreška. I u tom opreznom nogometu Osijek je poveo iz prve ozbiljnije akcije. U 14. minuti Bukvić i Jakupović pripremili su situaciju iz koje Pušić nije mogao promašiti, pa su Bijelo-plavi u ranoj fazi susreta došli do rezultatske prednosti. Utakmica nije ponudila nekakav poseban tempo. Momčadi su svoje napade pokušavale graditi polagano i strpljivo, a u 19. minuti Osijek je imao priliku za povećanje vodstva kada je Jurišić dugom loptom pronašao Matkovića, a on iskosa s lijeve strane pucao ravno u Suška.

Osijek, 15. 09. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. Nogomet, Osijek - Slaven Belupo. Kohortasnimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Uslijedilo je jedno duže razdoblje u kojem se igra odvijala uglavnom na sredini terena, a onda je opet zaprijetio Osijek. U 36. minuti Dantas je proigrao Jugovića, koji je s ruba kaznenog prostora gađao u gornji lijevi kut, ali je zamalo prebacio vrata. Samo minutu kasnije Dantas je umalo zakuhao situaciju pred vlastitim vratima kada je kratko vratio loptu prema Tuiji, presjekao ju je Nestorovski, ali izostala je prava završnica nakon te "krađe". Gosti su se probudili u završnici prvog dijela kada su stvorili tri dobre situacije pred Malenicom. U 41. minuti Šakota je pucao iskosa slijeva, netko iz obrane Osijeka skrenuo je loptu, ali je Malenica bio na mjestu. Minutu kasnije vratar Osijeka zaustavio je i neugodan pokušaj Nestorovskog, a u 45. minuti uspješno je Malenica riješio i dalekometni pokušaj Crepulje. Kada su se gosti ispucali, Osijek je u drugoj minuti sudačke nadoknade imao veliku priliku udvostručiti svoju prednost. Dantasov ubačaj Tuija je glavom vratio pred gol, a tamo je Jelenić s dva metra glavom pucao preko vrata. U biti bilo je to ravnopravno poluvrijeme u kojem je dominirala opreznost te poneki lijepi individualni potezi.

Poluvrijeme strahovanja

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, trener Osijeka Federico Coppitelli bio prisiljen mijenjati. Ozlijedio se Jurišić, pa je ušao Cvijanović, a umjesto Bukvića je ušao Hernani. Bijelo-plavi su bili vrlo rezervirani u tom razdoblju, prepustili su igru gostima, mučili se s izlaskom iz obrambene trećine. Nije to izgledalo dobro, pa je Coppitelli morao posegnuti za još zamjena. Osvježio je vezni red ovaj put jer njegova momčad nikako nije uspijevala uzimati druge lopte. Uporno su Bijelo-plavi kasnili u tim situacijama. Srećom, ni gosti se nisu baš iskazali, tek u 66. minuti su prvi put prijetili preko Grgića, čiji je snažan udarac sa 17-18 metara fijuknuo pokraj lijeve vratnice. U 75. minuti napokon smo vidjeli nešto i od Osijeka. U brzoj akciji Matković je fino proigrao Cvijanovića, koji je opalio bez oklijevanja s 14 metara iskosa, no Sušak je uspio taj dobar udarac skrenuti u korner. Mučio se i mučio Osijek, ali je u 86. minuti mogao riješiti pitanje pobjednika. Sretno se lopta odbila do Solde, koji je pucao, Sušak je to uspio obraniti, a u nastavku akcije Soldo je poslužio Omerovića, koji je iz blizine promašio cijela vrata. Soldo je unio živost u mrtvilo Osijekove igre, ali baš i nije imao posebnu pomoć suigrača.

Neugodnosti su se, već po običaju, pojavile u sudačkoj nadoknadi. Malenica je spasio čistu situaciju u kojoj se našao Martinović, a nedugo nakon toga sudac Toni Dadić prekinuo je strahovanje navijača Osijeka odsviravši kraj tog trpkog susreta.